Bună ziua

Cel mai comun salut. Dar limba română are o grămadă de nuanțe. Poate fi un bună ziua umil și umilitor, acela pe care îl dai când intri într-un birou de bugetari scârboși și ciubucari de la care aștepți un act important. Poate fi salutul fals amabil, cântat, al unei corporatiste care te întâmpină la recepție introducându-te pe țeava în care ai să-ți lași lovelele. Bună ziua plictisit pe care-l dai sau primești atunci când este un moment nepotrivit. Bună ziua rezervat cu care răspunzi unui vecin când nu știi ce dreacu’ o să-ți ceară. Bună ziua al șefului care solicită ascultarea și respectul subalternilor. Bună ziua acela după care-ți vine beleaua. În sfârșit, bună ziua românesc poate avea o mulțime de nuanțe.

Charles al III-lea a oferit soldaților gărzii de onoare un bună ziua perfect neutru. Nimic superior sau maiestos, un bună ziua omenesc. Apoi, Regele Marii Britanii a oferit României cel mai frumos discurs, un compliment adus României, cum niciun alt șef de stat nu l-a mai oferit vreodată. A făcut-o complet dezinteresat, oricât aș suci lucrurile, nu pot găsi un motiv, altul decât sinceritatea.

Am tot ascultat versuri eminesciene prin discursurile politrucilor ultimilor 75 de ani. Chiar nemernicul criminal ceașcă a gângăvit așa ceva. Puneți dumneavoastră aceleași versuri din Eminescu în gura oricărui politruc al ultimilor 33 de ani, care vreți, mai vechi sau mai noi și spuneți-mi unul singur la care n-ar suna fals, fățarnic deși aceștia sunt cei care cu adevărat ar trebui să dorească ceva bun României.

Charles n-a încercat să pară că știe românește deși, foarte probabil înțelege multe cuvinte fiindcă este un om cult, care cunoaște limbi străine și a stat mult printre români. A fost doar simplu și sincer. A încălcat uzanțele diplomatice pentru un șef de stat care la britanici sunt stricte. Nu există păreri private ale unei persoane cu un asemenea rang.

Însă, deși nu conține nimic oficial și angajant am asistat la o declarație de dragoste.

Foto: hotnews.ro.

Lasă un comentariu