Cuvinte valabile încă

În Românii din arhive, editura Mica Valahie, găsiți declarația dată de Mareșalul Antonescu ziaristului italian Lamberti Sorrentino pentru ziarul „Il Tempo” la 26 ianuarie 1943.

„… Mă gândesc la ziua de mâine a României și la eventualitatea că războiul va fi pierdut. Eu lupt cu Rusia, care este un inamic mortal al țării mele. Jafurile Germaniei le putem îndura, dar sub amenințarea Rusiei putem sucomba […] Eu lupt întotdeauna cu Rusia, comunismul Uniunii Sovietice este un mijloc, nu sfârșitul imperialismului rus, care vrea Constantinopolul și poate să ajungă acolo numai traversând sau înghițind România […] Eu nu fac un joc de trișor, ca vecinii mei unguri, visând prăbușirea germanilor și sosirea englezilor eliberatori. Drumul spre Constantinopol nu trece prin Budapesta și ei nu au motive să se teamă de Rusia. Noi avem. Noi știm că dușmanul mortal al României este Rusia lui Petru cel Mare și a Ecaterinei a II-a, cărora Stalin le-a rămas credincios și [pe care], trebuie să recunoaștem, îi continuă genial. Este ursul rus dintotdeauna, care, înveșmântându-se astăzi în comunism, înaintează în numele unei ideal care corupe intelectualitatea și, ascunzându-și colții după o zdreanță roșie, atrage masele de muncitori și țărani. Eu voi arunca în război, spre a-i zăgăzui pe ruși, toate forțele pe care voi izbuti să le înarmez, convins că acesta este supremul bine pentru România: zăgăzuirea rușilor…”

Sublinierile îmi aparțin. Rusia este izvorul răului pentru România. Războiul, în urma căruia rușii au ocupat Basarabia, din 1812 a urmărit obținerea unei granițe a Rusiei cu Turcia la Dunăre. Ideea comunismului care a fost (poate mai e) doar o mască pentru susținerea imperiului rus a fost declarată chiar de Putin în deschiderea invaziei din Ucraina. Mareșalul mi-a făcut plăcerea de a folosi și termenul Zdreanță Roșie. Mărturisesc că nu am cunoscut interviul până zilele trecute.

În ianuarie anul viitor se împlinesc 80 de ani de la aceste cuvinte. S-a schimbat ceva?

Foto: adevarul.ro.

Lasă un comentariu