FI

Am plecat din Norvegia la câteva zile după solstițiu către Finlanda. Norvegia nefiind în UE, granița cu Finlanda este graniță UE. Ei bine, cu greu am observat unde este, oricum nu era nimeni acolo. Conform celor citite prin ziare privind ruta nordică a migrației, aceasta ar trebui să fie pe la granița nord-estică a Norvegiei sau direct prin granița estică a Finlandei.

Să lăsăm migrația și să ne ocupăm de Finlanda, țară situată și ea în top-urile bunăstării și fericirii..

Păduri, pășuni, reni, lacuri (aproape 200.000), un ținut plat. Am trecut pe lângă lacul Porttipahta Reservoir și, spre seară, am ajuns la hotel, în mijlocul unei păduri. În fața hotelului, chiar la intrare, pășteau niște reni. Erau destul de blânzi, rezultatul unui troc avantajos – atrăgeau turiștii. Dacă n-ar fi fost așa, personalul i-ar fi alungat, făceau destulă mizerie. Prezența și priveliștea lor era foarte plăcută, liniștitoare. În mod obișnuit, prin pășuni, nu te puteai apropia prea de tare de ei.

Aveam un apartament în mijlocul pădurii, o căsuță cu trei camere, chicinetă, baie, saună. Deși aproape perfect, a trebuit să reclamăm – erau atât de multi țânțari și atât de virulenți, cum n-am mai văzut nici în Delta Dunării. În final, am primit un apartament în clădirea principală, la capătul a două culoare lungi, ca să n-ajungă țânțarii la noi.

A fost ultima noapte albă cu soarele deasupra orizontului. În total, am avut vreo săptămână în care nu a apus soarele. Ziua  următoare, pe la prânz am ajuns la Cercul Polar, Rovaniemi, satul lui Moș Crăciun – un spectacol turistic.

Am mai vizitat litoralul nordic al golfului Botnic, zona lacurilor Nuasjärvi, Iso Sapsojärvi, Pielinen (Koli National Park), Pyhäselkä, Särkjärvi, Sumpunsalmi, Ängervöinen, Haapavesi, Kuussalmi, Tuunaansalmi, complexul marilor lacuri din est (aproape de granița Rusiei), apoi tot printre lacuri la Tampere, Turku, Helsinki. Orașele sunt interesante atât prin prisma vestigiilor cât și ca natură, am vizitat și arhipelagul Helsinki.

Fără să fie în vârful ierarhiei, finlandezii vând și ei bine turismul.

2 comentarii la „FI

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Mă iubește – nu mă iubește | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu