Cu sula-n coaste

Cum v-am mai declarat, PSD nu mai e ce-a fost, dar sunt plin de invidie (știu că e un păcat), fiindcă pentru unii din zona lor (să nu-mi mai spuneți că poliția nu e de acolo) 40 de ani parcă n-ar fi trecut.

De data asta mi-au făcut un favor. Mi-au oferit un tunel al timpului. Am retrăit cu oarecare nostalgie, vremuri pe care le credeam de mult, de 28 ani, apuse. Am retrăit într-un fel marea demonstrație din 28 ianuarie 1990, când a simțit Ilici sula în coaste. Ca să și-o scoată a chemat niște hoarde (eu cred că erau trupe de securitate în civil înarmate cu bâte) care ziceau că ar fi de la IMGB și că fac ordine. Mi-am mai adus aminte de niște demonstrații la începutul lui ianuarie ’90 când, seară de seară, vreo 10 zile, un grup de numai 30-50 de inși am demonstrat câte trei ore în mijlocul pieței Victoriei (era altfel organizată atunci) cerând demisia guvernului comunist provizoriu care se închega. Îmi amintesc ce amenințător suna Tatăl nostru ale cărui cuvinte se rostogoleau până în peretele palatului și se întorceau la noi.

Cu larga experiență în spate, am inspectat întâi dispozitivul inamic. Am remarcat larga desfășurare de forțe, grupul înarmat de lângă intrare, mașinile, echipamentul și, desigur, gazele. Desfășurarea era similară ca anvergură cu forțele întinse pe Magheru în seara zilei de 21 decembrie 1989.

Era clar că și Livache are sula-n coaste, că nici pe el nu-l duce capul mai tare decât pe bătrânul Ilici. Am știut cam tot ce urmează. Am văzut provocările, am mirosit gazele și am lăcrimat și, dintr-odată, m-am trezit urmărit de jandarmi exact cum mă fugăreau minerii în ’90. Ce mai, tunelul timpului.

Tot ca atunci când și-au dat singuri foc autobuzelor, acum jandarmii erau împărțiți, cei în civil, de pe partea noastră a gardului îi împingeau pe ăilalți. În sfârșit, oameni neisprăviți, fără pic de fantezie.

Scriam (Trei milițieni) că Dracnea a compromis jandarmeria. Ei, acum chiar a terfelit-o de tot. Cum a fost posibil? Simplu. Jandarmii provin din fostele forțe ale securității și miliției. Problema este că sistemul de selecție a cadrelor nu s-a schimbat. Așa se întâmplă când pui o armă în măna unui nimeni. Dacă dai și conducerea unui dezaxat ca body-guard-ul lui Dragnea, al cărui loc nu este între oameni, finalul este inevitabil. Acest om ar fi trebuit internat de mult sau condamnat fiindcă încălcase deja legea. Psihic, este pe aceeași treaptă cu Ficior.

Vă mirați că o asemenea adunătură bine echipată pe banii mei și ai voștri este obedientă unui hoț?

Totuși, sunt mulțumit. Am avut parte de tunelul timpului, m-am întors 28 ani.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 80