Jandarmeria

Citii pe WP despre ziua jandarmeriei care ar fi fost ieri. Nu mă sfiesc să vă mărturisesc faptul că aniversarea nu mi-a stârnit nici un fel de gând pios, ba chiar dimpotrivă.

Se spune că un tânăr fără multă școală, în căutarea unei slujbe bine plătite, s-a prezentat la jandarmerie la testul psihologic pentru angajare. I s-a arătat o pisică și i s-a spus să-i facă o bucurie. Băiatul nostru a apucat-o imediat de coadă și a început s-o învârtească deasupra capului. Examinatorii i-au repetat că trebuia să-i facă o bucurie. Le-a răspuns că va fi foarte bucuroasă când îi va da drumul. A fost imediat angajat.

Se mai spune că a fost înființată în 1830 sub denumirile inițiale de străji, slujitori sau miliție. Sigur că cei de azi își fac din asta un punct de glorie. Numai că după 1945 a fost desființată treptat. În 1948, sub atenta îndrumare a tov. Gheorghe Pintilie, agent N.K.V.D., zis Pantiușa, de fapt Pintilie Bodnarenco, făcut direct general-locotenent, au fost înființate trupele de securitate. Ulterior au fost înființate și trupele de miliție.

În iulie-august 1990 trupele de securitate și miliție au fost transformate în jandarmerie, pentru confirmarea democrației noastre originale. Se pare că năravurile le-au rămas aceleași. Vă dau doar două exemple.

La 13 iunie 1990, în plin proces de democratizare, acuzând vidul de putere și legislativ, și-au dat foc propriilor autobuze, acuzând o încercare de lovitură de stat. Șeful MI era Chițac, un kgb-ist, la fel cu șeful lui Ilici – exact situația din 1948.

Pe 10 august 2018, în apărarea infractorilor, acuzând din nou încercarea de lovitură de stat, au bătut manifestanți pașnici și i-au gazat. Iar trebuie menționată o diversiune asemănătoare celei din ’90.

Rezultă că nici imaginația nu li s-a dezvoltat grozav până în 2018. Nici nu e de mirare, școala pe care o au (diplome/doctorate) este în principal fabrica de la Băneasa sau altele asemănătoare. I-am văzut live, la treabă, echipați de război fără economie. Le-am mirosit ADN-ul dezaxat. Chiar credeți că v-am spus în introducere un banc?

Mai trebuie menționată vestita bătălie de la Costești, Vâlcea – ianuarie 1999, unde generalul Gheorghe Lupu, a fugit pur și simplu abandonându-și trupele și uniforma de general. Același personaj este cel care a dat ordin să se permită intrarea minerilor în Parlament în 1991, când au fost întâmpinați și opriți de Ion Rațiu. Presupun că acum își suge liniștit speciala binemeritată. Vedeți câte jeguri izvorăsc din MI? Nu știu dacă Lupu este un nume conspirativ, dar la fel îl cheamă și pe jegul care a băgat în carantină Gerota. Cum ăștia lucrează doar în familie, …

Jandarmeria este încă un sistem tare. Deși Vela le este ostil, nu i-a putut decapita. Dar nu cred că e cazul de decapitare. Ca multe alte sisteme românești, trebuie schimbat și acesta din rădăcinile putrede.

2 comentarii la „Jandarmeria

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Forțele | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu