Joi

În viața fiecărui om sunt zile și zile. Sunt unele care-și lasă adânc amprenta, care influențează decisiv restul celorlalte zile. De obicei, zilele nefaste, cele tragice sunt acelea care marchează oamenii. Sigur că se memorează și zilele de fericire, dar nu atât de mult ca celelalte.

O femeie dă naștere unui copil într-o zi care ar fi trebuit să fie fericită. Este copilul care se va ocupa de ea când va ajunge la maturitate, care o va îngriji. Numai că, oamenii au slăbiciuni. Deși n-ar trebui, mamele au și ele prioritățile lor, nu-și pot trata copiii egal … Cumva fatidic, mama se prăpădește chiar în ziua în care, cu ani în urmă, născuse copilul care s-a ocupat de ea. Acum, sărbătoarea este umbrită.

Am și eu o zi – joia. Când eram tânăr și neliniștit, întâmplarea m-a pus în aceeași cameră de cămin cu un concitadin. Acesta repeta ultimul an, anul V. Îl chema Paul. În prima zi a anului universitar, Paulică s-a dus conștiincios la facultate și și-a notat cu grijă orarul. A constatat că joia avea zi liberă. Așa era obiceiul, orarul includea o zi de lucru în care nu erau cursuri, seminarii, laboratoare.

Ei bine, Paulică nu se ducea niciodată la scoală. Dar, în fiecare joi, întreba – ce zi e azi? Răspunsul joi îl făcea cu adevărat fericit – aaa, azi am zi liberă. Joia nu trebuia să chiulească, joia era un om cinstit, nu avea conștiința încărcată. Am folosit trecutul fiindcă după câteva luni am pierdut legătura cu el, nu știu dacă a izbutit să termine facultatea, nu știu ce s-a mai întâmplat cu el, nu știu dacă mai trăiește, era cu cel puțin patru ani mai mare ca mine.

Așa că, de câte ori aud că este joi, mi-aduc aminte de Paul. Iată o zi cu o oarecare semnificație, oarecum amuzantă, fără niciun tragism.

Însă, votanții primarelui care i-a adus de pe cine știe unde le-o fi căzut buricul și le-a făcut buletine, aceia care ne decid uneori soarta, au stabilit că joi este zi de țucal. Gunoiul trebuie să fie la poartă, gata pregătit, sortat pe categorii. Bună afacere. Oare, favoriții primarelui păstrează sortarea sau îl amestecă pentru simplitate?

Foto: playtech.ro.

Lasă un comentariu