Agențiile

Cât pe ce să zic agenturili ca împușcatul. Nu, nu e vorba nici de CIA, nici de NCIS, nici de NSA, nici de vreo revizionistă ungurească, nici KGB, GRU sau sub ce denumiri s-or mai fi ascuns.

E vorba de minunatele agenții ale statului român, ale statului degeaba. Agenția Naționala pentru …, Autoritatea Naționala pentru … – multe dom-le, cu o grămadă de bugetari bine salarizați. Ei cei care ar trebui să reglementeze diferite aspecte ale funcționării statului și companiilor private, cele mai multe cu impact direct asupra tuturor, se plâng că n-au suficienți salariați. Ce mai, acești bugetari dau în brânci dom-le și nu pot nici să doarmă încercând să rezolve multiplele probleme semnalate de noi, amărâții cetățeni.

Aveți vreo idee câte asemenea agenții/autorități hrănim? Sunt foarte multe pentru țărișoara noastră. Fiecare dintre ele are mulți salariați bine plătiți, presupun eu, numiți politic. Nu am putut găsi o situație sintetică a lor sau a angajaților. Oricum, numărul siglelor pe care vi le dau eu e foarte departe de realitate.

Există Directiva 2009/136/CE care se referă la „proceduri extrajudiciaresimple și necostisitoare” de rezolvare a situațiilor conflictuale dintre furnizori și utilizatorii finali. Asta înseamnă că, spre exemplu, dacă furnizorul a introdus șiret o clauza abuzivă în contractul dvs. agențiile de reglementare în domeniu ar trebui să rezolve direct situația. Mai mult, acestea ar trebui să verifice contractele cadru pentru a evita asemenea situații. Însă România a rezolvat Directiva prin OUG 111/2011, adică dacă te confrunți cu o clauză abuzivă, oricât de evidentă și nediscutabilă, numai instanța poate rezolva. Un asemenea proces care înseamnă timp și bani se poate întinde pe mai multi ani și, clar, nu corespunde spiritului și literei Directivei CE.

Dacă ai avut acest noroc, să spunem cu un furnizor de comunicații, atât ANCOM (Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații), cât și ANPC (Autoritatea pentru Protecția Consumatorului) ridică din umeri și te trimit la tribunal.

V-am dat numai unul din probabil miile de exemple prin care România rezolvă original directivele UE, normal – la democrație originală, rezolvări originale.

Cele mai recente scandaluri publice sunt legate de ANSVA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor). Sunt cunoscute cazurile cu legume chimizate din Bulgaria, Turcia, Grecia și cu pesta porcină. Scandalurile privind neimplicarea reală a ANSVA (totdeauna are scuze) în rezolvarea situațiilor menționate, și probabil a multor altora, ne afectează pe toți la sănătate și la buzunar.

Hai să vă mai dau câteva ca să vedeți ce imaginație bogată avem – Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați ANES, Autoritatea Națională de Interceptări, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, … La câte sunt, statul nostru ar trebui să funcționeze perfect ca o rotiță bine unsă, dar oare e așa?

Mi-a venit și mie o idee – Autoritatea Națională pentru Întoarcere și Mersul Înapoi (ANÎMÎ), sau o fi existând deja? Ar fi un loc potrivit de retragere pentru actualul guvern al României cu toate agenturili lui. Vă las plăcerea de a-i face o siglă.

Un comentariu la „Agențiile

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu