Cum o mai duc bugetarii

Uite cum mă podidi din nou grija, sau o fi chestia cu capra aia?

Păi, în ciuda protestelor, a multiplelor amenințări, o duc bine – trai neneacă. Au de toate, dar se plâng. Am lucrat o perioadă cu Metrorex, am cunoscut și șefi mari, dar am lucrat mult cu personalul de la întreținerea tehnică. Desigur că eu le cunoșteam veniturile de care ei se plângeau permanent deși, n-ar fi plecat în altă parte. Indolenți, destul de nepricepuți, niciodată vreo inițiativă, singura activitate pe care o acceptau (nu li se putea impune ceva) era rutina simplă, nimic din ce ar fi putut fi riscul unei decizii. Veniturile lor de muncitori calificați / maiștri erau serios mai mari ca al meu. Desigur că nu le-am spus, dar nu m-am putut abține de la o mică răutate. Umblam cu o mașină elegantă, le-am declarat că am luat-o lucrând pentru ei. Parcam unde-și țineau mașinile salvatorii de la ei. După ce am comis răutatea, nu m-au mai lăsat acolo.

Revenind, bazele afacerii lui Rădoi au fost puse de fsn sau fdsn la începutul anilor ’90.  O afacere profitabilă, fără nici o investiție, fără nici un risc, pe proprietatea Metrorex, adică a întregului popor (de unde-am scos-o p-asta). Acum îl amenință pe Drulă.

Nu cred că există bugetari cu salariu minim pe economie. Oricum, la ei și doar la ei, salariul și venitul sunt noțiuni distincte, în sensul că venitul poate fi de câteva ori mai mare decât salariul.

Violeta Alexandru a publicat o parte a sporurilor / adaosurilor / voucherelor / majorărilor, care mai de care mai ridicol și mai tras de păr. Le aveți la final, le puteți vizualiza apăsând pe oricare. Remarcați și prima coloană din stânga – unde se aplică. Sunt ridicole, dar nu vreau să le comentez. Se dau sporuri pentru coborârea normală sau rapidă pe frânghie unora care doar asta au învățat în „facultate”.

Vă ofer și eu calculația unui venit mediu pe salariat la diversele societăți ale primăriei București, create de Firea în scopul măririi masei de bugetari. În total 19.000 de oameni cu un buget de salarii anual de 1,6 miliarde lei, ceea ce înseamna un salariu mediu brut de peste 7.000 lei. Spre exemplu (doar câteva):

  • Direcția Generală Asistență Socială – 548 angajați, 9.270 lei mediu brut lunar
  • Administrația Cimitirelor si Crematoriilor Umane – 335 angajați, 6.630 lei mediu brut lunar
  • Administrația Lacuri Parcuri și Agrement – 334 angajați, – 5.630 lei mediu brut lunar
  • Administrația Străzilor București – 330 angajați – 6.410 lei mediu brut lunar
  • Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București – 67 angajați, 6.800 lei mediu brut lunar
  • Centrul de protecție a Plantelor București – 41 angajați, 8.000 lei mediu brut lunar
  • Direcția Generală de Evidență a Persoanelor a Municipiului București – 73 angajați, 11.800 lei mediu brut lunar
  • Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București – 482 angajați, 10.860 lei mediu brut lunar
  • Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS – 66 angajați, 8.000 lei mediu brut lunar
  • Centrul pentru Tineret al Municipiului București – 27 angajați, 11.240 lei mediu brut lunar
  • Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic – 83 angajați, 12.045 lei mediu brut lunar
  • Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București – 134 angajați, 13.240 lei mediu brut lunar
  • Compania Municipală Consolidări – 823 angajați, 11.450 lei mediu brut lunar
  • … m-am plictisit – sunt 26 de companii.

Adaugați sistemul angajării de personal extern, inclusiv pentru directori. Este un exemplu clasic pentru sifonarea bugetului de către psd.

După părerea mea și oriunde în privat, cineva care se angajează prin concurs sau interviu știe ce va trebui să practice și în ce condiții, și o face pentru salariu. Doar angajarea pe pile și șpăgi presupune sporuri. Actuala guvernare ar trebui să taie toate sporurile – cui nu-i convine, pa.

Vă ofer și două cazuri concrete de bugetari:

  • Anca Alexandrescu, cea cu înfierarea proletară, fosta nevastă a lui Dan Andronic, școlarizată doar pe la fabrici – Școala Superioară de Jurnalistică, SNSPA, Universitatea Ecologică, SNSPA. Oleacă de jurnalistică, o grămadă de funcții la stat, culminând cu consilier al președintelui Camerei (dracnea) și al primului ministru (Vasilica). Ultimul, onorific. Asta înseamnă moca, dar este asociat cu calitatea de membru prin diferite consilii de administrație adică, un moca foarte bine plătit. Acum este descoperitoare de conspirații la Tv.
  • Cârlanul – rămas șomer după insuccesul pe post de nevastă a lui Tăriceanu, bugetar toată viața lui, afirmămuncește, nu la stat, în afara țării. Gurile rele spun că ar avea cetățenie sârbă și ar fi consilier onorific (tocmai v-am explicat) al președintelui de acolo. Adică, tot bugetar a rămas.

Foto: playtech.ro

Lasă un comentariu