Ipocrizie, fățărnicie, duplicitate

Am mai vorbit despre Duplicitate cu referire la politica și mediul politic românesc.

Falsitate, mascaradă, prefăcătorie, șmecherie, fariseism – cuvinte în mare parte sinonime. Eu le-aș spune celor ce au aceste calități, lepre. Să lăsăm, pentru moment politica. Uitați-vă pe lângă dvs. Câți dintre apropiați sunt fățarnici, ipocriți, duplicitari? Acum, extindeți puțin cercul – cunoștințe nu foarte apropiate, colegi de serviciu. Faceți socoteala într-un cerc și mai larg – cunoscuți de departe. Abia acum vă las să evaluați mediul politic.

Nu întâmplător am ales citatul din Arghezi – el cânta, cu talent, orice vroiau stăpânii să audă. În ciuda citatului, era el însuși un ipocrit, scria frumos despre lucruri în care nu credea, dar care l-au ținut apropiat mai multor regimuri și a rămas în manuale.

Ei, în care din aceste categorii credeți că ați depistat cel puțin unul din trei?

Vă las să rumegați singuri concluziile dvs. și vi le spun pe ale mele. Am găsit fățarnici în toate cercurile la care m-am referit anterior – destui. În zona apropiată par a fi mai putini, dar în rest … În general, apropiații ți-i poți selecționa singur, cu unele excepții. Mai poți și greși în evaluări. Pe cei mai multi oameni cu care interacționezi sau care-ți decid într-un fel sau altul soarta nu-i poți selecționa. Viața sau alegerile ți-i scot înainte și trebuie să le faci față.

Încă nu v-am spus care e procentul leprelor de care sunt înconjurat. E mare. Deja în cercul cunoscuților mai îndepărtați și colegilor de serviciu cred că depășește unul din patru. Dacă trec la cunoscuții îndepărtați procentul creste spectaculos, iar despre politicieni mici sau mari, locali sau naționali, mi-e greu să găsesc câte unul despre care să-mi pot închipui c-ar fi mai puțin fățarnic.

Uneori mă gândesc că suntem un popor de ipocriți. De la funcționara statului care te primește cu un fals zâmbet amabil și două propoziții în limba mincinoasă de lemn, până la babele clevetitoare din portiță care vorbesc despre cine-a mai murit „bine că n-am fost eu” suntem înconjurați de fățarnici.

Probabil că eu greșesc fiind rezultatul unei vieți pe lista neagră – caracter distorsionat. Dumneavoastră, cu sinceritate, la ce concluzii ați ajuns?

9 comentarii la „Ipocrizie, fățărnicie, duplicitate

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Gardul și acoperișul | Născut pe lista neagră

  3. Sincer, eu am cunoscut fățărnicia de la o vârsta foarte fragedă și m-am obișnuit sa trăiesc cu ea.Am luat omul pe parcursul vieții doar ca atare.Acum mai fac analize.Am avut deziluzii descoperite pe parcurs și în foarte apropiați. prietene și colegi de servici dar sincer nu m-au afectat decât pe moment.Referitor la încredere.Am ajuns într-un final sa vad parte din dosarul mamei cât am suportat, nu povestesc ce soc am avut, tata și 2 dintre surori erau ciripitori.Dar din decenta nu voi vorbi de rău…….

    Apreciat de 3 persoane

  4. Pingback: Culți și desculți | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Rău vs. diabolic | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu