Pui banu’ jos ca să ieși din service

Vă spun povestea unor prieteni fiindcă este oarecum reprezentativă pentru sistem. Despre sistemul medical, adus în actualitate de COVID, am tot scris în ultima vreme. Soția prietenului meu se simțea rău de peste doi ani. S-au tot dus pe la diverși doctori, consulturi peste consulturi, analize, scurte internări, fără succes. Precizez că locuiesc într-o zonă civilizată a țării, fără ca orașul lor să fie reședință de județ. I se fac două explorări abdominale tomo- sau ecografice, tot fără succes, una în orașul de reședință, alta într-un centru universitar la institutul de specialitate, desigur, pe lovele.

În sfârșit, soția slăbea, nu mai putea mânca. Să nu vă închipuiți că prietenii mei nu știau de iarba fiarelor. Au întrebat în stânga și dreapta, și au aflat de un medic dintr-un orășel din zonă. Disperați, s-au dus și la acesta cu dosarul gros plin de analize și investigații. Surprinzător, după atâția ani, acesta a diagnosticat-o imediat, mirându-se că nu i-au pus diagnosticul de la prima investigație imagistică. Ba chiar a scris pe respectiva imagine ce și cum, cu recomandarea de internare și operare.

S-au întors în orașul de reședință, unde a mai avut parte de o scurtă internare cu perfuzii și apoi externare forțată. Era deja vremea COVID, au revenit pentru internare, li s-a solicitat testul. I-au recoltat pentru test dar, în ziua sorocului, soțul a așteptat până aproape seara rezultatul în fața spitalului. A doua zi, portarul le-a refuzat accesul în spital deoarece, era depășit termenul testului. În final, a sunat de acasă la 112, și a ajuns din nou în spital. Dar, din nou, vroiau s-o externeze. Soțul a început să facă scandal. Toți prietenii mei sunt scandalagii – cine seamănă se adună. A refuzat să plece din spital. După multe discuții neprincipiale, a obținut o ambulanță s-o ducă la centrul universitar, unde mai fusese. Referințele pacienților pe diferite forumuri referitoare la acel institut sunt deplorabile.

Totuși, au operat-o cu un succes imediat. Desigur, doamna folosise nițică iarba fiarelor, insuficientă însă. A fost sunat acasă soțul, pentru a o elibera. A doua zi, s-a suit în mașină, a ajuns la spital, l-a luat aghiotantul profesorului care operase și l-a dus, fără mască, în cabinetul profesorului. După ce a numărat valuta din plic (leii sunt o jicnire), acesta și-a schimbat radical atitudinea, i-a făcut analizele finale doamnei și a externat-o. Prietenul meu a rămas cu un gust amar, dar totul e bine când se termină cu bine.

Iată cum, după ce medicii au început să aibă niște salarii decente, lucrurile nu s-au schimbat deloc. Poate, n-au avut timp să se obișnuiască cu noile venituri. Dar, oare, numai medicii?

Milițienii/polițaii, jăndarii, sistemul juridic au avut din totdeauna venituri mari. Cumva de înțeles, fiindcă trebuie să nu poată fi lesne corupți. Așa să fie? Tocmai a ieșit la iveală că șeful/chestorul poliției îi informa pe Duduieni. Se mai află că luptătorului SIAS al IGPR nu i s-a spart poarta din greșeală, ci fiindcă unul din Duduieni avea domiciliul acolo. De la început, suspicios cum sunt, m-am întrebat cum de avea acesta casa/pământul în acea zonă rău famată, prin ce împrejurare. Nu știu ce asociație a juriștilor se consideră defăimată de știrile publicate de anumite televiziuni. Chiar eu am republicat ancheta RISE privind amestecul clanurilor cu politica.

Totuși, situația este atât de străvezie. Oare, ăștia ne consideră PE TOȚI ATÂT DE PROȘTI?

Foto: old.cna.md

2 comentarii la „Pui banu’ jos ca să ieși din service

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Spitalul | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu