Obârșia

De câte ori aud acest cuvânt mă gândesc la Obârșia Lotrului, punct de plecare spre splendidele căldări ale Părângului – Iezer, Câlcescu, Vidal, Dracului cu lacurile Zănoaga Mare, Câlcescu, Pencu, Vidal, Păsări – o tură frumoasă pentru un montagnard, cu retur pe lângă lacul acela minunat dintre jnepeni, de pe creastă. Regret că trebuie să mă trezesc din visare și să cobor împreună cu dvs. pe pământ, aș zice chiar în noroi.

Subiectul nostru este sorgintea celor care-și spun azi social-democrați, socialiști, să vedem de pe unde-și trag ei ADN-ul sau pe unde le-a căzut buricul, cum spune soacră-mea. Nu vă speriați, e rezumatul rezumatului.

Începuturile mișcării social-democrate din România sunt teoretic pe la mijlocul sec. XIX, dar se concretizează abia la sfârșitul acelui secol. O serie de intelectuali de marcă dar stângiști iau la puricat Manifestul PC – în 1893 răsare PSD al Muncitorilor din România, reconstituit în 1910 ca PSD din România cu un rol nu foarte important, dar pozitiv în Marea Unire. Tot în 1918 începe să-și bage dracul (Moscova) coada. În 1921, ramura bolșevică se desprinde sub forma PC din România, se subordonează Cominternului adică Moscovei printr-un act semnat chiar acolo.

La început a fost un partid minor cu doar câțiva membri (nu prea erau de naționalitate română, chiar nici de cetățenie) care la interzicerea PCR din 1924 au trecut în pușcării ori s-au refugiat în URSS ale cărei interese le susțineau în România. Partidul a fost interzis ca urmare a acțiunilor sale privind cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord către URSS, desprinderea Dobrogei și chiar a Transilvaniei. PCR nu recunoștea actul de constituire a României Mari, România fiind declarată un stat imperialist multinațional. Pe scurt, niște lepre și vă scutesc de amănunte. Era o coloană a cincea sovietică.

Grevele din 1933 n-au fost organizate de PCR pentru simplul motiv că nu exista. Desigur că au fost niște agitatori comuniști, dar au fost organizate de legionari (motiv pentru care aceștia l-au ucis pe Armand Călinescu, cel care a coordonat reprimarea grevei). „Eroul” Vasile Roaită „împușcat în timp ce trăgea sirena” n-a murit așa și a fost informator al Siguranței infiltrat (după alții era legionar). În 1962-65, miturile Roaită și 1933 sunt oficial abandonate deși, în memoria nostalgicilor neștiutori persistă.

PCR ia cu adevărat avânt după evenimentele de la 23 august 1944 când leprele refugiate la mama Rusia revin înmulțite pe tancurile sovietice „eliberatoare” – cât de tare ne-au eliberat, se știe. În 1948 înghite PSD din România devenind PMR (Muncitoresc), iar din 1965 își reia numele PCR.

Constituția din 1952 oficializează rolul URSS în nașterea RPR. Prin art. 3 al Constituției din 1965, PCR devine „forța politică conducătoare a întregii societăți din RSR”. PCR dispare de jure la sfârșitul lui ’89 dar, oare, de tot?

În ianuarie 1990 e reînființat PSDR (Social Democrat) care se afiliază la socialiștii europeni, dar nu are succese electorale semnificative. Comuniștii de rang înalt se grupează în ianuarie 1990 în FSN (Frontul Salvării Naționale – iarăși unii care ne-au salvat de nu se știe cine) sub conducerea înțeleaptă a lui Ilici, de fapt nu pe noi, ci s-au salvat pe ei. În 1992, sub aceeasi înțeleaptă îndrumare se regrupează ca FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naționale – desigur democrație originală), redenumit în 1993 PDSR (al Democrației Sociale), dar fără acces la socialiștii europeni din cauza opunerii PSDR.

Ei, în sfarsit, în 2001 prin trădarea lui Al. Athanasiu, momit cam cum au făcut acum Veo și alții cu ceva lovele și un post, PDSR înghite PSDR, are în sfârșit acces la socialiștii europeni și se redenumește PSD, adică preia numele cu tradiție.

E neclar dacă PSD își revendică continuitatea PCR sau nu. Unii zic că da, alții se declară jicniți. Până la urmă, orice instituție există prin membrii sau angajații ei. Din cauza asta vă e scârbă să cereți o adeverință de la primărie, nu din cauza clădirii primăriei. S-a vorbit foarte mult zilele astea despre ADN. Păi, activiștii de frunte ai PCR aveau un anumit tip de ADN (eu tot insist să cred în gena leprei). Dacă tot ei au continuat, și-au propulsat pruncii, credeți că a dispărut gena de care vorbeam? Lupul își schimbă părul, dar năravul, …

Recapitulând, au fost de două ori propulsați de sovietici, iar după ’90 au avut kgb-iști în frunte și în urmă cu un an jucau hora suveranității – în folosul cui? Vi se pare că vreun pesedeu are legătură cu social-democrația, cu masele? Ce ar avea în comun? Nu vi se pare că există o continuitate a coloanei a cincea care a luat naștere oficial în 1921?

Și acum, vă las pe dvs. să stabiliți cine este Ciuma Roșie, care sunt Leprele Roșii.