Apocalipsa

Astăzi, locuitorii Pământului, fie ei civilizați sau nu, bogați sau săraci, dintr-o mare metropolă sau ascunși în pădurea Amazonului, din lumea liberă sau din cealaltă, toți trăiesc după anumite reguli și obiceiuri care le ghidează viața, care sunt certitudinile. Unul știe că în fiecare dimineață se cațără pe un anumit copac și-și culege două banane, altul urmărește știrile pe net. Între alb și negru (care o fi alb și care negru?) sunt o mulțime de nuanțe gri – nu vă mai plictisesc.

Între regulile care guvernează Pământul, una foarte importantă este aceea a comerțului. Ca niște centuri, legăturile comerciale înconjoară globul – materii prime, produse alimentare, produse tehnice, fluxuri financiare. În ciuda concurenței acerbe, în ciuda faptului că sensurile și căile se mai schimbă, ansamblul imaginii este stabil. Există granițe, există reguli, există forțe de ordine, chiar dacă nu totdeauna sunt benefice. Dar, există, sunt oarecum predictibile.

Dar, ce se întâmplă dacă peste această stare de lucruri intervine un cataclism – un cutremur general, o pandemie, un asteroid baban, un început de război atomic (nu-i întrevăd vreun sfârșit) – ceva cumplit care distruge acomodările curente, chiar și cele din junglă, în urma căruia dispare brutal un procent mare din pământeni, să spunem 20%?

S-au scris câteva cărți, unele bune, s-au făcut multe filme fantasmagorice, și biblia pomenește apocalipsa și potopul, dar iată cum îmi închipui eu situația. Pentru oamenii rămași dispar toate regulile, nimic nu se mai respectă, nu mai există granițe, nu mai există comerțul mondial. Treptat, nimic din ce le ușura viața nu mai este de folos. Încet, dispar benzina, apa curentă, electricitatea. Dispar proviziile. Nu mai pot funcționa fabricile și uzinele (tare lozinca asta). Banii, cardurile nu mai au sens. Oamenii iau orice apucă, nu mai respectă proprietatea. Domnesc jafurile și anarhia. Cred că inevitabil, oamenii vor realcătui o societate, una altfel, dar e singurul mod prin care pot supraviețui și evolua.

Dar, ce mi-a venit așa deodată? În mai puțin de un an, românii au demonstrat din nou ținerea de minte. Dacă în primele două dăți au probat că n-au uitat porcăriile făcute an de an de psd și, în ciuda unei propagande năvalnice, au refuzat să se înscrie la referendumul proștilor, acum au arătat că n-au uitat nici foametea lui ceașcă. Așa se face că am privit uimit astăzi rafturile goale ale unui supermarket în raioanele de făină, mălai, orez, ulei, priveliște care nu m-a mai delectat de peste 30 de ani. Eu nu mă prăpădesc după carbohidrați, poate de asta nu mă îngraș. Răutăcioșii spun că de rău ce sunt.

La o scară mai mică, locală, o răsturnare majoră de ierarhii, un scenariu tragic, s-a petrecut în Germania antebelică și România postbelică. Oameni care și-au pierdut totul, chiar viețile, în mod arbitrar, doar pentru că au fost turnați că ar avea ceva, că n-ar fi pe linia partidului, că refuzau colectiva (în România). Nu cred că în Germania urmările acelei răsturnări se mai simt (sunt 75 de ani), dar la noi da, după 30 de ani, la fiecare pas.

Revenind, eu nu cred că este un virus creat în scopuri militare (teoria conspirației) fiindcă efectul mortal este mic. E clar că este o grupă de vârstă sensibilă și cu risc mare. Dar, este chiar mai grav la gripa sezonieră. Pe scurt, nu cred în decimarea populației prin acest virus. Am privit uimit îndemnurile la panică ale unui post TV – mi se pare iresponsabil și penal.

În ce mă privește, nu mi-am făcut încă provizii alimentare. Dacă o să-mi fie foame, vă voi solicita ajutorul, de-o mai merge netul. Îmi voi cumpăra însă muniție pentru pistolul pe care-l dețin legal. Pentru orice eventualitate, poate scapă dracnea. Tic, tac, tic, tac, …

Foto: descopera.ro

2 comentarii la „Apocalipsa

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: În rândul lumii | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s