Nea Vasile

Vă aduceți aminte cum se spunea despre Veo că a plecat la Bruxelles … și s-a întors după 9 ani la fel. Cred că tocmai mi-a reușit o exprimare pudică.

Despre dom’ profesor Vasile se spune că este un Richelieu al PSD, eminența cenușie, omul din umbră, inteligența din spate, mintea strălucită. Doar se spune. Mai grav este că dincolo de teoretician și șef al psd, el este în prezent, tocmai acum, Ministru al Apărării. L-am mai ascultat de multe ori debitând afirmații vagi, fără conținut, goale. M-am gândit că ori goală este și mintea lui, ori caracterul slab nu-i permite să aibă opinii pertinente.

Numai că, acum a fost o reuniune NATO la care nu a fost în stare să citească de pe o hârtie câteva cuvinte. Toți ceilalți au avut ceva de spus, lui îi reveneau doar câteva cuvinte, dar … Mi l-a adus aminte pe Ilici, aceiași bâțâială penibilă stânga-dreapta a corpului și capului, același accent autentic. Nu i-a fost clar că i-a venit rândul la cuvântare, a semnat o hârtie și nu știa ce are de făcut – s-o lase, s-o ia. Doar la final și-a revenit nițel găsindu-și în sfârșit rostul la aranjatul unor scaune. Ce frumos le-a aranjat, meserie!

PENIBIL, PENIBIL, PENIBIL, ÎNGROZITOR DE PENIBIL. Am mai izbutit să ne facem odată de râs și într-un asemenea important moment. La conferința de presă care a urmat, numele României și al Bucureștiului au fost repetate de nenumărate ori. Dar titularul n-a putut citi câteva cuvinte. Prietenul care l-a trădat pe dracnea, probabil tocmai pentru că ăla spunea (desigur tot vorbe goale) că trebuie să fim reprezentați de oameni care cunosc limbi străine.

Ca și Vasilica, și dom’ profesor s-a plimbat la Bruxelles, la parlament, e drept pentru o perioadă mai scurtă. Ca și ea, s-a întors cum a plecat.

L-am ironizat prin paginile mele legat de diferite întâmplări. Acum m-am uitat serios, să văd pe unde i-a căzut buricul cum spunea săraca soacră-mea despre ăștia, de unde a răsărit. Deși cv-ul îi este ascuns la parlament, am descoperit câte ceva și vă fac o sinteză:

A făcut liceul la Bistrița, apoi cred că a urmat armata și suplinitor în sat. De fapt, vroia să se facă fotbalist, dar intră la istorie și filozofie la Cluj pe care o termină la 28 de ani. Apoi, oleacă profesor pe Valea Jiului. Începe niște demersuri de neînțeles pentru mine – în perioada anilor ’90 fiecare făcea ce dorea, dar el ține la stat, se transferă de la Min. Învățământului la cel al Culturii. De fapt a dorit să ajungă ziarist la Zori noi un jurnal cu vechi ștate comuniste. În zbaterea lui pentru parvenire, declară că din 1991 ajunge cadru didactic la Universitatea din Cluj. În ’94, nu știu în ce combinație, înființează Metro Media, aceea cu sondaje sociologice. În ’98 devine doctor în sociologie la Cluj. Curios mi se pare că nu am găsit publicații relevante avându-l autor, înaintea cestei date. Din 2002 devine prof. univ. la Universitatea din București, iar din 2005 producător de doctorate.

Ei, nu se poate să nu fi remarcat o bruscă ascensiune. Ca să lichidez misterul, nu vă mai perpelesc, în ’99 a intrat în psd, sondajele convenabile publicate în anii anteriori sunt răsplătite, ajunge ministru în 2000 sub Bombonel. Mai departe, chiar nu mai contează, am menționat deja sejururile la Bruxelles, declară două limbi cunoscute – franceză și engleză. Ultima tocmai ne-a demonstrat-o, personal cred că nu sunt diferențe de nivel între cele două, n-ar fi echitabil.

Ah, să nu uit, are și Steaua României. Nu vreau să mă uit cine i-a dat-o pentru servicii aduse patriei. Oricum, tocmai i-a mai făcut unul. Am omis, dar de prin 2009 s-a învârtit bine pe lângă SRI. În wiki botează locul nașterii Năsăud în loc de pitorescul Runcu-Salvei, o rușine nejustificată fiindcă, deși n-am găsit detalii autentice despre părinti, e clar – dosar beton indiferent ce ar născoci nea Vasile.

Vedeți, un om de nădejde – are privirea inteligentă, păcat că nu știe să se exprime.

Vă ofer și nițică bibliografie:

Foto: bazarmedia.ro.

Lasă un comentariu