Una mică

Nu, nu e vorba despre o cinzeacă sau un pocheraș, nici la alte prostii. Mă refer doar la o mică escrocherie a statului la taxele și impozitele locale.

Mai toți plătim din astea. Din păcate, majoritatea fondurilor locale ajung în salariile acestor mult-mult prea supranumerari funcționari, lipsiți de vreo responsabilitate reală, angajați doar pe pile, cei care vă determină să vă fie scârbă când deschideți ușa primăriei siliți de vreo împrejurare. O parte sunt mascați în societăți comerciale locale care nu aduc nimic, nu fac nimic. Dau doar exemplul politiei locale foarte bine plătită, … Primul obiectiv din legea de organizare se referă la securitatea instituțiilor publice. Dar pentru asta contractează firme private, vă las să ghiciți proprietarii.

Revenim la mica escrocherie. Majoritatea plătim impozit pe teren și casă. Numai că, unele primării mai smechere denumesc impozitul pe teren taxă. Adică, în unele locuri se plătește impozit pe teren, în altele taxă pe teren. Vi se pare că nu există nici o diferență, numai că nu este așa. Bonificația pentru plata în anumite condiții se aplică doar impozitelor, nu și taxelor.

Am niște proprietăți în patru județe și mai multe localități. Tocmai le-am plătit – o fac totdeauna în ultima clipă. Oricum am făcut-o cu câteva ore înainte. Asta înseamnă că nu vă vând gogoși, tocmai am văzut diferența negru pe alb.

Deși sumele nu par semnificative, probabil nici nu sunt, dacă pentru ei puturoșii sunt importante, de ce n-ar fi și pentru mine.

Sigur, probabil există justificări cu aparență legală. Dar oricare ar fi astea, mie mi se pare doar o jmecherie.

unamica

Foto: romania-actualitati.ro

 

 

Un comentariu la „Una mică

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu