Dosarele

Ce legătură există între dosarul meu și al celorlalți care au trăit comunismul și dosarele ăstora de astăzi? Dosarul de pe vremuri, crucea pe care o căra fiecare, era un fel de profil personal din ziua de azi. Atunci arăta cât de încredere erai pentru regimul comunist, de fapt, cât de lepră erai. Erai de încredere, primeai beneficiile sistemului. Nu, era o cruce grea.

L-am ascultat astăzi pe Codrin Ștefanescu, vă aduceți aminte, un fel de ministru paralel al relației cu clanurile țigănești. Desigur a dat vina pe statul paralel. Pentru dosarele de azi a modificat dracnea legile justiției „să nu mai fie atât de mulți oameni nedreptățiți”. Din cauza asta s-au modificat legi pe care noi, simpli muritori proști (am citat-o pe M-me Firea), le percepem a fi în interesul infractorilor. Dar, ce știm noi.

Va să zică, ce susține dragul de Codrin în fața unei biblioteci de invidiat? Existența dosarelor penale la comandă.  Așa să fie? Să analizăm puțin.

După părerea mea, un dosar penal este urmarea unei fapte penale și se deschide ca urmare a unui control, unei plângeri sau din oficiu dacă există indicii. Dar se deschide oricând există asemenea suspiciuni și oricine ar fi prezumptivul autor. Selectarea cauzelor anchetate cred că ține tot de codul penal. O situație penală, dar greu de dovedit intenția ar fi tergiversarea anchetei sau a deschiderii ei.

Ar mai putea fi un dosar fals, o făcătură. În mod normal, este ceva destul de riscant pentru procuror/anchetator. Apoi riscul crește pentru cel care face înscenarea din cauza necesitații implicării mai multor persoane.

Desigur, sistemul are limitele lui legate de personalul disponibil (mulți în opinia mea) și pregătirea acestuia, fabricile de diplome în zona juridică fiind numeroase.

Totuși, Codrin nu a invocat motivele de mai sus. Fără a o spune, i se părea oarecum firesc asocierea ilegalului cu persoane politice, publice, oameni cu bani. Din acest punct de vedere, orice om de afaceri, funcționar public sau politician ar fi măcar corupt, dacă nu chiar titularul unei hoții. Cam asta era teza lui Codrin – oricui, aflat într-o anumită poziție i se poate face dosar penal.

Codrin l-a înfierat pe Cârlan ca parte a statului paralel, în timp ce protejatul domniei sale, tăietorul de porci și organizatorul de beții n-ar fi fost. Mie mi se pare că dracnea încerca să penetreze lumea serviciilor pentru a scăpa de anchete, pentru a rămâne cu biștarii și, de ce nu, pentru a o controla. N-a izbutit din fericire pentru noi.

Așa stând lucrurile, sunt mulțumit cu dosarul meu super-pătat și cu lista pe care mă aflu de la începuturi.

Foto: asapteadimensiune.ro

Lasă un comentariu