Cauzalitate

Este o teorie care susține că legalizarea drogurilor ar duce la dispariția lor. Scăderea drastică a prețului le-ar face neatractive pentru producători. Posibil. Câștigurile fabuloase justifică riscurile și eforturile producției și distribuției.

De fapt, înlăturarea cauzei poate diminua răul. Deși, tocmai v-am declaratrăul găsește totdeauna o cale de supraviețuire. Românii o știu prea bine.

Toată lumea vrea un post călduț de bugetar. De ce? Tocmai fiindcă e călduț – lefuri mari,  tot felul de sporuri de la bocanci la risc, prime, tot felul de tichete moca, tot felul de vacanțe – unele complet moca numite perfecționări, pensii speciale și premature pentru unii, completa lipsă a răspunderii, completa lipsă a presiunii angajatorului asupra angajaților, lipsa necesitații unei școlarizări (merge și-așa, angajare pe baza declarației de completare a studiilor), lipsa oricărei competiții, concediere aproape imposibilă. Ce poate fi mai atractiv? Plus șpăgi, fiindcă s-au ajuns, fac rost, aranjează.

Tot ne plângem că sunt mulți, că îngroapă bugetul, că sunt puturoși, că nu servesc la mai nimic, că ne fac viața mai complicată. Dar angajările continuă la greu, astfel încât, declarațiile politice sunt doar fățărnicii. Așa că, pentru ocuparea posturilor se iau șpăgi babane. De la Vlădică la opincă, sub o formă sau alta, se încasează șpagă. Trafic de influență, tot șpagă e.

Este o plagă a societății noastre fiindcă aceste pomeni, alături de pensiile speciale (tot pomeni, cele două fiind conexate) generează grave inechități sociale și chiar afectează grav bugetul. Promisiunile de campanie au fost reducerea acestor cheltuieli, acestor pomeni, dar au rămas promisiuni. Sigur că, dacă multiplele avantaje s-ar diminua, și masa bugetarilor s-ar diminua.

O mulțime de știri recente susțin afirmațiile privind incompetența și corupția unui asemenea sistem. Se miră cineva că o presupusă complice a derbedeilor ălora anglo-americani a fost în poliție? Sau că garda lor era alcătuită din foști angajați ai MI retrași tineri la o pensie specială? Oare puteau să-și facă de cap atât timp fără complicitatea autorităților? Credeți că acum justiția va face rahatul praf? Dar scandalul OMV legat de taxa de solidaritate ce arată? În afara incompetentei, poate doar corupție. Credeți că va fi răspunzător careva? Eu nu cred.

Orice justificări s-ar găsi, până la urmă, indiferent de încadrarea din Codul Penal, pomenile și incompetența, sunt o formă de hoție care jignește chiar și inteligența celui mai prost alegător.

Și atunci, ce este totuși de făcut? De ce oare le lipsește aleșilor voința politicăFiindcă sunt chiar exponenții acestei categorii sociale nocive, pomanagiii.

Foto: antidotul.ro.

Lasă un comentariu