Visul lui Ilici

Înaintea anusului contra naturii care a vexat puternic suporterii dreptei, a guvernat minoritar PNL. Apoi a fost scurta guvernare cu USR, care inițial s-a eschivat de la guvernare. Dar a fost o perioadă destul de lungă fără măsuri politice și bugetare clare, decisive, în sensul corectării porcăriilor făcute sub dracnea (legi ale justiției, salarii bugetare, buget al salariilor, alte elemente legislative). Știu, este greu să scazi salarii deși, sunt complet nejustificate. Dar ar fi putut concedia jumătate din bugetari fără ca efortul, sarcinile pe salariat bugetar să se modifice. Nu au concediat pe nimeni. Nici măcar Nicușor cel năzdrăvan. Consecințele au fost încărcarea excesivă a bugetului la capitolul salarii, sabotarea lui Nicușor, raportul nociv al nivelului de salarizare bugetar comparativ cu cel din privat. Subsecvent, o masă monetară în circulație prea mare, deficit bugetar, deficit al balantei de plăți, inflație. Curățarea unor companii de stat, cuiburi de fini, afini, amante, nași, … , unui minister-gașcă precum MI, deblocarea unor dosare importante, ultimul fiind 10 august, deja deveniseră prea mult. Nu mai vorbim despre îngrozitoarea inechitate a pensiilor speciale a cărei rezolvare nu se întrevede.

Au fost multe lucruri care au făcut situația și mai dificilă în condițiile în care nu era gestionată și era sabotată de elementele pesede lăsate pe funcții. Cel mai important a fost pandemia, apoi propaganda desantata sputnik lăsată să-și facă de cap.

A urmat soluția imorală și, cum prevăzusem, niciunul din dezideratele de mai sus nu s-a întâmplat. Nu aveau cum să se mai întâmple. Acum se discută despre constituție și republică parlamentară. După mine, sufragiul general pentru președinte este important. Gândiți-vă cum ar fi decurs lucrurile în timpul guvernării dracnea când președintele, așa mutulac, a fost singurul obstacol. Unde ne-am fi aflat acum în condițiile invaziei rusești? Schimbarea constituției nu este posibilă fără concursul UDMR. Tocmai asistăm la diverse excese ungurești, inclusiv pe plan internațional, în relația cu Rusia. Va fi gata psd să plătească ungurilor prețul cerut? A mai făcut-o.

PNRR este blocat deocamdată chiar de vicele pesede, acela care a fost dus de mânuță de dracnea și Tăriceanu. Trecând peste această întârziere, pesede vrea renegocierea, în sensul direcționării banilor către pomeni, de exemplu pensii, cu sacrificarea sumelor pentru investiții, adică a viitorului. Desigur, asta ar mări substanțial și inflația.

Acum se încearcă deblocarea exploatărilor de gaze offshore. V-am mai scris despre fluiditatea depozitelor de gaze, despre cum migrează de la presiune mare spre mai mică și despre niște insuccese ale României lui ceașcă. Presupunând că va începe exploatarea, există o nouă problemă – prezența militară a rușilor în zonă. De altfel, trompetele rusești s-au făcut auzite și în parlament. Mi-au adus aminte de încercarea de exploatare a gazelor de șist eșuată din cauza altor trompete care s-au dovedit atunci a fi tot rusești. Paralel, SRI ne anunță despre prezența și acțiunile celor trei servicii rusești în țara noastră. Aș fi preferat să ne anunțe că i-au umflat pe unii fiindcă, acum chiar suntem în război. Urmăresc grupuri ușor influențabile de pe FB, de ex. pensionari. În fiecare există câteva personaje care postează sistematic chestiuni sensibile, interpretabile, toate în favoarea propagandei rusești. Unde este SRI?

În sfârșit, se profilează o serie de măsuri populiste, gen mărirea pensiilor foarte mici, sau impozitarea progresivă, sau impozitarea proprietăților de lux. Pensiile foarte mici sunt din cauza vechimii reduse sau a veniturilor mici pe care le-au avut titularii. Deja primesc venitul minim (acum 1.000 lei). Prin mărirea doar a acestora se mai creează o inechitate pe lângă aceea cu specialele. Mă uit la câte o știre menită a-mi stoarce lacrimi – cutare cântăreț are o pensie de mizerie. Nimeni nu-și pune problema dacă acel cântăreț a cotizat sau nu. Dacă nu, de ce nu și-a pus un ban de o parte. De peste 20 de ani, o prestație a acestora de 30 de minute este de ordinul miilor de euro. Ca să-mi înțelegeți exact obiectivitatea poziției, menționez că mătușa mea are pensie minimă.

Sigur, vârful de lance al acestor măsuri populiste este Bulibașa. Precum bătrânul Ilici, pozează în Robin Hood. Mi-aduc aminte ce opoziție puternică a făcut Ilici la introducerea cotei unice pe care, personal, o consider cea mai echitabilă – toți plătesc la fel, proporțional. Știu că există salarii nesimțite, dar astea sunt doar la stat. În mediul privat, un salariu mare inseamnă sigur multă muncă și răspunderi reale. Prin 2000 introduseseră niște măsuri care excludeau practic al doilea serviciu. Dar oamenii cu două servicii sunt, de fapt, cei mai capabili.

Ce visuri ar putea avea Ilici? Kaghebiste. Scuze nea Nelu, nu-ți știu gradul, dar sper să avem și noi măcar un general p-acolo, cu cât mai multe stele, să ne mândrim ca nație. Da’, de ce nu-ți dau pensie porcii ăia? Păi, noi să le ținem generalul, moca? Pe Băse l-am surghiunit pentru mult mai puțin, nici măcar infracțiuni contra umanității.

Foto: playtech.ro.

Lasă un comentariu