De la Windsor la Kim

Privesc la Tv evenimentele legate de apropiata înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a Regatului Unit. Sute de mii de oameni, din toate colțurile lumii îi aduc omagiul. Nu toți sunt supușii ei. Au venit singuri, nu au venit organizat, nu i-au adus autobuze, dar totul se desfășoară fără cusur, chiar dacă sunt obligați să aștepte foarte multe ore. Sunt oameni extrem de diferiți, Ceremonialul trebuie să respecte o anumită tradiție. În rest, manifestările nu au o regie, cel puțin în ce privește publicul larg și numeros care se perindă.

N-am putut să nu fac o paralelă cu o înmormântare Kim. Sigur, sunt două civilizații complet diferite. Am împărțit cu un vietnamez o cameră de cămin doi ani și știu că asiaticii au o altă gândire. Vietnamezii pe care i-am cunoscut erau destul de reticenți  în exprimări, interiorizați. Totuși, am în minte durerea extrem de exteriorizată manifestată de cei filmați la înmormântările Kim, de oamenii muncii. Nu-mi pot reprima sentimentul de autobuz și regie.

Ocazia n-a fost scăpată de anti-regaliști. Discuții de toate felurile, în contradictoriu cu regaliștii. Deși propaganda cea mai parșivă, mincinoasă și mârșavă anti-monarhică de la noi a fost dusă de comuniști și de urmașii lui Ilici, nu toți anti-monarhiștii sunt pesedei. Dar s-au gândit vreodată (anti-regaliștii) ce însemna cultul personalității (mai toți cunosc ce ode și spectacole de stadion îi erau dedicate lui ceașcă)? Oare, de ce lui Nicu i se spunea prințișorul? Sunt sigur că termenul era aprobat.

Ce-l recomanda pe prințișor să ne conducă? ADN-ul coclit, sângele noroios, țăranii împușcați la Vadu Roșca de tac-su, înapoierea la care ne adusese politica înțeleaptă a lui tac-su, scandalurile în care fusese implicat el însuși?

Este oare superioară dinastia de mujici?

Ultima modă este dinastia de primari (mujici). Tac-su n-a avut realizări mulți ani, nu mai poate candida din diverse motive sau e în pușcărie, progenitura trebuie să-l urmeze, are în sânge tot ce trebe pentru a continua opera părintelui.

Acum, gândiți-vă bine ce vă doriți – Windsor sau Kim? Aveți grijă, s-ar putea să … Rușii-s aproape.

Foto: descoperalocuri.ro.

Un comentariu la „De la Windsor la Kim

Lasă un comentariu