Vorbește Moscova

Pentru ca_cuvântul partidului să ajungă în toate ungherele fără a fi nevoie să ai un costisitor aparat de radio, pe la sate și orașe se întinsese o rețea de radioficare – două fire întinse din casă în casă. Cine vroia sau chiar de nu vroia primea un difuzor care difuza linia partidului. În general, era Radio România. Când a mai apărut un program, se difuzau selecții. Ca să înțelegeți puterea acestei rețele, vă pot spune că, la mijlocul anilor ’70, în camerele de cămin din Regie era câte un difuzor.

Ei bine, pe la prânz, o voce gravă, bine cântărită, de femeie, declara Vorbește Moscova. Era începutul unei emisiuni radio de propagandă rusească la Radio România. Vocea Moscovei intra aproape zilnic în fiecare casă. Oare astăzi nu se mai întâmplă asta? În sfârșit, cuvântul partidului era vocea Moscovei sau invers. N-are importanță fiindcă ei de la Kremlin s-au tras.

Vă difuzez acum câteva declarații actuale provenite chiar de la Kremlin. A doua zi după a doua detonare a podului Kerci, pe Rusia 1:

Igor Korotcenko, expert militar a declarat ca lovitura s-ar datora ”carențelor de securitate exploatate de dușmani”. „Trebuie să facem o epurare a elitelor ruse: cine are orice fel de legături, cum ar fi proprietăți imobiliare, amante, neveste sau copii în Occident … ar trebui pus sub controlul FSB și al altor servicii de Securitate. Acești indivizi ar trebui să muncească și să trăiască sub supraveghere… Știm numele lor, în trecut am avut chiar viceprim-miniștri care aveau castele de lux sau reședințe prin Occident. Politica de resurse umane trebuie să se schimbe, deci dacă ai o reședință de lux, aceasta trebuie să fie în Rusia. Pentru birocrați, avem Crimeea, să lase Riviera Franceză și să se mute în Crimeea… Și hai să facem ceea ce trebuia făcut de mult: o naționalizare! Unde este glorioasa noastră oligarhie? Care dintre cei cu mari averi în dolari, dintre miliardarii noștri, a anunțat că dă 500 de milioane pentru refacerea podului? Hai să-i stimulăm pe acești indivizi, hai să dăm un exemplu cu 5 sau 10 dintre ei, că știm cum s-o facem! Trebuie doar voința politică!

Înainte de ’89, nu doar nomenclatura partidului era supravegheată de securitate, ci toți, de la opincă. Cum de au uitat tovarășii de dincolo tocmai lecția asta?

Alt analist, Viktor Olevici (aceeași emisiune): „Comparând capacitățile Occidentului cu cele ale Rusiei, este evident că Apusul are industrie și capacități mai mari. E clar, nimeni în Rusia nu spune altfel. E de asemenea clar că Occidentul, având posibilitatea să impună Rusiei pierderi permanente, nu va scăpa acest prilej, mai ales că pentru Occident costul actualului curs al evenimentelor este mult mai mic decât pentru Rusia. Da, Rusia e puternică, Rusia din punct de vedere militar ar putea lupta ani în șir, dar nu și din punct de vedere al factorilor politici, care sunt schimbători. Rusia ar putea lupta ani în șir, Occidentul ar putea și el lupta ani în șir, dar Occidentul este mult mai rezilient decât Rusia, și ei știu asta foarte bine; o știm și noi. Ar fi mai avantajos să ieșim din acest conflict mai înainte ca Occidentul să ne dea o lovitură devastatoare”.

Tot la Rusia 1, fostul deputat Boris Nadejdin: „Un lucru știu cu certitudine, că bugetul Armatei SUA pentru anul viitor e de 800 miliarde $. Bugetul Rusiei – nu cel militar, ci întreg bugetul Rusiei – este de ordinul a 500 miliarde $. O singură cifră, pentru a înțelege problema. Boeing produce 1.000 de avioane pe an. Mișustin (prim-ministru) zice că vom fi în stare să facem 100 de avioane pe an. Capacitățile industriei americane cresc în concordanță cu această enormă sumă de bani alocată Pentagonului și asta ne depășește cu mult. Să încerci să înfrunți Apusul Unit, ale cărui capacități economice și demografice sunt de zece ori mai mari ca ale noastre, este de neînțeles! Propun să punem capăt acestei aventuri!

După bunici, românii sunt de două categorii: cei ai căror bunici așteptau americanii și cei ai căror bunici veniți pe tancurile rusești sau scoși din noroaie de acestea și puși la butoane erau bucuroși de venirea rușilor eliberatori.

Foto: leviathan.ro. Traducerea din rusă: evz.ro/alunecarea.html

Lasă un comentariu