Turma

În ADN-ul uman zac niște gene extrem de ticăloase, pline de răutate. Suntem singura specie care ucide fără să-i fie foame.

În funcție de ambianța socială, această mizerie este ținută sau nu ascunsă mai mult sau mai puțin adânc. De mult, o luptă de gladiatori, pe viață și moarte, era un spectacol gustat. Astăzi suntem făcuți atenți la „scene care ne-ar putea afecta emoțional”, nu mi-e clar dacă anunțul vrea să spună că ne-ar afecta în rău sau în bine.

Trecând mai spre vremurile noastre, societatea mârșavă făcută de, și pentru mârșavi, mă refer la comuniști, a folosit din plin aceste trăsături individuale ale stâlpilor ei. Am citit recent un articol Povestea torționarului psihopat care a transformat în abatoare de deținuți politic închisorile din Galați și Gherla. De ce tortura bestia, cu precădere, preoți. Din păcate, articolul n-avea cuvenitul anunț de avertizare. După părerea mea, individul nu era psihopat, avea doar niște gene un pic mai dezvoltate decât alții. El împletea plăcutul cu utilul. A fost omul potrivit la momentul potrivit. Când și-ar mai fi putut exercita talentele dacă nu atunci. Păcat că s-a prăpădit, ar fi dus-o și mai bine astăzi. A fost doar unul dintre oamenii potriviți.

Răul este bine încarnat în specia umană. Titlurile conținând grozăvii au cea mai mare audientă. Atrag și satisfac curiozitatea, dorința de rău a auditoriului.

Însă cea mai puternică latură a acestor gene este cea colectivă, socială – da, sunt gene care se manifestă și social. Răutatea de turmă este mult mai distrugătoare decât cea din manifestările individuale. Aduceți-vă aminte de mulțimea care l-a iertat pe Barabas. Cred că formula alegerii celui iertat de către mulțime a fost o modalitate parșivă, răspunsul era dinainte cunoscut.

Revin la mesajele de tip „Nu ne vindem țara”, „Noi muncim – nu gândim”, „N-a mâncat salam cu soia” despre care v-am scris anterior în Propaganda. Sunt astfel ticluite încât să zgândăre cele este mai rele impulsuri ale turmei de oameni. Eu nu le pot citi fără a le asocia imaginile minerilor sau muncitorilor IMGB cu bâte.

Fiindcă tot v-am scris mai sus despre audiență, nu doar cruzimile o generează. Pagina mea Sexul anal a fost textul cu cea mai mare audiență pe care l-am produs.

friedrichnietzsche

3 comentarii la „Turma

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: ADN-ul | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Clubul dictatorilor | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu