Cum să-ți alegi mașina

Mare întrebare dom-le – a fi sau a nu fi.

Sunt unii care aleg brand-ul. Efectul este că dau degeaba o grămadă de bani. Se aleg cu o mașină slabă și scumpă.

Fiind la ora alegerii, prietenul din București, mă întrebă ce să facă. Mi-a spus cam ce ar vrea. Bine, i-am răspuns, dar tu vrei să fii în rând cu ăia? I-am mai zis să facă singur o statistică – cum e cu neamu’ prost la semafor. Care trece sau forțează pe roșu, care claxonează, care depășește dincolo de refugiul de tramvai, care și-o lasă în mijlocul străzii. Să se uite la șofer, să facă o statistică pe naționalități. Ascultător, prietenul meu a avut răbdare două săptămâni – mi-a dat dreptate.

Prietenul meu din State mi-a povestit că fiu-său a venit special în Germania să și-o ia, modelele livrate pe piața americană fiind mai puțin cool decât cele europene. Probabil că a vrut să mă epateze nițel, dar întâmplarea e reală.

Acum mai mulți ani, un alt prieten din București – v-am mai spus că prietenii mi-i număr cu degetele unei mâini, nu ca la FB – era lovit ușor în spate. Avea mașină nouă. Mă rugă să merg cu el la service-ul brand-ului, să profite de obrăznicia mea. Mergem, i se spune că trebuie s-o lase câteva zile, că n-are voie să se uite la ea în timpul reparației. În sfârșit, ni se permite o vizită în hală. Ajungem la o mașină lovită aproape identic. Maistrul care ne însoțea, tocmai ne povestea ce tehnologic lucrează ei. Lângă noi, un Dorel făcea tocmai invers asurzindu-ne cu ciocanul. Și toate astea pe o grămadă de bani.

Mai știu pe unii cu puternice sentimente patrioto-geto-dacice care „de la Râm se trag”. Acu’, la trecute-fix de centenar, mărturisesc că m-am vindecat de asta la prima încercare.

Sunt alții, mai puțin patrioți dar comozi, care aleg mașina după dimensiunea banchetei din spate.

Dar cum mi-o aleg eu? În ultimii 29 ani am ținut cont doar de performanțe / dotări. Am ales mașina care nu-ți oferă o listă lungă de opțiuni de tipul „vrei oglinzi electrice, mai dai 1000”. Adică la care modelul standard e cam full option. M-am mai interesat și de preturile pieselor de schimb uzuale, am vizitat și service-ul. Dar eu sunt zgârcit.

De prisos să vă mai spun că de la sfârșitul lui iulie, o nouă marcă mi-a intrat în grații. De câte ori o văd, îmi aduc aminte numărul.

Mai am o întrebare existențială – ce-i mai important, mașina sau nevasta?

adio ana

3 comentarii la „Cum să-ți alegi mașina

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Mică bârfă cu BMW-u | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Cotidiene | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu