Egolatrie

Scenele cu Bulibașa explicându-ne ce bine ne va sta (nu ne va fi) cu economia lui patriotică m-au cutremurat. Termenul este scos din văgăunile noroioase ale strămoșilor lor din stepe. Să nu credeți că exagerez, pentru asemenea termeni au fost omorâți oameni, nu unul, nu 100, nu 1.000. Sute de mii, poate peste milion, nimeni nu a vrut să-i numere. Ficior și Vișinescu, fiecare găsit vinovat pentru mai mult de 100 de cadavre, ne-au sfidat până în ultima clipă declarându-se patrioți. Sper că noi nu i-am răsplătit cu speciala bine meritată chiar până în ultima clipă. După părerea mea, fiind găsiți vinovați, inseamnă că au încasat-o fraudulos, ca și cum nu erau criminali, adică ar fi trebuit confiscată întreaga sumă, dar cine s-o facă? Va să zică, cei doi criminali torționari erau patrioți. Dar România colcăie acum de patrio ti. Doar în vremurile celor doi a mai fost o densitate atât de mare și consecințele au fost groaznice. Ar trebui să fim foarte atenți la termenul ăsta.

Pe de altă parte, mi-a adus aminte de tabla lui dracnea, aceea pe care acela punea el cifrele minunate ale fericirii cu statul paralel. Ce mândru era și ăla, cum ne plămădea el bunăstarea tuturor, cât de doct era. Iată că acu’, cu sau fără BAC, ne trezirăm cu un nou doctor într-ale economiei, cu subramura ei patriotică. Zbrrrr. Aș deschide o colectare de fonduri, îi luăm și lui Bulibașa ăsta o tablă.

Doar că Bulibașa n-a mai așteptat colecta mea si a jurat pe Biblie chiar în fața Prea Fericitului. Nu știu cât i-a promis, dar scena părea de la Kremlin – Putin și Necuratul Kiril. O fi reprezentând vreo garanție pentru noi, ăia de jos? Dacă da, cât? Pentru ce sumă garantează PF. Nu era mai simplu dacă-l chema pe expertul în garanții Vanghelie? S-ar putea să aibă aceleași gusturi cu Bulibașa, să le placă aceleași manele. Cireașa de pe tort a fost însă când CeaRea s-a împiedicat în sârmă.

Singurul lucru distinctiv al Bulibașei en titre este sucitul capului și datul ochilor peste auditori, ceva care mie mi se pare maladiv, gestul cuiva care ascunde. Poate în scurta lui viață, de la 37 de ani, o fi avut permanent ceva de ascuns. Oricum Bulibașa al III-lea, este mult sub înaintași. BTW, ăia erau pro-ruși, mai nou pro-chinezi. Ăsta o fi pe bune pro-american? Oare, nu cumva … cioara vopsită?

Fiindcă am ajuns la teoria conspirației, umblă o vorbă conform căreia, Marcel apare și grevele dispare. Nu vi se pare că ar putea avea un sâmbure de adevăr? Puteți crede că i-a liniștit Ciucă? V-am declarat opinia mea privind pe șefii sindicatelor.

Revenind la înaintași, aceștia erau dominați de un ego extra-supra-exacerbat. Primul, avea pretenția de a fi creatorul istoriei, el decidea ce este și ce nu e istorie – aviz profilor care predau după manualele care-l au coautor. Al doilea însă, nu avea limite. Folosesc trecutul fiindcă, deși le doresc viață lungă pentru a da timp justiției al cărei ritm este mai lent decât cel al vieții, ei sunt morți fără s-o știe.

Al doilea Bulibașă are pretenția de a fi primit ca un șef de stat pe unde-și plimbă cosciugul, oricum așa își închipuie că se întâmplă, dacă ne luăm după propriile-i relatări. Dacă ar fi ajuns șef de stat, probabil ar fi avut pretenții de șef al lumii. Vorbește despre sine doar la plural, exact precum comentatorii mei maxtor. Numai că maxtorii au patalama, iar ăsta, ba. Cine ar îndrăzni să i-o scrie? Vă ofer o mostră de pe propriul lui blog:

Domnul președinte a mulțumit pentru contribuția domnului Adrian Năstase în dezvoltarea județului Hunedoara, în perioada în care acesta a ocupat funcția de prim-ministru al României.

Am folosit acest prilej pentru a-i mulțumi domnului președinte Laurențiu Nistor pentru sprijinul permanent pe care instituția pe care o conduce îl acordă bibliotecii noastre. Beneficiind de acest sprijin, reușim să organizăm activități de înaltă ținută, cu invitați de marcă, așa cum a fost și întâlnirea noastră de azi cu domnul profesor Adrian Năstase.

Excelent jurist și diplomat, prof. dr. Adrian Năstase, unul dintre cei mai avizați și mai dăruiți cunoscători ai moștenirii pe care ne-a lăsat-o Nicolae Titulescu, este fondatorul și președintele Fundației Europene Titulescu, organizație ce are ca scop restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, operă ce trebuie cunoscută, înțeleasă și însușită de toți cei care iubesc România și se preocupă de viitorul ei. De aceea, orice acțiune menită să aducă în atenția noastră personalitatea și moștenirea lui Nicolae Titulescu merită salutată și promovată.

Foarte probabil, Adi citează țuțerii ședinței, dar prins de mirajul vorbelor, a uitat să explice, Oricum, pentru el, cuvintele, nu personajele sunt importante.

Cu un asemenea ego, vă dați seama ce a fost în sufletul lui când a realizat că merge totuși la pușcărie pentru doar o găinărie, doar pentru atât.  Dar tot ego-ul a determinat și simulacrul sinuciderii – probabil s-a gândit să nu lipsească omenirea de … A rezultat a doua (nici aici n-a putut fi în vârf) cea mai penibilă scenă a politicii românești folosind, desigur, o armă de colecție. Totuși, i-a mai fost dat să sufere odată, atunci când hitleristul i-a dat steluța lui, lui Zuckerman. Cel puțin, așa a considerat singur. A fost la un pas să pice în greșeala anti-semitismului.

Textul l-am citat din mail. N-aveam pungi pentru vomă la îndemână ca să-i deschid pagina și să citesc comentariile țuțerilor (toate comentariile sunt moderate, pentru că nu acceptă trivialități deși, sunt sigur că sunt comentarii care nu-i plac scrise politicos).

Dar să-l urmărim pe Bulibașa al III-lea, cu speranța că nu va face totuși niște isprăvi prea patriotice.

Lasă un comentariu