De-ale carnavalului

Cu peste 8,5 milioane de km2, ei se laudă că sunt al treilea stat al lumii după Rusia și Canada. De fapt, omit China și SUA, adică sunt al cincilea. Au peste 217 milioane de locuitori, doar că asta înseamnă numai 25 locuitori/km2. România are aproape 80 locuitori. Este interesant că doar 0,6% din suprafață este apă, în timp ce România are 3%. Asta ar putea fi o gogomănie de pe net.

Problemele care explică mizeria favelelor, în ciuda aglomerărilor urbane de la ocean, provin din PIB/locuitor. Îl găsiți exprimat în două forme – PPP și nominalPPP este o exprimare mai aproape de puterea de cumpărare. Din zonă, voi menționa toate țările pe care le-am văzut, pe care le cunosc.

Așadar, Brazilia are PIB/locuitor (PPP) 18.400 $, Chile 28.500 $, Uruguay 27.200 $, Argentina 26.000 $, România peste 40.600 $. În cazul variantei nominale a PIB/locuitor, Brazilia are aproape 9.600 $, Uruguay 20.000 $, Chile aproape 16.000 $, Argentina 13.600 $, România 16.200 $. Pe teren, cam asta am observat și eu. Chile, apoi Uruguay, Argentina la distanță și Brazilia în coadă. Pe criteriul zgârie nori, Brazilia conduce cu porturile la Atlantic, toate mari și populate – pe afară-i vopsit gardul, … Sunt doar aparențe care înșeală.

La clasamentul gunoaielor de pe stradă (la WC-uri, nu i-am verificat încă), tot în Brazilia sunt cele mai multe gunoaie pe străzi, urmată de Argentina.

Atmosfera Braziliei îmi aduce aminte de cele două filme Am întâlnit țigani fericiți și Șatra. Nu-și doresc mai mult, nu doresc să muncească pentru a progresa. Poate fi greșit, dar asta am simțit eu. Deviza de pe stema lor, ORDEM E PROGRESSO, se încadrează la fanfaronada obișnuită a gintei latine. La asta, nici noi nu suntem o excepție.

Carnavaluri peste carnavaluri. Cel mare este cel cu punctul culminant (ar trebui și final) la Mardi Gras. Însă, Vendredi, la două zile după Mardi, tot nu găseai magazine deschise. Cred că era o odihnă bine meritată.

Mi-ar fi plăcut să pot vizita cu adevărat Brazilia – are un relief variat, chiar și munți înalți la granița cu Venezuela, junglele, podișul din sud-est. Sunt sigur că este foarte frumoasă. Din păcate, nu prea este vizitabilă. În plus, o serie de boli tropicale crează probleme vizitatorilor. Ghizii ne-au tot vorbit despre gratuitatea sistemului medical (și în Argentina). Doar că, vă amintiți ce probleme au avut în vârful pandemiei COVID.

Este vecină cu aproape toate țările Americii de Sud, excepție Chile și Ecuador. A avut războaie mai mari sau mai mici cam cu toate, clamate ca victorii. Probabil, dacă mă uit la adversari, tot victorie găsesc. Afirmă că au fost parte în ambele războaie mondiale, probabil părticică.

Industria lor este cam ceea ce numeam noi pe vremuri ușoară. Exportă zahăr, cafea, bumbac, fructe tropicale, foarte mult cocos. Însă, în țara bumbacului, când am vrut niște tricouri, de exemplu cu tema fotbalului, erau doar niște gunoaie din plastic. Am vrut niște cadouri pentru cei dragi. Am găsit doar niște tarabe deschise, din cauza carnavalului. Tarabele sunt organizate în genul Dragonul Roșu de la marginea lui Bucale, dar mult mai mizere. Marfa este extrem de îndoielnică, mult mai proastă decât la Castane, lângă Big. În patria cafelei, am cumpărat niște pachete pentru cadouri, mai scumpe ca la Bucale.

Au găsit și exploatează ceva petrol, au o companie națională (știți și textele astea). Benzina este foarte ieftină (și în Argentina, chiar dacă s-a scumpit acum).

Au o lege cu liber de carnaval. Ca să oblige și multinaționalele pe care se laudă că le-ar avea (eu cred că este doar ceva simbolic), au introdus sistemul recuperărilor pe care sunt sigur că-l cunoașteți bine și știți ce înseamnă.

O țară mare, o istorie paralelă cu a Statelor Unite, dar o colonizare portugheză, latină. Rezultatul? Se vede și dacă nu ești observator atent. Îmi pare rău că sunt atât de critic. Aș vrea să nu fiu. Mă uit la ei și îi înțeleg, le pricep gestica, atitudinea. Dar aceasta nu le aduce progres.

Instrucțiunile locale spun că, atunci când ești pe stradă pe aici, prin magazine (presupunând că sunt deschise), prin mulțime, să vă păziți buzunarele. Bănuiesc că la fel ar suna și pentru România. Mai adaug că, de câte ori intru în roaming brazilian, primesc următorul SMS:

  • Atenție! MAE a emis o alerta de călătorie pentru Brazilia. În situații deosebite, vă rugăm să contactați ambasada, tel. +556184108699, e-mail brasilia@mae.ro.

Experiența mea și personajele care ar trebui să vă ajute pe aici spun că mai bine apelați la oricare altă legație UE, veți fi tratați mai cu atenție. Alerta se referă probabil la tulburările cu Bolsonaro de acum vreo două luni, ceea ce susține afirmația mea cu simularea activității. De curiozitate, vă ofer și detaliile roamingului:

  • Către România 2,6180 Euro/min; … 11,9000 Euro/Mbyte. Mulțumim😀.

Râsul îmi aparține, dar e de plâns. Știți ce este 1 MB? Nimic. Însă, despre roaming, altă dată.

America de Sud, un spațiu extrem de propice comunismului bazat pe mizerie. Dar există altfel de demagogie numită comunism, fără mizerie? Probabil, Venezuela s-a mai trezit. Însă este o boală lungă, foarte greu de vindecat. Dacă și-a mai băgat și vecinul nostru, coada, …

Și uite-asa, din juntă în juntă, din carnaval în carnaval, din revoluție în revoluție, … Avea dreptate Mița – ai uitat că sunt republicană, că-n vinele mele curge sângele martirilor de la 11.II.; ai uitat că sunt ploieșteancă — da, ploieșteancă! — Năică, și am să-ți torn o revuluție, da’ o revuluție… să mă pomenești!…

Foto arhiva personală. 21 februarie Salvador da Bahia, 23 februarie Recife.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s