Petrecerea

Mare de tot, nesfârșită, mare bairam, mare chermeză. Dar cel mai potrivit mi se pare carnaval fiindcă sunt costumați, joacă niște roluri, au măști, nu sunt ce par a fi. Nu știu de ce nu se decretează la nivel național starea de carnaval. Ca în Brazilia, doar că la noi este o stare perpetuă.

A început după ’90 și nu se mai termină. Însă vârful destrăbălării a fost în acești ani, de la dracnea încoace. PSD a realizat că baza electorală a pensionarilor din ’90 s-a cam curățat. Firesc, au căutat mărirea bazei electorale a bugetarilor. Când măseaua stricată Vasilica a fost aruncată la gunoi, promisiunile noilor veniți au fost de a elimina și surplusul gunoier. Doar promisiuni. Mai întâi, guvernul minoritar. Apoi au avut majoritatea, dar nu au procedat la tăierile așteptate. Sigur că, de la psd, nu s-a așteptat nimic.

În cifre, peste de 30% din buget este acum alocat salariilor (datele publice nu sunt chiar unitare). Aici nu sunt incluși angajații diferitelor companii și instituții bugetare, care au bugetul lor. Nimeni nu vrea să facă un total. Spre 2% se duce pe speciale. Suntem fruntașii UE la aceste alocări.

Pentru comparație, bugetul apărării este 2%, cu rușii la război în coasta noastră. Oare ce-o fi mai important?

Spuneam carnaval fiindcă această masă uriașă de bugetari este, în majoritate una de mascați, acoperiți, impostori. Chiar când au diplome, gândiți-vă de unde le-au primit.

Și la bugetele locale, situația este aceeași. Un exemplu este Bucale, sectoare, IF. Aici explozia a fost declanșată de M-me Fii-rea. Încercările lui Nicușor de a corecta au fost blocate de vârfurile politice și de Consiliu. Nici funcționarii locali nu sunt incluși în situația generală, nici angajații întreprinderilor locale (asta era șmecheria lui Fii-rea cu societățile alea multe).

Ca o apoteoză, carnavalul acestui an a avut și un joc de artificii. Cred că aici a beneficiat de marea expertiză geto-dacă a comerțului de partid prin Clisura Dunării. Partidul și-a dovedit continuitatea.

Numai că, deși se manifestă de mult, acum ne-a cuprins și mahmureala. Însă o mahmureală aparte – nu se manifestă la petrecăreți, ci la ceilalți. Unii fac și alții trag.

Chermeza nu poate fi întreruptă cu niciun preț, bugetarii nu pot fi concediați, nici salariile scăzute, necum prejudicierea specialilor. Păi, unde mai găsim noi atâta competență, atâția specialiști? Nici măcar Constantinescu nu a avut atât de mulți.

Întors de la Bruxelles, Bulibașa cel nou afirmă că el, geto-dacu’ șef (de mai multe ori și-a subliniat calitatea de șef), n-a putut accepta mărirea TVA (pentru popor), ar fi dus la inflație. Dar promite creșteri de salarii bugetare. Mie mi se pare contra Firii, cresc cheltuielile bugetare și cred că tocmai prezența unei cantități mari de bani pe piață înseamnă inflație, dar el știe mai bine.

L-am ascultat cu atenție la conferința de presă de după ședința psd. Și-a mișcat mai puțin gâtul, semn că un consilier i-a zis că s-ar putea să și-l rupă. După fiecare răspuns, ridica sprâncenele mirându-se singur cum a întors-o sau ce gogonată a scos.

Spre informarea dumneavoastră corectă, UE nu oferă soluții, doar solicită o economie sănătoasă (nu patriotică). Dacă guvernele vor, pot discuta posibile soluții. Cum TVA era o posibilă creștere de taxe, s-o fi discutat. Oricum vor trebui crescute veniturile sau colectările bugetare.

Mai menționez că suntem ultimii (după bulgari) la colectarea TVA (vreo 30% lipsă). Mă întreb, cisternele alea care amestecau gaz, cât TVA plăteau? Oare buteliile încărcate cu discount plăteau TVA? Nu-l putem întreba pe potentul primar voievodal fiindcă n-a vorbit cu fii-su de câteva luni.

Deși Caracal stă pe o bombă cu ceas, tractoristul șef al psd este de părere că primar ca el mai rar. 😀Sunt de acord. Afirmația m-a dus cu gândul la votanții lui Mazăre.

Soluția corectă este oprirea carnavalului. Dar asta este imposibil, mai ales preelectoral – mai bine ne duce de râpă pe toți ceilalți.

Foto: evz.ro.

Lasă un comentariu