Asupra diverselor perspective privind RAIUL

Nu, nu vă gândiți la elucubrațiile ÎPS Make, cel jinduitor la sceptrul de mitropolit deși, el nu l-ar dori, poporul cere. Iar el, este gata să se sacrifice pentru popor, cum a făcut-o totdeauna, chiar și atunci când își turna aproapele la secu. Nu, ÎPS este specialist în zona cealaltă, cea a cazanului cu smoală.

Însă este vorba despre Nisanov, Iliyev, Murtuzaliyev, Abramov și mulți alți …ev, …ov, …ski – oligarhi apropiați nebunului, supuși unor sancțiuni internaționale. Foarte posibil ca vreun subaltern al unuia d-ăsta să fie superiorul lui Make, dar asta este doar o supoziție (poate rezonabilă).

Și nu este vorba despre Raiul acela cu mărul, ci doar despre un rai trecător pe pământ, unde totul este trecător. Cred că fiecare are o fantasmă proprie privind raiul în care ar vrea să trăiască. Așa ajungem la raiul lui Florin, al lui Ion, al lui Goe, al lui Cristi, al oricui.

Până să aflu ce-i trece prin minte fiecăruia, vă scriu cum văd eu, de pe Lista Neagră, raiul. Îmi place liniștea, trilul păsărelelor, cât mai puțini vecini și cât mai departe de mine. Îmi place pădurea, muntele, marea. N-ar strica o vreme plăcută, caldă fiindcă, dacă-mi doresc zăpadă, știu unde o găsesc. Vi se pare un vis exagerat?

Acum mai puțin de un an, v-am povestit despre o insulă în Caraibe – climă plăcută, locuitori puțini, înălțime maximă 1.400 m și marea de un azuriu extraordinar, minunat, de nereprodus, vizibilă de peste tot, de pe coastele muntelui.

V-am făcut atunci o analiză din care rezulta că n-ar costa foarte mult stabilirea acolo, în acel rai, în care micul dejun se obține fără a te ridica din pat, doar scoțând mâna prin fereastra deschisă. Pentru un teren de 500 mp la liziera pădurii, o casă, o mașină ieftină, nu cred că îți trebuie mai mult de 70.000 USD. Locuitorii vorbesc nativ engleza și sunt întrunite cerințele mele privind raiul. Cu 100.000 USD, un întreprinzător poate porni și o afacere sau poate lucra de la distanță. Între timp, am aflat că salariul premierului este 2.000 USD pe lună. Înseamnă că se poate trăi decent fără costuri foarte mari.

Analiza a avut în vedere doar pretențiile mele limitate. Nu m-am gândit la problema pașaportului din Dominica. Ei bine, pașaportul vă asigură accesul liber în 130 de state. Printre ele, Marea Britanie (este fostă colonie britanică). Pe mine nu mă interesa aspectul, dar pe cei de mai sus și pe mulți alții, vreo 7.000, da. Chiar foarte tare.

Printre ei, nu numai ruși, și de-ai lui Sadam, și talibani, și de-ai lui Gaddafi. Toți uniți de aceeași bubă – hoți, criminali. De fapt, nu-i interesa raiul pe care l-am văzut eu, doar pașaportul. Așa se face că au fost deschise o mulțime de afaceri îndoielnice în lumea largă ascunse sub acest pașaport. Între timp, au generat și probleme prin Marea Britanie care a devenit suspicioasă cu această cetățenie.

Însă pașaportul continuă a fi vândut contra a 100.000 USD. Între 2017 și 2021 s-au încasat astfel 775 milioane USD. Simultan au apărut și afaceri – sunt 70 de firme care fac intermedierea asta. Ba chiar, un umil premier, din leafa lui de sărăntoc, își ține nevasta și copilul la studii în New York, într-un apartament de 2 milioane USD.

Firesc, fiecare cu raiul lui. Vă mai aduc aminte că, de fapt, totul e cenușă.

Lasă un comentariu