De comitet

Cunoașteți expresia? Unii înțeleg prin asta a fi de treabă, înțelegător. Eu aș spune lipsit de orice intransigență, lipsit de o conduită clară și fără echivoc. Ar putea fi și după cum bate vântul. Până la urmă, e o formă a lipsei de caracter. Sper că ați remarcat că eu nu sunt chiar de loc de comitet.

Dar înainte de a lămuri ce-i cu comițiile și comitetele despre care am scris în Pânza de păianjen, să vedem care este profilul cuiva care are titlul de doctor într-o știință, într-o ramură a unei științe, într-un domeniu îngust, pe o feliuță.

Acest titlu presupune că persoana respectivă a studiat extensiv diversele aspecte ale subiectului care îl preocupă, așa cum le-au explicitat alții, dar într-o manieră unitară, în maniera lui. Ca o concluzie a acestora și / sau, doar în urma propriilor studii / cercetări, obține o nouă teorie, interpretare, un nou punct de vedere, ceva nou. Când scriu nou, înțeleg ceva cu desăvârșire nou, care nu a mai fost dedus, observat, obținut de alții, îi aparține doar lui, autorului. Acesta este aportul propriu la clarificarea domeniului abordat și cauza obținerii titlului de doctor în

Asta înseamnă că nici măcar aportul altora nu este prezentat copy/paste ci, cu prezentarea sursei, este transpus de autorul unei teze de doctorat într-o nouă manieră care va conduce, în final, către noutatea pe care a găsit-o doar el. Activitatea presupune diverse etape, studii, interpretări pe care autorul, nu numai că nu prea are cum să nu le publice dar, este chiar în interesul lui să o facă. Aceste publicații (tipărite sau online) sunt clasificate ISI, doar așa au o valoare științifică.

Din această cauză mi-am pus întrebarea privind operele acestor prof. univ. dr., conducători de doctorate, chiar simplii doctori, nepomenite niciunde. Aceste titluri, originale, sunt opera și mândria unui posesor de doctorat, chiar și într-o știință atât de nouă și neclară ca „Ordine publică și siguranță națională„, care se pare că este proprie doar României. E și asta ceva, traco-geto-dacii altoiți de romani ar trebui să se mândrească cu aceasta prioritate.

Rezultă că nu dincolo de ocean este țara tuturor posibilităților, ci chiar aici. Nu vă mai bateți capul să vă cărați care pe unde nimeriți – e aici. Am avut în mai multe rânduri ministru al învățământului, prof. univ. dr. fără vreo publicație ISI. Avem o grămadă de somități științifice fără publicații, avem atâția doctori încât, probabil, științele nu mai au nici un ascunziș. Aici este EL DORADO sau LOS ALAMOS.

Dar, din punct de vedere administrativ, ce presupune un titlu de doctor? Avantaje financiare – salarii mai mari și la stat și la privat, ușurința de a avansa în grad – academic / militar cu finalizare tot financiară, posibilitatea de a ocupa anumite poziții – de ex. doar unul din avantajele Cârlanului a fost acceptarea ca membru al Baroului fără obișnuitul examen cu implicații tot financiare. Pentru unii, contează și poziția în societate. Iată deci că, spre deosebire de impostorii dinainte de ’90 care încercau mai degrabă albăstrirea sângelui, cei de azi își cresc și nivelul de trai.

Acum vă pun o întrebare personală, la care vă rog să vă răspundeți singuri. Din multitudinea de doctori în științe care populează ecranele tv (le place asta tare mult), care este acela care ar putea fi personajul descris de mine la început, cel autentic? Cui îi citiți pe meclă doar șmecherie? Vă rog să aveți în vedere și unde a făcut doctoratul, școala – la o fabrică, la Bălți? Cu cine l-a făcut – cu generalul Izmană (acela cu pensie specială)? Nu orice revistă/editură tipărită sau online este clasificată ISI, doar câteva.

După această introducere cam lungă, să revenim la comițiile și comitetele despre care v-am scris. Mărturisesc că m-a împins curiozitatea de a mai citi câteva cv-uri de p-acolo. Unii mai șmecheri, scriu la final „lista de lucrări anexată” dar, am izbutit să găsesc câteva asemenea liste. Vă prezint un exemplu. Lucrările n-au nici o clasificare și sunt publicate în revistele controlate chiar de ei, reviste de asemenea fără clasificare. Totuși este prof. univ. dr, conducător de doctorate, șef de comisii de doctorat. Nu vă mai plictisesc cu profilul acestui ultim personaj aflat în trupele de securitate (actualii jandarmi) înainte de ’90.

Deci, ce reprezintă comițiile și comitetele pe care le listează prin cv-uri? Care este rolul acestor mențiuni? Nu sunt trecute la experiența profesională ci, la alte date. De fapt, sunt menite a demonstra rolul important al personajului, influența pe care o poate exercita, domeniile importante în care ia parte la decizii. Găsiți câte unul implicat la interne, servicii, apărare în același timp – vedeți ce tare sunt – asta este semnificația. Subliniază importanța personajului fără de care țara s-ar prăbuși, încearcă să arate pe cât posibil că este parte a ocultului, a păpușarilor care manevrează în spatele cortinei. Mai sugerează rețeaua din care face parte, rețea cu cât mai multe tentacule, încearcă să intimideze cititorul.

În lungul timpului au fost permanent fascinați de academii – de poliție, de informații, de … Și Ștefan Gheorghiu (Izvorul imposturii, Cei ce muncesc, Cenușă este totul – ierarhia) a fost tot academie. Ba, chiar și-au înființat academii – Academia de Științe ale Securității Naționale, Academia Oamenilor de Știință. Gândiți-vă cam ce emulație intelectuală trebuie să fie p-acolo – nenorocire! Mai nou au devenit obsedați de colegii. Cred că le rezervă un rol de backup – dacă pică o academie din alea, fabrica se mută la colegiu. De exemplu MI a creat o fundație specială pentru Colegiul Național de Afaceri Interne. Unde? În sânul Academiei de poliție. Mai poate fi și ceva de genul unui filtru – numai cei trecuți prin colegiu pot ocupa anumite poziții. De ce? Pentru că fără hotărârile înțelepte ale acestor poziții țara s-ar prăbuși, ei trebuie bine selecționați. Exemplu este din MI fiindcă aci ne-am nimerit cu povestea dar, toate instituțiile de forță și serviciile au rețele asemănătoare, întrepătrunse puternic între ele – ne controlăm unii pe alții să nu deviem de la linie, desigur, totul pe banii noștri, ai celor mulți.

Nu vi se pare că toate astea, pretins intelectuale, academice par, mai degrabă, structuri mafiote?

Foto: goki.ro

2 comentarii la „De comitet

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Clitorisul | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu