Visul rusesc

Probabil, atunci când l-am citat pe Dughin cu „de la Vladivostok, la Dublin„, comentând cu pe ambele emisfere și pe la ambii poli, ați considerat că este doar o exagerare pamfletară, pentru amuzament. Totuși, Dughin (marele filozof) nu a precizat aceste detalii, iar propaganda Russia 1 și-a dat drumul la imaginație. Este oare, doar imaginație?

Astăzi, îl voi cita pe Anatol Petrencu, o personalitate basarabeană, născut în 1954, istoric. Am menționat anul nașterii ca dovadă a faptului că este un om educat atunci și care știe ce spune.

„Câțiva ani în urmă, la posturile TV de stat ale Rusiei, a fost prezentată o doamnă care întreba: „Dacă Lumea (Globul pământesc) nu va fi rusă, care este rostul existenței acestei lumi?”.

La prima vedere, ,… a fost o repetare a unei fraze, rostite de președintele … Putin: „Care ar fi rostul unei Lumi (a Globului pământesc), dacă în ea nu ar fi Rusia?”.

… în condițiile anexării Crimeii, a psihozei provocate de mitul (de visurile bolnave) de creare a „Lumii ruse”, unii ultra-patrioți ruși și-au închipuit că Rusia va cuceri întregul Glob pământesc și îl vor transforma în Globul pământesc rus.

Nu este prima aberație. Au mai fost: în 1922, când a fost proclamată Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), în documentul de constituire a fost scris că URSS este baza creării Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste Mondiale, iar stema acestui stat a fost Globul pământesc în razele soarelui cu secera și ciocanul de asupra – unul din simbolurile Puterii sovietice.”

În continuare, Petrencu citează versuri din concertul lui Kobzon (1937-2018), un artist proletcultist, un aparatcic cu concerte pe stadioane (am avut și noi porția noastră de asemenea concerte, încă regretate de niște proști), în traducerea domniei sale:

Văd dealuri și vâlcele
Văd râuri și câmpii,
Acestea sunt întinderile mari rusești
Aceasta este patria mea.

Văd Praga și Varșovia,
Budapesta, București
Acestea sunt puterea rusă (statul rus),
[O-o] Câte locuri dragi [sunt] aici!

Văd pagode în Sri Lanca
Văd Coreea, China
Oriunde aș merge cu tancul
Peste tot văd plaiuri natale dragi.

Vedeți, ei nu merg cu mașina, taxiul, trenul, vaporul, avionul. Nu. Vehiculul mujicului este tancul. Vi se mai pare că cele scrise de mine în pagini anterioare sunt doar pamflet?

Foto: digi24.ro.

Lasă un comentariu