Orașele lor

N-am să mă refer la orașele din AK, mai degrabă orășele. Plecasem cu ideea preconcepută a unor orașe americane înghesuite. Vancouver, al cincilea cel mai dens populat oraș al Americii de Nord, are spre 5.500 locuitori/km² (2.500 locuitori/km² zona metropolitană) față de peste 9.000 locuitori/km² în București.  Din avion (aeroportul e aproape de centru), Seattle mi s-a părut un oraș foarte dens. După o zi, mă descurcam binișor și eram familiarizat cu transportul în comun.

Deci, am găsit orașe destul de aerisite, cu multe spații verzi, cu oameni destul de liniștiți și relaxați, incomparabil cu agitația de la noi. I-am văzut dimineața, îndreptându-se grăbiți, dar nu foarte preocupați, spre serviciu, cu transportul în comun, mulți cu bicicleta, în Seattle. La ora care ar fi trebuit să fie de vârf, traficul auto nu părea mult mai încărcat, metroul și autobuzele nu erau aglomerate. În metrou poți urca cu bicicleta, autobuzele au un dispozitiv pentru minim cinci biciclete pe exterior în față. În Seattle, nu am remarcat grași.

Într-un autobuz din Seattle s-a urcat o femeie căreia îi curgea ceva din sacoșă. Șoferul a venit la ea și i-a oferit șervetele. Femeia a mai mers o stație și a coborât, lăsând hârtiile și ceva mizerie în urmă. Șoferul s-a ridicat și a șters tot, nemulțumit, dar fără s-o înjure.

Mi-a plăcut interdicția aproape generală a fumatului. Pe stradă erau panouri care interziceau fumatul la mai puțin de 20 pași (foots) de intrările sau ferestrele clădirii.

Totdeauna, în călătoriile mele, îmi notez adrese de legații ale unor state UE aflate pe unde merg – just in case. Le notez și pe cele românești (dacă există) dar, informațiile pe care mi le-a oferit de-a lungul timpului site-ul ME au fost de multe ori false, uneori mi-au provocat cheltuieli nejustificate. Când am avut nevoie de vreo informație concretă, simplă, ambasadele noastre au răspuns alături, după multe săptămâni. Ambasada NZ la UE mi-a răspuns imediat, la obiect.

Totuși, în Seattle, am comis-o. La primul contact cu transportul în comun aveam de ales între informațiile oferite de Google și cele ale unui site guvernamental. Am preferat .gov care m-a pus să cobor din metroul în care mă aflam și să schimb mai multe autobuze, apoi am ajuns în același metrou din care coborâsem.

Deci, iată că se poate, chiar și la ei – „stați liniștiți tovarăși”.

google

 

Un comentariu la „Orașele lor

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu