Colanul dacic

Desigur ați auzit de brățările dacice pe care noi, urmașii, le-am plătit gras. Ați auzit și despre colanele hawaiiene – din flori tropicale, pe care le agață de gâtul vizitatorilor niște fete frumoase cam dezbrăcate sau niște băieți cam la fel. Iată că apăru colanul dacic (cât pe ce să scriu ciolanul), pe numele lui întreg traco-geto-dacic altoit de romani. Însă ultima lui versiune, 9.06.024, este de proveniență chinezească.

Are dreptate Trump, oare ce nu mai este astăzi made in China? Fiindcă versiunea 9.06.024 nu mai este o simplă sfoară de usturoi, este o sfoară de usturoi chinezesc, acela cu căței mari și lătrători. În sfârșit, nu este chiar lătrat, dar nu vă pot scrie altfel. Este vorba despre obiceiul acela poporar, un fel de concurs între mujici sau mujice.

Numai că, Piedone nu s-a limitat doar la colan pentru a-și atrage această categorie a electoratului. Cu totul natural, visceral, de parcă i-ar fi în sânge, dușmanul Fii-rii a decis să declare că el este „omul care vorbeşte în limbajul celor mulţi, înşelaţi, omul care încă mănâncă parizer, da, încă mănâncă usturoi„.

Dincolo de faptul că mulțimea celor înșelați este uriașă și nu cred că-i vor acorda toți votul, ar trebui să ne gândim care-s ăia cei mulți al căror limbaj îl știe Piedone – or fi cei de pe maidan, poate din mahala?, or fi atât de mulți interlopi? Doar toți au drept la vot, inclusiv analfabeții.

Renunț să mă mai întreb dacă eroul nostru știe și alt limbaj, este clar că nu. Nu mă întreb nici dacă este bine ca acest limbaj să fie folosit pentru administrarea unei capitale europene. Percep însă sintagma ca pe o amenințare – ăștia cu limbajul celor mulți vă vor conduce. Este ceea ce România a experimentat cu rezultate dezastruoase 45 de ani. Urmări există și azi, Piedone este doar una.  Asta nu trebuie să se mai repete.

De aceea trebuie să votați. Cum comenta cineva, cine spune că nu votează fiindcă toți sunt la fel, este ca și cum nu te-ai spăla pe dinți fiindcă nu te sărută nimeni.

Foto: playtech.ro.

Lasă un comentariu