Comemorare

Astăzi, a avut loc la PE o comemorare a eroilor morți acum 30 de ani pentru căderea comunismului – 1.142 oameni au murit. Asta e cifra avansată acolo asupra căreia nu am o certitudine. Nu știu dacă trebuie să ne mândrim cu acest eveniment. Sigur, ni s-a făcut o onoare în PE. Totuși, acum 30 de ani nu numai noi am înlăturat dictatura – a căzut Zidul Berlinului, a fost înlăturat comunismul din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia. Însă, doar la noi, asta s-a făcut cu sacrificii umane.

Nu este singurul record tragic pe care-l deținem. Am fost singura țară cu o serioasă rezistență armată la instaurarea comunismului. Victimele au fost mult mai multe decât în alte părți, încă de la începutul comunismului. În anii ’50, la populația de vreo 17 milioane de locuitori ai României, erau peste 300.000 închiși în lagăre, pușcării, canal, sistemul de reeducare. Nu avem un total al morților – condamnați la moarte, omorâți în altercațiile cu securitatea, lichidați în sistemul punitiv. Oricum, morții s-au înșirat pe tot parcursul celor peste 40 de ani de comunism.

În aceste zile de aducere aminte, dau peste unii (încerc să evit peiorativele) care-l plâng îndurerați pe ceașcă. Trebuie să vă spun că pe vremea lui ceașcă era interzis să-l plângi pe Dej. Ei îl pot evoca acum pe ceașcă tocmai fiindcă s-au jertfit alții pentru porția lor de libertate.

Întru susținerea durerii lor, amintesc de marile realizări – metrou, canal – ce tari eram noi.

V-am povestit în Plăceri că participam la niște ședințe, ținute prin locuri de unde nu puteam fugi, cu alți reprezentanți ai țărilor lagărului socialist – erau polonezi, unguri, cehoslovaci, bulgari, est-germani, cubanezi și, desigur, sovietici. Întrunirile erau tehnice dar, aveam acces la diferite statistici, aflam despre stadiul tehnic al celorlalți. În ciuda marilor noastre realizări, eram ultimii, alături de bulgari și cubanezi. Asta înseamnă că înțeleapta politică nu ne dusese nici măcar la nivelul celorlalți sateliți din lagăr.

Iar, dacă e să ne comparăm cu vestul, și pe acolo, prin țările vestice s-au făcut investiții, s-au făcut multe metrouri și lucrări de anvergura canalului, chiar mult mai ample. Totuși, nu a trebuit să fie omorât nimeni, nu a trebuit să fie înfometați în masă pentru asta. Ba, mai mult, nivelul lor de trai a devenit din ce în ce mai ridicat, au dus-o tot mai bine.

Ceașcă, în afara calității de criminal direct sau indirect, prin sistemul pe care-l conducea, responsabil pentru o mare parte a morților de acum 30 de ani, este autorul subdezvoltării noastre.

Foto: ziuaconstanta.ro

2 comentarii la „Comemorare

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Robin Hood | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu