Hoția la români

Poetul național pe care încercară să-l confiște rușii scria

După vremuri, mulți veniră, începând cu acel oaspe

Ce din vechi se pomenește, cu Dariu al lui Istaspe.

Ei, nu știu cum fu cu acel oaspete, dar toți românii au aflat cum a fost cu oaspeții mult așteptați de cea mai mare parte a bunicilor noștri. Ceilalți bunici, cei bucuroși de venirea rușilor, sunt bunicii Ciumei. Oricum, pentru jefuirea unității militare de anvergura celei în cauză, nu era suficient un grup infracțional organizat, trebuia unul super.

Nu știu cum a fost în perioada interbelică, dar am impresia că avem ceva pe la o genă, alta decât aia de Zdreanță Roșie. Oricum, venirea comuniștilor a fost o adevărată mană cerească pentru hoți. Fiindcă profesorii cu davai ceas n-au fost suficient de bine pregătiți, au fost înființate academii. Există un fir roșu care pleacă de la A.A. Jdanov și ajunge la SNSPA, fir țesut de Ana Pauker.

Sigur, toți cei mai în vârstă își aduc aminte cum,  pe fondul lipsurilor de tot felul, se făcea rost de tot felul de lucruri – mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, benzină, cărți, chiar și vize. Fiindcă am scris de lipsuri, rezultă că, mai presus de orice, cererea și oferta funcționau. Se fura din fabrici și uzine, se furau pixuri din birouri, se fura hârtia higienică din wc-uri. Dar lucrurile importante erau sub control. Doar toarșii aveau de unde fura mâncare sau puteau oferi vize.

Ca și cum scandalul bazei americane nu era de ajuns, a mai ieșit unul foarte vechi și la fel de secret ca al lui Polichinelle. E vorba de banii lui ceașcă, sau ai lui secu, sau cum vreți să le ziceți. Eu mi-aduc aminte și de un fond Libertatea la care au cotizat mulți proști și care s-a evaporat. De, au fost multe moduri prin care s-a făcut rost de bani fiindcă ei erau mulți, unii au luat partea leului și nu s-a ajuns la toți. Hoții au inventat Caritas, au devalizat Bancorex, Banca Religiilor, Bankcoop, banca Dacia Felix (ce nume patriotic), … o mulțime de șmecherii. Peste tot au fost amestecați băieții cu ochi albaștri.

Revenind, Gâdea, răspopitul din parohia varanului Felix, a redeschis subiectul lovelelor lui ceașcă. Nu știu dacă a avut ordinul să zică ceva sau să facă aluzie și la cel sărac și cinstit, dar ăla care-i ține blogul lui Ilici (nu cred că nea Nelu mai știe să scrie) a sărit ca ars și i-a spus să caute lovelele în propria ogradă. Doar că replica directă mai spune ceva. Oricine a scris-o, Ilici sau unul cu ochii albaștri, era informat, știa. Și nu a aflat asta acum, știa și atunci povestea lovelelor de la Crescent. Dacă era atât de cinstit, cum de a permis? Dar, oare s-a făcut vreo devalizare fără permisiune?

Tot zilele astea un post Tv face mare caz de o modificare penală dorită și de dracnea – restituirea lovelelor și iertarea de pușcărie. Adică furi, dacă te prind trebuie să ai bani să-i dai înapoi și scapi, apoi te întorci la furat. Dacă nu te prind, ești negustor cinstit (dar nu și sărac – ești bogat). Probabil pe cei mulți îi indignează, ar fi hoția ca politică penală sau de stat. Dar postul este al familiei Păcuraru și al lui Mitrea (penalul, nu Cocor). Acum vreo două săptămâni, bosul Păcuraru tocmai a ieșit de la mititica după un mizilic de o treime din pedeapsă. După câteva zile, fiică-sa, mare realizatoare de emisiuni la Tv-ul lu’ tata, cu lacrimi în ochi și nod în gât, își dădea ochii peste cap explicând de ce face ea emisiuni – fiindcă are un caracter fără cusur ca urmare a înaltei educații primite acasă. Să mori de răs de atâta fățărnicie. Tot familia Păcuraru este implicată cumva și în firma de gunoi de care s-a împiedicat Clotilde. Tot pe canalul ăsta apare periodic dracnea.

Încă o știre privește, un proaspăt avansat la două stele mari, cu un socru acolit al lui Vântu la pușcărie, șef pe la DIPI, adică în cloaca MI. I se prezenta domeniul pe care locuiește, cu grajduri, locuințe pentru angajați, obișnuita piscină, etc. Toate acestea la unul care a lucrat doar la stat, la mina de aur.

Se mai publică și o carte despre Nuțu Cămătaru. Și povestește ăsta, cum a ajutat cu lovele diverși politicieni, toți aleși din psd (corb la corb …), cum le-a deschis afaceri, cum le-a făcut viața ușoară în pușcărie lui dracnea și Bombonel. Sigur, toți cei pomeniți au negat, dar pare foarte veridic totul. V-am mai dat ceva material din domeniu.

Chiar nu știu care e concluzia: să fim oare toți hoți sau om fi doar proști?

Foto: timesnewroman.ro, digi24.ro, dw.com.

Lasă un comentariu