Nu sunt misogin

Îmi plac femeile, mai ales cele cu quelque chose. Nu-mi plac șoferițele. Nu-mi plac cele mai multe dintre funcționare, rar dai de una amabilă atunci când vorbim despre cele ale statului (degeaba). Iar corporatistele ar putea fi înlocuite cu roboți sau gonflabile dotate cu voce – ar fi la fel.

Lista continuă cu „nu-mi plac”. Mă opresc fiindcă nu sunt misogin.

Nu-mi place feminismul. Nu poate fi vorba de egalitate între sexe – nu poți compara mere cu pere. Merele sunt mere, perele sunt pere. Dar de la un măr ne tragem. Deși n-am fost la referendum și am militat pentru boicot, nu pot fi de acord cu eliminarea genului sau cu inventarea unui al treilea sau al patrulea sex.

Chestia cu obligativitatea unui anumit procent de femei într-o structură umană este o tâmpenie. Importantă este calitatea și profesionalismul personajelor, nu procentul unui anumit sex.

Sunt de părere că excesul de femei, forțat de o regulă sau de vreun obicei, într-un anumit grup uman nu aduce nimic bun, este o pierdere, nu un câștig. Prin exces nu înțeleg neapărat mai mult de 50%; și 20% ar putea fi excesiv.

Nu sunt adeptul opiniei privind profesii dedicate unui anumit sex. O femeie poate fi un fierar bun, un bărbat poate fi un secretar bun – vedeți, denumirile meseriilor sunt uneori segregaționiste. Știm cu toții o profesie importantă dominată de femei, bănuiesc că mulți – femei și bărbați – au îndoieli privind eficacitatea acestei profesii.

Totuși, hai să ne gândim la administrația din România dominată de femei, la guvernul nostru cu multe femei. Sunt eficiente aceste structuri? Sunt de succes? Într-un clasament al guvernelor ultimilor 30 ani s-ar clasa în frunte? Lăsând-o pe Leana, vă pot aduce aminte și alte personaje feminine mai vechi – Suzana Gâdea, Gizela Vass, Lina Ciobanu. Mintea mea refuză să mai dezgroape altele. Dar, fiți siguri că au fost multe femei – era plan, trebuiau să fie un procent însemnat. Rezultatul planului n-a fost zero, a fost negativ spre nefericirea tuturor celorlalți. Cele pe care le-am amintit au pagină wiki – nemurire dom-le.

Dar în istoria noastră au fost oare femei importante cu un rol pozitiv, nu nefast? Da, mai multe în istoria recentă.

Cred că Veorica, mâncând mici în sala tronului, se gândește (greu cuvânt) la una dintre cele mai ilustre, poate cea mai însemnată femeie din istoria modernă a României.

Această prezentare necesită JavaScript.

20 de comentarii la „Nu sunt misogin

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Pedeapsa cu moartea | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: De sezon cu Lenin | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Parfum de Kremlin | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Afganistan | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu