Calul alb

Protestele actuale, ale agricultorilor, transportatorilor și ale cui o mai vrea nu-mi inspiră multă încredere. Nici spontaneitatea nu este foarte clară.

În ce-i privește pe agricultori, cunosc multe din cauză că am dat în arendă mai multe zeci de hectare. Știu arendași care au lucrat mari suprafețe fără nici un fel de forme legale și fără plată de arendă, ani de zile, ba au obținut și adeverințe de la primărie pentru jinduita subvenție. Au venit cu căruța și acum sunt bogați. Pe tema subvenției APIA, am fost nițel și pe la DNA. Voi afla ce rahat praf au făcut. Vreme de peste 30 de ani, ministerul a fost feuda PSD. În ultimii ani, poate și acum, jupân a fost nea Petrică și familia lui. Vreau să spun că ministerul a avut o conducere constantă.

M-a surprins supărarea privind modificarea ușoară a fiscalității SRL. Practica băieților deștepți fiind înființarea succesivă de SRL-uri, pentru maxim doi ani, apoi faliment și rămân dările și arendele neplătite. Își permit chiar falsificarea de contracte de arendă, este chiar motivul pentru care m-au plimbat pe la DNA. Cât privește plata arendei, este doar o poveste, am o mare experiență. Contractele sunt greu de executat silit deoarece arendașii au grijă să nu aibă nimic pe numele lor. Munca la negru este la ea acasă.

Nu cred că prețul cerealelor a fost real și sensibil afectat de Ucraina. Mai întâi pentru că prețul pâinii sau făinii nu a scăzut, apoi pentru că de niște luni bune, este permis doar tranzitul. Sigur că mai scapă, dar nu semnificativ.

Mă mai întreb, câți agricultori conduc tractoare. Or fi fost angajații tractoriști? Protest spontan?

În ce-i privește pe transportatori, singura chestie serioasă îmi pare a fi RCA . Însă aici trebuia o discuție serioasă, cu calculele pe masă, statistici, probabilități. Cum ASF este doar un cuib de sinecuri bănoase și râvnite, asta nu prea este posibil. Însă asta îi privește pe patroni, la protest sunt șoferii. Cât de spontan poate fi un protest la care mai mulți patroni își trimit șoferii? În sfârșit, prețul respectiv este afectat și de costul vehiculelor implicate.

Interesantă mi s-a părut cererea ca benzina să fie moca, precum în Venezuela. M-am întrebat imediat de unde are această informație. Oare propaganda respectivă spunea ceva și privind mizeria din Venezuela, și cauza care a provocat-o?

Apoi sunt niște aspecte care n-au legătură cu protestatarii. Cer căderea guvernului. Cum? Ca să se întâmple ce anume? Apoi, prezența steagului rusesc mâzgălit cu Z la o manifestație din România. Chiar dacă două Lepre de stepă au fost huiduite, un șef de sindicat s-a declarat mare admirator al celor doi. Apoi niște sindicate răsărite ca ciupercile – exemplu Sindicatul Fermierilor Patrioți. V-am mai scris că de câte ori aflăm de ceva patriotic, vine și un iz de rahat. Chiar revendicarea cu Ucraina comunică ceva în acest sens. Ar trebui văzut ce istorie are (dacă are) sindicatul ăsta, eu l-am găsit doar asociat cu Claudiu Târziu, în rest nu există. Cred că aici este izvorul patriotismului.

Iată cum văd eu rezolvarea. Va veni Bulibașa al treilea călare pe un cal alb, și va rezolva totul. Da , salvatorul națiunii pe cal alb. Mi-e lene să-l pun pe cal, n-am găsit decât o poză cu Nuțu. Dar calul alb pare a fi pasiunea lor. Vă ofer doar poza cu Bulibașa Robin Hood plus două moca.

Foto: clubulderas.ro.

Lasă un comentariu