Nesimțire

Nu vă pierdeți vremea cu scandalul politic al momentului. Este doar o fumigenă. USR nu vrea să părăsească guvernarea, PNL așișderea, psd nu vrea să intre la guvernare, restul sunt figuranți. Doar un joc de glezne al orgoliilor supraevaluate. V.V., în propria conferință de presă, nu a fost în stare să arate ce a făcut, cu excepția devoalării existenței centrelor de vaccinare speciale adică pentru speciali. De fapt, cine nu știa că există sistem propriu de sănătate la MAI și MAN? Era secretul lui Polichinelle. Țin și acum cu el, doar că, începând cu momentul când a renunțat la candidatura la primăria din Bucale, V.V. a fost atacat vârtos din toate părțile, absolut toate. Foarte posibil, fiindcă deranja ceva. Doar că nu a deranjat pe nimeni – câteva declarații negândite și deplasate. Desființarea mafiei din sănătate de către V.V. este doar o exagerare. În schimb, a dezvoltat o psihoză a conspirației anti-VV, astfel încât, ori de câte ori deschidea pliscul, nu putea să nu facă o apărare proprie, nejustificată, prin care se auto eclipsa, uita lucrurile importante, deciziile pe care trebuia să le ia. Ceva cam ca psihoza Cârlanului în discursurile căruia fiecare al treilea cuvânt era Băse. Asta se întâmplă când oameni fără ouă se trezesc în poziții grele.

Așadar, despre turism. Sunt călător pasionat, și călare și pe jos, și pe partea cealaltă și mai ales pe la noi. Cunosc locuri minunate pe care le-am bătut repetat la pas. Am fost totdeauna un montagnard, am făcut și oleacă de alpinism. Niciodată nu am povestit și nu am promovat vreun loc turistic băștinaș. De ce? Fiindcă, la noi, afluxul de turiști mai mult strică decât să aducă beneficii. Da, unele zone e mai bine să nu fie foarte cunoscute. Vreți exemple? Transfăgărășanul, Transalpina (când era doar drumul Regelui l-am cam parcurs pe jos), Valea Arieșului, multe altele unde oamenii ajung facil. O mare porcărie este drumul făcut în Bucegi până la Peștera, construit într-o rezervație unde pe vremuri erau panouri care notificau că n-ai voie să rupi nici o floare, nici o frunză. Peste tot gunoaie aruncate la întâmplare, într-un total dispreț față de natură, față de cei care vor mai trece pe acolo. Distrugeri ireversibile, pietre aruncate, copaci tăiați de cei care nu pot crăpa mici decât în mijlocul pădurii, sticle sparte, plastice. Acum se pune la cale un alt drum prin inima Apusenilor.

Veți spune – nesimțiți, lipsă de civilizație. Dar, oare cei de pe unde am mai bătut eu Pământul, erau mai civilizați? Nu cred. Dar civilizația se impune. Aceia erau învățați că n-au voie să calce alături, că dacă au comis-o, plătesc gras. Faci un drum printr-o rezervație, pui interdicții și camere la fiecare 50 m. Scuipă unul pe geam, este ars. Însă doar camerele nu sunt suficiente pentru asta, trebuie oameni care să le supravegheze și să urmărească imaginile cu seriozitate. Nici pe ăștia nu-i avem. Indolența, nepăsarea se manifestă peste tot. Cumva, pandemia asta a exacerbat aceste trăsături. Procentul idioților, de cele mai multe ori foarte bine plătiți, este mare.

Și atunci, ce este de făcut? Ar fi contra firii să nu facem accesibile locuri minunate. Oricum, pantofarii, bețivii, nesimțiții vor găsi o cale de a le întina. Dar putem controla pașii acestora prin aceste locuri. Poate începem controlul comportamentelor nocive de aici, din zonele turistice, pitorești. Apoi să le extindem prin orașe și sate (frumoasă sintagmă).

Foto: ghicitintarot.ro.

Lasă un comentariu