Balcanisme

Cred că originea bacșișului este Orientul Apropiat. Îți poți cumpăra orice cu bani. Sigur, e o exagerare, dar oricum, cred că bacșișul a intrat în Europa și în lume prin Balcani, pe la noi.

images

Am călătorit destul de mult. Bacșișul apare pregnant în fostele state ale „lagărului socialist” și, desigur, în Orientul Apropiat. Bănuiesc că este specific sărăciei și societăților neriguroase. Totuși, am lăsat bacșiș și prin țări „fericite” la restaurante și nu s-a supărat nimeni, de exemplu Noua Zeelandă și Norvegia, țări în care nu le-am văzut moneda națională – toate plățile, la cele mai mici dughene, se făceau cu card.

M-am simțit presat atunci când, la sfârșitul unei excursii, ghidul jura că va împarți frățește bacșișul cu șoferul și aștepta cu mâna întinsă (Chile, Argentina, Uruguay). Nu toți excursioniștii dădeau, unii da – unii ba. Am dat chiar și eu de câteva ori. Sigur, asta nu s-a întâmplat în Falkland. N-am văzut nimic asemănător nici în Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă.

New-Gratuity-Rules-300x187

Mai e nevoie să vă spun cât urăsc obiceiul?

Totuși, sunt restaurante unde bacșișul apare pe nota de plată – asta e. Vă închipuiți ce surprins am fost când am constatat o cheltuială zilnică în contul meu de excursionist acoperit de cardul declarat, cheltuială sub numele înșelător de gratuity. Când auzi gratuity te gândești că pronia are grijă de tine și-ți dă ceva moca. Ei bine, era invers.

Cum mama m-a înzestrat cu ceva aplecare către exact, am făcut repede o socoteală minimală și am ajuns la niște valori uriașe, nu numai pentru mine sărăntocul, dar și pentru unii cu salarii adevărate. Mi-am exprimat revolta cu voce tare, le-am spus că trend-ul ăsta vine de la mine de acasă, din Balcani, că nu mă așteptam la asemenea obiceiuri de la o companie americano-olandeză. Intre timp îmi adusesem aminte și de mizeriile făcute de Olanda pe tema Schengen.

Mi s-au dat toate asigurările că toți acești bani vor ajunge la personalul excursiei și nu în altă parte, ce mai, exact cum declarau ghizii că împart cu șoferii. Mi s-a spus să vin spre sfârșitul excursiei, să completez un formular și totul se va regla.

Sigur că nu i-am iertat cu formularul, numai că am avut surpriza să constat că nu eram singurul care-l completa. Chiar în fața mea l-au mai completat câțiva – unii de peste ocean, dar și Jirinovski despre care v-am mai vorbit, cel cu pașaport uruguayan Despre excursioniști.

Cred că și așa, le-au rămas destule lovele. Pot dormi liniștit. Și, ca să dormiți liniștiți și dumneavoastră, mărturisesc că am gratulat onorabil (cred eu), direct și la negru furnicuțele care au muncit pentru mine.

pupi1pupi2pupi3

Lasă un comentariu