E = mc2

Avem o manie. Totul ar trebui să fie așa cum vrem noi, cum suntem noi, toți trebuie să fim la fel. Pe vremurile de tristă amintire (oare doar amintire?), toți ar fi trebuit să fim egali, doar că unii erau mai egali ca alții.

Chiar și acum, când s-a stabilit că fiecare este diferit, mai sunt unii care ar vrea să fim la fel. Unii ar vrea să fim toți psd-iști, alții ar vrea să fim toți hoți … Ceee bă, tu n-ai furat? Așa cum pretindeau și mai pretind securiștii care mai trăiesc (bine) că toți am turnat, am bătut, am schingiuit – așa, un fel de popor de dezaxați.

M-am uitat deunăzi la un documentar despre Marte, axat pe căutarea vieții.

Dar ce fel de viață? Desigur, după chipul și asemănarea noastră – parcă am fi demiurgi. Ca și cum totul se limitează la ceea ce știm noi, pe chimia organică cunoscută de noi. Materia e energie, energia e materie. Dar ce fel de materie? Așa cum o percepem sau ne-o închipuim noi. Materie – anti-materie din particule – anti-particule.

Oare materia are strict formele imaginate de noi? De ce n-ar putea avea alte forme? Pentru că nu ni le putem noi imagina, fiindcă suntem prizonierii propriului tipar.

Da, noi suntem limitați. Vedem spațiul în trei-patru dimensiuni. Comunicăm exclusiv prin unde. Unde sonore, electrice, magnetice, electro-magnetice – doar unde. În afara celor sonore, nici nu putem genera altceva cu organismele noastre. Ca să citim ceva, avem nevoie de lumină dintr-o altă sursă – sper să nu mai vină de la răsărit. Știm că celulele noastre generează diferite câmpuri, dar deocamdată nu le putem folosi sau controla. Scrierea Braille nu se pune.

Transmitem și trimitem mesaje către alte lumi bazate strict pe sistemul de comunicație prin unde. În afara imaginației noastre cam limitate, nimic nu demonstrează că undele sunt singurul mijloc de comunicație. Chiar pe Pământ există un sistem chimic de comunicare care, în cazul oamenilor, nu poate fi controlat.

Suntem specia dominantă și distrugătoare, nu neapărat cea mai rezistentă. Nu putem comunica cu alte specii. Afirmăm că n-ar fi destul de inteligente. Dar noi am fi. Atunci, de ce nu putem accesa comunicația lor simplă, inferioară? Doar suntem convinși că și celelalte specii comunică.

Toată informația, de orice formă sau natură ajunge în conștiința noastră doar prin unde. Sigur, recunoaștem sau ne închipuim dualismul particulă-undă. Panta Rhei. Informația poate fi stocată prin scrijelituri pe pietre sau prin molecule semiconductoare dar, fără unde, nu avem acces la ea.

În limitarea noastră, nu ne putem închipui altceva decât suntem. Avem doar o viață, subțire ca o ață. „… te vei întoarce în pământ, pentru că din el ai fost luat; căci țărână ești și în țărână te vei întoarce.” Doar la asta suntem egali, inclusiv cu psd-iștii și securiștii.

2 comentarii la „E = mc2

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu