Izvorul nefericirii noastre

Am tot căutat izvorul fericirii altora. I-am văzut, i-am examinat, i-am analizat pe fericiți. M-am uitat pe statistici, pe criteriile de la baza statisticilor. Cred că numitorul comun este bunăstarea. Probabil că în statistici, bunăstarea este reflectată de mai mulți parametrii. Cea mai simplistă apreciere se poate face prin PIB/locuitor.

Cred că izvorul nefericirii românilor trebuie căutat în primul rând în evoluțiile noastre istorice. Nu știu cât de adevărate sunt „marile bogății”, „grânarul Europei”, etc., dar este cert că la noi s-a exploatat petrolul de timpuriu. Românii au tendința de a se împăuna cu diverse merite închipuite sau rod al propagandei. Nu am informații despre propaganda antebelică, dar comuniștii erau foarte puternici la acest capitol, școliți de „marele pretin din răsărit”.

Putem observa și astăzi tehnicile de manipulare. Îmi aduc aminte ce puternice erau prin 1990 – „nu ne vindem țara”, „noi muncim nu gândim”, … Atunci erau încă adevărații specialiști, maeștrii. Azi sunt doar puii lor, încă experimentează. Ca participant zi de zi la demonstrația maraton din ’90, sunt sigur că au existat specialiști adevărați și în „partea astălaltă”. Ce i-a mânat, nu știu. De fapt, începând cu 21 decembrie ’89, nu cred că mi-a scăpat vreo demonstrație.

Revin, ne aflăm la intersecția intereselor geo-economice, strategice, politice din răsărit, Asia Mică și vest, zonă tradițională a conflictelor.

Teoria comunismului, plecată de la Marx și Engels, completată zice-se de Lenin nu a prins pe plaiurile noastre. Marii ilegaliști erau doar o mână de trădători, majoritatea importați, care, aserviți Moscovei, militau pentru despărțirea Basarabiei și Ardealului. Imensa majoritate a populației nu dorea comunismul, spre deosebire de greci. Numai că la Ialta, noi am picat într-o parte a liniei și grecii în cealaltă.

Mai departe, comuniștii impuși de tancurile sovietice au ridicat scursurile societății la rang de virtuoși. Societatea a fost răsturnată, valoarea nu a mai contat, hoția a devenit politică de stat.

Cum nimic din falsele ierarhii create astfel nu a dispărut și hoția continuă să fie virtute, cum am putea avea un PIB suficient de mare pentru actuala populație? Chiar azi am citit un articol despre sutele de mii de euro dați pentru un post de ales, desigur bani negri, către un fost candidat la președenție, Prostănacul.

Dar stai (ca la teleshoping), mai e soluția înjumătățirii populației. Evrika!

Nu-mi rămâne decât să mai citez încă odată comentatoarea de pe facebook (Romanii de dincolo) care plecând a găsit “adevărul, schimbarea, fericirea, liniștea, siguranța”.

 

 

5 comentarii la „Izvorul nefericirii noastre

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Hidrocarburile | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: După buget, coane Fănică | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Valoarea | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Mama Rusia | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu