S-ar fi putut fără război?

Războaiele Rusiei ar fi putut fi evitate? Războiul din Transnistria, cel din Nagorno-Karabakh, cel din Georgia, cel din Ucraina care a început în 2014? Dar, dacă Lagărul socialist nu ar fi căzut, dacă URSS nu s-ar fi destrămat. Atunci, ambițiile imperialismului comunist ar fi fost oarecum satisfăcute. Imperiul eurasiatic nu ar fi ajuns chiar la Dublin, dar măcar până la jumătatea distanței dintre Moscova și Dublin. Cam așa stăteau lucrurile în ’89. Rusia făcea ce voia în Europa Centrală și de Est.

În ce ne privește, am fi continuat să construim fericiți socialismul, am fi continuat Iepoca de Aur, poate am fi schimbat-o cu alta, tot de aur. De aceea trebuie să fiți circumspecți la chestiile astea de aur. Desigur, ne-am fi păstrat penultimul loc din Lagăr, după RDG, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, atât în ce privește nivelul de trai, cât și privind puterea industrială.

Criminalul de ceașcă ar fi fost într-un mausoleu, c-așa le șade lor bine, poate și țoapa de nevastă-sa ar fi avut Locul 2 în mausoleul, o altă măreață realizare care nu s-a realizat încă și ode le-ar fi închinat menestrelii propagandei.

Aceasta ar fi fost România controlată complet prin politica locului de muncă obligatoriu și a cutiei de chibrituri numită locuință.

N-ar fi fost nici un pericol din partea Rusiei fiindcă pur și simplu ar fi fost aici. NATO ar fi fost dușmanul nostru deși, logica cea mai simplă spune că dușmanii dușmanilor noștri sunt prietenii noștri.

Dar, n-a fost să fie. Lagărul a dispărut, URSS s-a  destrămat. Au  apărut state noi, mai mult sau mai puțin artificiale. Tătucul Stalin și urmașii au avut grijă să încurce cât mai bine lucrurile. Iar rușii plănuiseră încă din 1812 să aibă graniță la Dunăre. Și, oricât de mare ar fi mizeria vieții, sau poate tocmai de asta, rușii nu-și uită planurile. Peste tot pe unde au trecut, ca animalele, marchează teritoriul. Și pretențiile lor sunt peste tot unde duhoarea rahatului rusesc se simte, întrețin putoarea, nu cumva să dispară.

Așadar, cum ar fi fost dacă Ucraina n-ar fi refuzat asocierea eurasiatică? Ar mai fi început războiul? Ar mai fi ocupat Rusia Crimeea?

Probabil, Crimeea ar fi ocupat-o oricum, dar fără proteste fiindcă Ucraina ar fi fost la fel cu Belarus. Probabil, războiul n-ar fi avut loc fiindcă n-ar fi avut obiect, Ucraina ar fi fost de facto ocupată. Mujicii ruși n-ar fi avut motive de pizmă pentru cei ucraineni, să le fure frigiderele și să le violeze femeile.

La fel, Georgia. Nu s-ar mai fi rupt fiindcă ar fi fost de facto, parte a Rusiei. Mujicii ruși s-ar fi desfătat la Batumi ca niște stăpâni, cum au făcut mulți ani, secole. Nici aici n-ar mai fi fost pizmă.

Cum ar fi fost dacă Moldova ar fi fost parte a uniunii eurasiatice? Păi, neamurile noastre ar fi devenit asiatici, încet, li s-ar fi alungit ochii ca să nu le mai putem recunoaște ADN-ul. Ce n-au putut face mongolii în sute de ani, ar fi reușit repede rușii. Care a fost rostul războiului din 1990? Tocmai ăsta, fiindcă Moldova nu trebuia să se apropie de România. De altfel, România nici nu a participat la tratative, tocmai fiindcă eram cei mai îndreptățiți.

Armenia, Azerbaidjanul, n-ar fi fost probleme dacă ar fi acceptat oblăduirea tradițională a Moscovei.

Dar dacă florăriile ucrainene ar fi fost deschise în ziua fatidică, dacă cizmele rusești ar fi călcat pe un covor de flori, credeți că rușii ar fi renunțat la denazificarea a nu știu câte milioane de ucraineni? Presupun că, între timp, toți au înțeles termenul – lichidare, gulaguri, deportări, purificare. La ei, pur semnifică tot ce este mai împuțit.

Credeți că, dacă ajung în Moldova vor face altceva? Trebuie să învețe și ei din greșelile trecutului. Înseamnă că n-au făcut asta îndeajuns în trecut.

Dar în România? Te pomenești c-o iartă doar pe M-me Șoșo! Să fie de prăsilă. Tot pentru prăsilă sunt și violurile – așa se naște omul nou.

Dar și alte nații se simt amenințate – nordicii unde marcajul rusesc este foarte vechi. Balticii care le-au cunoscut deja bunăstarea. Până la urmă, pactul Ribbentrop-Molotov nu a fost anulat de nimeni. Doar nu l-au semnat degeaba.

Pronosticul meu? Sumbru. Niciuneia din națiunile direct amenințate nu-i poate conveni ocuparea de către ruși cu cortegiul de atrocități însoțitoare, cu mizeria care urmează. Rușii, prin conducătorii lor care le conservă mizeria, nu vor renunța la planuri. Foarte probabil, nici una din părți nu va ceda niciodată.

Foto: telekomsport.ro.

 

Lasă un comentariu