Doi într-unul

Am avut pe unul Candidatu, poate poreclit, poate așa-l chema, care vroia să-i arendez niște pământ. N-am dat curs cererii, poate din cauza numelui sau poreclei, poate fiindcă locuia într-o casă în care intrasem în copilărie, a unei familii cu rădăcini nemțești și nu a fost în stare să-mi ofere o explicație plauzibilă privind modul în care intrase în posesia proprietății – ghinion.

Dar să revenim. Eu cred că, deși doi, este unul singur, cu aceleași rădăcini de stepă. Exact precum reclamele acelea, mai mult sau mai puțin mincinoase – doi într-unul. Nu dați vina pe prejudecățile mele. Iată că mai sunt unii care gândesc la fel. Cel mai bun articol pe care l-am întâlnit este al lui Doru Bușcu reluat în întregime de Cațavencii.

… Și Cîrstoiu, și Piedone sînt produse ale sistemului. Cîrstoiu e fabricat la etajele superioare ale Puterii, Piedone la demisol, în zona de gîndaci și igrasie. „La etajele superioare ale Puterii“ te întîlnești cu rețeaua de impostori din Sănătate, cu loja marilor bancheri, cu serviciile secrete și generalul Pahonțu, cu nașul Petrov, … Meseria de medic te ajută să-ți clădești relații cu bolile protipendadei, să te faci util și indispensabil unui mănunchi de rude și amante cu pedigri politic, să urci în carieră tratînd oase și fracturi la nivel înalt. Cătălin Cîrstoiu are profilul unui supraviețuitor care și-a adaptat profesia unor ocazii de avansare în grad didactic și, poate, de altă natură, și a fost selectat pentru insectarul cu disponibili. Ca și celălalt doctor de la Capitală, Sorin Oprescu, Cîrstoiu a văzut în relația cu politica și cu politicienii o oportunitate cronică. Pe amîndoi i-a îmbogățit știința, dar nu atît știința de carte, cît știința plasamentului.

Piedone e făurit, … în subteran, în aria de jos a uzinei de disponibili, între ghenă și canalizare, acolo unde ești lăsat să înaintezi pe țevile statului, odată cu miriapozii de umezeală. Impostor și mincinos, Piedone s-a tîrît cu răbdare și cu infinit tupeu spre lumina izbăvitoare a combinațiilor cu administrația publică, unde prosperă de aproape trei decenii. Dar pe cît de jalnică e substanța lui umană, pe atît de irezistibil e pentru alegători discursul scos din inima de pungaș.

… mulți bucureșteni îl admiră pe Piedone, căci văd în el varianta simplificată a succesului. Cu cît e mai mare sărăcia, cu cît e mai adîncă disperarea, cu cît e mai fatală prăbușirea în TikTok, cu atît e mai imparabil triumful acestui fals acordeonist. …

… Nicușor Dan, un fost olimpic de geniu, cu doctorat strălucit în Franța, cu priză în societatea civilă și cu sprijin din partea USR și PMP. Balanța academică e aici ușor inversată, căci Nicușor Dan e un matematician special, în timp ce Cătălin Cîrstoiu e un succes de context, favorizat de legături și apartenențe. Nivelul e, însă, altul, incomparabil cu nivelul Piedone. …

Ce ziceți? Doi într-unul?

Foto: romaniatv.net.

Bonus, din partea casei:

2 comentarii la „Doi într-unul

  1. Consider că este important ca oamenii să se informeze bine despre candidații la alegeri și să nu voteze pentru impostori și corupți. De asemenea, este important ca societatea civilă să se mobilizeze și să pună presiune pe politicieni pentru a-i determina să combată corupția și să implementeze reforme reale.

    Apreciat de 1 persoană

    • Așa este. Doar că, în trecut, implicarea societății civile a intervenit cu mai mult de un an înaintea alegerilor. Acum, nu cred că mai este posibil, dar ar putea crea curenți de opinie, ar putea mobiliza populația și influența prezența la vot.

      Apreciază

Lasă un comentariu