Dreapta

Sigur, vă gândiți la dreapta slabă și stânga inexistentă. Matematic, este drumul cel mai scurt între două puncte. Oare definiția de școală elementară mai este valabilă?

Iată problema. Un om sau o muiere trebuie să se deplaseze din punctul A în punctul B. Să zicem că punctul B este vizibil din punctul A.

Instinctiv, omul sau muierea aleg dreapta dintre cele două puncte, calea efortului minim. Numai că, între cele două puncte sunt o mulțime de oameni și muieri  –  unii stau, alții sunt în deplasare. Nici omu’, nici muierea n-au de unde ști care dintre aceste piedici sunt infectate, sunt molipsitoare COVID.

Rezultă că ecuația deplasării trebuie să fie mult mai complicată decât funcția de gradul întâi, ecuația dreptei. Mai adaug niște parametrii variabili pe care ar trebui să ți-i ofere radarul personal. Aceștia ar trebui să-ți determine pasul înapoi sau lateral menit a evita un bou sau o vacă ce se reped peste tine.

Ei, cu matematica asta, cu masca pe figură și, mai ales, cu mult noroc, poate scapi adoptând drumul cel mai scurt care nu e deloc drept.

Dar de nu l-ai nimerit, este posibil ca drumul tău, om ori muiere, să facă un ocol lung pe la spital. Sau, doar cineva drag ție să facă acest ocol de care ești responsabil în nesimțirea ta. Ocolul de la spital poate fi mai lung, să treacă pe la ATI (dacă vor fi locuri). Pentru 8 din 10 dintre aceștia, nu mai este ocol, este capătul drumului.

Chiar dacă ai neglijat ecuația de mai sus fiindcă ai crezut un zvon lansat de un răuvoitor sau de un idiot, tot tu ești responsabil – ai propriul cap pe care ar fi trebuit să-l folosești. Dar poți fi doar idiot și tu.

Vedeți, este una dintre deosebirile dreptei față de stânga. Stânga nu are nici măcar ecuație.

Un comentariu la „Dreapta

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu