Una mică

Nu, nu e vorba despre o cinzeacă sau un pocheraș, nici la alte prostii. Mă refer doar la o mică escrocherie a statului la taxele și impozitele locale.

Mai toți plătim din astea. Din păcate, majoritatea fondurilor locale ajung în salariile acestor mult-mult prea supranumerari funcționari, lipsiți de vreo responsabilitate reală, angajați doar pe pile, cei care vă determină să vă fie scârbă când deschideți ușa primăriei siliți de vreo împrejurare. O parte sunt mascați în societăți comerciale locale care nu aduc nimic, nu fac nimic. Dau doar exemplul politiei locale foarte bine plătită, … Primul obiectiv din legea de organizare se referă la securitatea instituțiilor publice. Dar pentru asta contractează firme private, vă las să ghiciți proprietarii.

Revenim la mica escrocherie. Majoritatea plătim impozit pe teren și casă. Numai că, unele primării mai smechere denumesc impozitul pe teren taxă. Adică, în unele locuri se plătește impozit pe teren, în altele taxă pe teren. Vi se pare că nu există nici o diferență, numai că nu este așa. Bonificația pentru plata în anumite condiții se aplică doar impozitelor, nu și taxelor.

Am niște proprietăți în patru județe și mai multe localități. Tocmai le-am plătit – o fac totdeauna în ultima clipă. Oricum am făcut-o cu câteva ore înainte. Asta înseamnă că nu vă vând gogoși, tocmai am văzut diferența negru pe alb.

Deși sumele nu par semnificative, probabil nici nu sunt, dacă pentru ei puturoșii sunt importante, de ce n-ar fi și pentru mine.

Sigur, probabil există justificări cu aparență legală. Dar oricare ar fi astea, mie mi se pare doar o jmecherie.

Foto: romania-actualitati.ro

12 comentarii la „Una mică

  1. Bună seara, neînduplecatule! 🙂

    Oriunde în lumea asta se plătesc impozite și taxe!
    În unele țări aceste taxe sunt mult mai mari și diverse,
    ajunând tot în bugetul comunitar!
    De ce ne-am crampona de ele? 😉

    Cum tu găsești doar negativul în tot ce ne înconjoară,
    te pot înțelege! 🙂

    Apreciază

    • Nu e vorba că există. Același impozit/taxă este tratat cu bonificație la niște primării și fără bonificație la altele printr-o schimbare de denumire.
      Altă problemă este ce se face cu impozitele/taxele/veniturile locale. Din majoritatea lor se țin niște trântori.
      Nu găsesc negativul a ce ne înconjoară, ci negativul din ce ne înconjoară. Așa m-a învățat Lista Neagră.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Escrocheria – daca e – e a primariei, nu a statului 🙂 O sa spui ca nu e nicio diferenta. Ba e! Fiecare primarie decide cuantumul taxelor si impozitelor, si, evident, care-i taxa care-i impozit. Nu este o lege data de parlament in acest sens, este doar alegerea primarilor.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Totusi, exista un cod fiscal, cod de procedura fiscala si o lege a finantelor publice. Nu ar trebui sa fie foarte mult loc pentru arbitrariu … Cred ca daca se pun taxe asupra unui teren aceste taxe ar reflecta unele penalitati sau servicii publice generate de acela – nevoia de a-l imprejmui, de a-l deservi cu servicii de salubritate, de a-l curata de plante crescute din cauza abandonului, ca asa e definitia taxei = presupune un serviciu …. nu stiu n-am verificat in amanunt. Dar impozitul nu poate fi numit taxa.

    Apreciază

    • Aveți dreptate, numai că practica ne omoară. De exemplu, ani de zile unii au refuzat să aplice bonificația, este o sumă mare pe multe hectare. În altă parte au numit taxă cota parte indiviză de sub bloc, nu poate fi vorba de vreo împrejmuire. E doar golăneală.

      Apreciază

Lasă un comentariu