Afganistan

V-am mai povestit că nu aveam radio pe vremea lui ceașcă. Și nici răbdare nu aveam, nici acum nu aș avea, să caut subversivele pe unde scurte bruiate la vremea respectivă.

Așadar, prin 1979, m-am dus la mama și am dat drumul la radio, un radio desigur rusesc, cu lămpi și cu ochi magic, cumpărat la plecarea rușilor. Care credeți că era știrea momentului. URSS tocmai intrase în Afganistan cu intenția de a crea o nouă și fericită RSS. Știrea era prezentată destul de alarmist deși mie nu mi se părea și, oricum, ziceam că e un loc destul de îndepărtat.

Mai trecură vreo 10 ani și rușii plecară. La noi tocmai erau marile schimbări, știrea a fost estompată. Situația a fost tranșată tot la Malta. Vreo doi-trei ani a fost un gen de comunism islamic, apoi au venit talibanii, cei care luptaseră și cu rușii cu armament american, probabil chiar și finanțați de aceștia.

Apoi, veni momentul 11-09-2001 și trupele SUA și NATO au alungat oarecum talibanii. Faptul că nu s-a făcut ceva temeinic, tocmai s-a probat. Tot atunci, în 2001, am raționat că nicăieri nu este suficient de departe.

Și, deși mă socotiți probabil oleacă misogin, mi-e milă de femeile acelea care izbutiseră să se îndepărteze un pic de tratamentul înjositor. Ca și dumneavoastră am citit despre diverse cazuri, am aflat de victimele de lângă aeroportul Kabul. M-a impresionat mesajul taliban adresat afganilor care încearcă să ajungă pe aeroport:

să se ducă acasă dacă nu au dreptul legal de a călători sau dacă nu sunt autorizați a călători.

Pentru cei mai mulți dintre oamenii aceia, dreptul de a călători este egal acum cu cel la viață. Dacă rămân, sunt ca și morți. La fel a fost și la noi la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și foarte mulți au plătit cu viața.

Cine poate limita dreptul de a călători? Cine poate autoriza sau legaliza călătoriile? Dacă aveți mai mult de 40 de ani nu se poate să nu vă aduceți aminte cum era fără acest drept. Nimeni nu a numărat morții care au vrut să treacă granița. Chiar și după ’90 îmi aduc aminte de cozile dis de dimineață de la ambasada Germaniei pentru o viză în timp ce, funcționari ai aceleiași ambasade – români și germani, făceau trafic cu vize.

Lasă un comentariu