Nordul Americii de Sud spre sud, un lanț de insulițe la est și Antilele Mari la nord delimitează marea. Insulițele formează un arc de cerc, oarecum nord-sud și se termină cu Puerto Rico la nord. Nu știu dacă aceasta este sau nu dintre Antilele Mari. Toate insulele sunt vulcanice, un lanț de munți submarini, în unele a mai fost mai mult sau mai putin recent activitate vulcanică. Desigur, se manifestă și cutremure. Apoi, uraganele periodice. Așa că, de dezastre nu duc lipsă, dar se ridică mereu din cenușă care este, oricum, totul.
Sigur că n-am văzut cât mi-aș fi dorit, mi-ar fi plăcut să le văd pe toate. Am un apropiat care organizează excursii cu barca, serioase, pe mare. Chiar știe lecția, știe și navigație. Din vreo două-trei excursii înnădite s-ar putea acoperi insulele mici, văzute la detaliu. Acum a trebuit să mă mulțumesc cu ce mi-au dat ăștia.
Iată statistica relativă a celor văzute (opririle au fost în capitale) în ordinea vizitării:
- Barbados, Bridgetown – înălțimea 340 m , 439 km2 , 660 locuitori/km2, PIB/locuitor 17.300 $ (PPP), 20.000 $ (nominal)
- Dominica, Roseau – înălțimea 1.447 m, 750 km2, 105 locuitori/km2, PIB/locuitor 9.700 $ (PPP), 7.900 $ (nominal)
- USVI (United States Virgin Islands), Charlotte Amalie, insula St. Thomas – înălțimea 474 m, 346 km2, 654 locuitori/km2, PIB/locuitor 38.100 $ (PPP), 46.700 $ (nominal)
- Puerto Rico, San Juan – înălțimea 1.338 m, 9,104 km2, 350 locuitori/km2, PIB/locuitor 43.800 $ (PPP), 38.450 $ (nominal).
Barbados și Dominica sunt state insulare. USVI este un arhipelag cu zeci de insulițe și trei insule mai măricele – St. Thomas, St. John, St. Croix. De fapt, arhipelagul este și mai mare, cealaltă parte aparținând Marii Britanii. Puerto Rico mai are câteva insulițe în afara celei mari. USVI și Puerto Rico aparțin Statelor Unite și asta se vede imediat în statistica veniturilor.
Toate au fost disputate – Franța, Danemarca, Olanda, Spania, Portugalia. Înainte de a fi preluată de Statele Unite în urma unui război purtat după refuzul unei oferte de cumpărare, Puerto Rico a aparținut Spaniei. Portoricanii sunt cetățeni ai Statelor Unite din 1917. USVI au fost cumpărate în 1917 de la danezi cu 25 milioane $ (peste 622 milioane $ în 2021). Celelalte au aparținut Marii Britanii. Dar și în USVI, Marea Britanie a avut influență. În consecință, în Barbados și Dominica se circulă pe stânga, mașinile având volanul pe dreapta. USVI au făcut un compromis – se circulă tot pe stânga, dar mașinile au volanul pe stânga. În Puerto Rico se circulă pe dreapta.
Peste tot plaje întinse aurii, ocean azuriu, păduri tropicale, plante și copaci și fructe și flori văzute și pe Amazon.
În Barbados m-am dat cu un submarin turistic de vreo 30 de persoane – mi-au arătat un recif nu foarte spectaculos, am văzut pești multicolori și niște țestoase. Au avut și un fond sonor care s-a încheiat cu Yellow Submarine tocmai când începusem să-mi fac griji pentru omisiune. Cred că n-a rămas nimic nebifat în lista mijloacelor de călătorie. N-am văzut rechini deși le-am dat o mulțime de ocazii să mă vadă. Presupun că s-au speriat la fel ca și piranha. Barbados este o insulă joasă, nu foarte atractivă din acest punct de vedere. Este prea populată, are prea multe construcții, suprafața ocupată de localități este prea mare.
Cel mai mult mi-a plăcut Dominica, cea mai puțin populată, cea cu veniturile cele mai mici, dar cu un relief super. Două rezervații pe insuliță. O natură splendidă. Mie mi s-a părut că au un nivel de viață mai ridicat ca al Barbadosului, dar statistica arată altceva. Am întrebat care ar fi prețul unui teren de 500 mp, în zona oarecum montană. Ghidul mi-a zis că vreo 20.000 $, de 7 ori mai ieftin decât în mahalaua mea. L-am întrebat dacă aș putea avea probleme rasiale acolo fiindcă aproape toți sunt de culoare – s-a uitat mirat la mine. Verde, aer curat, o climă plăcută, oceanul colea. Dacă ești om gospodar și pui un pom, ai micul dejun asigurat, fără să te trezești în zori. Sigur, mai vine câte un uragan, dar ce farmec are viața fără greutăți? Mi-a rămas în inimă acest loc.
Insula St. Thomas (USVI) este, de asemenea foarte frumoasă, tot din cauza reliefului. Vegetație multă, pădure. Însă este prea populată, prea atinsă de civilizație. Păcat. Costul vieții, ca și în Puerto Rico, este ridicat. Decât să arunce atâta vopsea azurie prin apele alea, americanii ar fi putut să-mi dea mie banii, aș fi știut ce să fac cu ei. Au o bază de submarine și industrie. Pe St. Croix este cea mai mare rafinărie din zonă. Bunăstarea are costurile ei. Prefer, în continuare, Dominica.
Ceea ce am văzut în Puerto Rico sunt ținuturi joase. San Juan a luat naștere în jurul unei fortărețe strategice, pe o insuliță, la intrarea în golful Bahia de San Juan. Am vizitat-o. Acolo este și centrul orașului cu clădirile administrației, pe un bulevard elegant, cu trei rânduri de palmieri. Sunt și clădiri din perioada spaniolă. Mi-au plăcut. Acum vreo sută cincizeci de ani, un arhitect cu cap și viziune a trasat liniile. Cei care au urmat le-au respectat. Probabil, fiindcă n-au auzit de PUG/PUZ. Orașul este întins mult dincolo de insulița inițială, un oraș mare. Limbi oficiale – spaniolă și engleză. Am văzut remorci mari cu autoturisme KIA coborând în port, probabil au o fabrică de asamblare. Se vede cu ochiul liber prosperitatea. În San Juan o nucă de cocos este 5 $, adică bătaie de joc. Pentru acest nivel al PIB-ului, trebuie să existe o economie serioasă. Golful Bahia de San Juan este mare și este practic tot port. Au și o bază de submarine. Ca și USVI, nu plătesc taxa pentru federație datorită modului de organizare a Statelor Unite. Și în Puerto Rico sunt mulți locuitori.
La fortăreață, ghidul ne-a povestit despre multele războaie care au implicat Puerto Rico (Portul Bogat). De fapt, aici războiul a fost o stare continuă. Chiar preluarea de către Statele Unite s-a făcut în urma unuia. Relativa pace a apărut după ocupare. Oricum, chiar dacă ar fi o răzmeriță (dar nimeni nu protestează la prea multe lovele), Statele Unite nu vor scăpa din mână aceste teritorii organizate neincorporate. Ghidul ne-a arătat și pușcăria, temnițele. M-am abținut să-i povestesc despre Sighetul sec. XX. Sunt sigur că putem găsi și în sec. XXI că doar asta este cea mai bună metodă de reeducare a neastâmpăraților ucrainieni.
Trebuie să vă scriu că m-am uitat degeaba în San Juan după J.Lo. N-a apărut, nici măcar partea aceea care i-a fost asigurată pentru o sumă uriașă. Păcat.
Așa că, după ce am scăpat cu bine de piranha și de rechini, mă aflu prin sudul Triunghiului Bermudelor – Bermude, Puerto Rico, Fort Lauderdale (FL). Deocamdată, doar o furtună ca la Capul Horn.
Ce ziceți de yacht-urile alea din USVI? Sunt și în Puerto Rico. N-o fi nici unul rusesc? Și, de ce le zice yacht-uri? Sunt vapoare
ApreciazăApreciază