Rusisme

În ce mă privește, am fost urmărit de ruși de când eram morulă. Nu râdeți, blocul în care locuiau ai mei cu morula a fost rechiziționat de ruși, locatarii rămânând pe drumuri. Dar tot Zdrențele aduse de ei au avut grijă de mine – au trimis la Canal mulți ca să se facă loc. Astfel că, familia împuținată astfel a unor veri ai mamei i-a primit pe ai mei la comun pentru că altfel le-ar fi băgat niște străini în spațiul rămas excedentar. Valențele comuniste ale verbului a băga sunt multiple – se bagă adidași, se bagă ouă, se bagă butelii și, iată, se bagă la comun pentru că i-a băgat la Canal. Mai există una trivială, pe care cu greu mă abțin a o folosi eu la adresa Zdrențelor Roșii. Și la comun, și excedentar, și se dă sunt expresii dragi Zdrențelor.

Așa că, în copilărie era normal să întâlnesc soldați sovietici pe stradă. Era o întreagă rețea de comercializare de produse rusești second-hand. Apoi, au plecat rușii, dar Zdrențele lor au rămas. Am avut o adevărată aversiune privind limba rusă, obligatorie la școală, din clasa a patra. Eram să nu pot da bac-ul.

Chiar în liceu fiind, am avut ocazia să regret aversiunea mea față de limba rusă. Orice limbă străină cunoscută este un atu. În ce mă privește, am călătorit de câteva ori ca turist în URSS și de multe ori, în interes de serviciu – percepeam deplasările alea ca pe o primă. Cum v-am mai scris, așa cum i-am cunoscut eu, rușii sunt oameni ospitalieri și o companie plăcută. Națiunea rusă este însă un pericol. Mi-aduc aminte de croaziera pe Ladoga, spre granița cu Finlanda, la doar 10 km. Nu știu dacă m-ar fi lăsat rușii să trec, probabil, ba. Dar pașaportul meu era bun pentru Finlanda.

A venit apoi ’89 și toate vârfurile statului român erau de sorginte kgb – președinte, prim-ministru, miniștrii apărării, internelor, șeful SRI, și cine mai știe câți alții. În ultimii ani, cârtițele lăsate desigur pe aici contribuie din plin la propaganda rusească, de la nepotul generalului din cele două divizii de trădători, la un obscur colonel în retragere, toți dirijați din turnul Kremlinului de sputnik și cu interese mărunte și meschine – unul să nu intre la mititica, altul să nu rămână fără specială. Sunt mulți, dar nu o națiune, nici vreo majoritate, nici măcar vreun procent semnificativ.

Pedala pe care apasă propaganda este a suveranismului și a naționalismului. Să decidem noi, să facem noi rahatul praf, noi suntem buricul pământului – uitând cât de bine am dus-o făcând noi, cât de foame ne-a fost, câte mizerii am înghițit, câți ani a durat asta, în ce stare de înapoiere și sărăcie ne-a adus. Uneori, propaganda asta ia forme subtile, cum a fost contramanifestația AUR de la Chișinău care a adus doar deservicii cauzei pe care aparent o susține.

Poate n-ar strica un pic de atenție asupra Afganistanului, fie-mi scuzată comparația. Doar ce-au plecat americanii și NATO, că rușii au și făcut declarații belicoase și au mobilizat trupe. Adică, ori ei – americanii, ori noi – rușii. Vecinii noștri nu uită niciodată pohtele ce au avut, ignoră rateurile pe care le-au făcut. Țintele lor rămân mereu aceleași. Chiar și un recent sondaj european, cu accent pe suveranism, în opinia mea personală cu finanțare estică, nu izbutește să scoată decât un procent de 12% favorabil apropierii de Rusia, procent pe care-l consider cu totul exagerat și care nu provine din rândul populației tinere, conform chiar realizatorilor.

Realitatea noastră, realitatea lumii este că nicio națiune nu se poate dezvolta singură, nici măcar americanii, rușii sau chinezii. Acesta este sensul luptei pentru sfere de influență. Cu atât mai puțin noi, aflați la confluența acestor sfere. Iar pentru noi, progresul de după ’45 a însemnat subdezvoltare. Am experimentat deja fără succes porcăria asta în gloriosul sunet al ghiorăitului de mațe și sclavia la steluța din răsărit.

Închei optimist: Stalin și poporul rus, libertate ne-a adus, Armata Roșie, eliberatoarea popoarelor!, U.R.S.S. bastion al păcii e!, Foaie verde iasomie, bine-i în gospodărie! (colectivă). Noapte bună, copii.

Foto: amintiridincomunism.wordpress.com.

58 de comentarii la „Rusisme

  1.  
    “Voi invata si voi munci pentru a deveni fiu de nadejde al patriei mele – Republica Socialista Romania; voi fi credincios poporului si Partidului Comunist Roman; voi respecta neabatut indatoririle pionieresti.”
     
    “Pentru gloria poporului si inflorirea Romaniei socialiste, pentru cauza partidului – inainte!”
     
    “Tot inainte!”
    😂😂😂😂😜😜😜😜😜😜

    Iti mai amintesti cand le-ai spus?… adica le-am spus, pt ca le-am spus toti pe vremea lui ceasca…

    😜😂😂
     

    Apreciat de 3 persoane

    • Mulțumesc pentru completări. Nu uitați că, pentru mine, vremea cu cravata roșie a fost a lui Dej „Ana, Luca și cu Dej/Bagă spaima în burgheji!” – iar „bagă”. Pentru numele conspirative Ana și Luca, dați o căutare pe blog-ul meu cu „7 noiembrie”.

      Apreciat de 2 persoane

      • Eu m-am nascut mai tarziu si din fericire i-am ratat pe Dej, Ana si Luca. Chiar daca nu-i cunosc, am auzit despre ei.
        Vezi, daca-l comparam pe Iliescu cu acesti nenorocit, parca Iliescu „pare” pare „cetatean cumsecade” 😜😂😂😂

        Apreciază

        • Eu zic ca se numara printre aceia care stiau si cateva cuvinte in engleza, nu avea numai rusa in minte.
          Oricum, dupa ce o sa moara, o sa-l faca astia responsabil de mineriade, revolutie si alte mizerii … iar apoi acele chestiuni se vor inchide deoarece gata, au gasit un vinovat.

          Apreciază

        • Crescut în casa lui ceașcă ca propriul copil, educat și kaghebizat la Moscova, autor a mulți morți și răniți, al blocării României vreme de mulți ani pentru ca nu cumva să iasă din influența Rusiei (am scăpat prin târgul de la Malta), a avut grijă să așeze bine Zdrențele Roșii, … Eu vreau să-l prindă în viață condamnarea, altfel, potrivit legislației, nu va fi condamnat, va avea funerarii naționale, … și îi pun și cruce ca și anticristului de ceașcă.

          Apreciază

        • Si asta e adevarat dar uneori marile puteri arata daca-si doresc sau nu ca ceva sa se intample si „minionii” lor care-s pe functii aici, executa ordinele si licrurile se intampla.
          Hai ca tu stii mai bine … 😜

          Apreciat de 1 persoană

        • Electoratul lor e format dintr-o categ de oameni carora daca le dai mici si bere pt ceva, ei te voteaza. Pe acestia o sa-i doara fix in „cot” daca Iliescu sa Petre Roman sunt sau nu condamnati pt ceva.

          Apreciat de 1 persoană

        • Electoratul despre care scrieți este pe ducă. Problema lor este doar să nu vină lumea la vot – în acest sens își fac propaganda. Cu o hotărâre judecătorească de o asemenea anvergură, chiar pronunțată în primă instanță, lucrurile pot fi influențate. Dacă e condamnat de prima instanță, dacă dă colțul, rămâne condamnat. Adio funerarii naționale, lacrimi kaghebiste, etc.

          Apreciat de 1 persoană

  2. Yap! O analiză pertinentă, deși nu a fost rostit niciodată cuvântul „imperialism”. Ca o paralelă, eu, la masa de prânz, pe care în majoritatea cazurilor o iau în atelier, mă uit la ДТП. Подборка на видеорегистратор за 10.07.2021 Июль 2021, un side rusesc cu accidente auto, nu ceva sângeros, tamponări, ciocniri ușoare, și nu accidentele în sine mă interesează ci decorul. Dacă poți citi printre rânduri, poți vedea prin prisma inocentă a camerei de filmat de la bordul autoturismului societatea rusă exact așa cum este ea, fără cosmetizări.
    Plimbându-mă, după accidente (!) prin toată Rusia am putut cântări, iar cântarul se înclină în fața Rusiei. Sunt postări în care nu poți discerne dacă sunt filmate în România sau în Rusia: cartiere de blocuri la fel, clădiri istorice , aproape identice, mahalale la fel, magazine, buricuri pe care, dacă n-ar scrie în chirilice ai zice că ești în Ferentari. Dar… mult mai curat, n-am văzut gunoaie nici la filmările printre blocuri, autostrăzi impresionante, clădirile istorice arată beton, oamenii sunt bine îmbrăcați, și sunt la fel de intempestivi ca la noi.
    Acum, Faraonu o să-mi zică că sunt un agent al Mosad-ului care face propagandă URSS la comanda Germaniei de Vest… 😉
    Dar cum tot el a zis„ rușii sunt oameni ospitalieri și o companie plăcută. Națiunea rusă este însă un pericol! ”
    Despre parte închinării însă, doamne, să ne ierți;
    Dar acu vei vrea cu oaste și război ca să ne cerți,
    Ori vei vrea să faci întoarsă de pe-acuma a ta cale,
    Să ne dai un semn și nouă de mila măriei tale…
    De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris și pentru noi,

    Apreciat de 1 persoană

    • Moșule, eu am văzut ce descrii mata pe viu, chiar multe altele. În anii ’90 și, bănuiesc și acum, mi-au spus din discuții directe cum era la ei cu „la comun”. Dașa era doar un vis pentru jmecheri. Ei locuiau în niște cutii de chibrituri mult mai mici ca ale noastre fiindcă „poporul rus” era obișnuit cu mizeria de pe timpurile tătucilor ăilalți. În cutiile de chibrituri stăteau două-trei familii. Am cunoscut pe unul cu nume franțuzesc fiindcă era urmașul unui altoi de la Napoleon. Împărțea apartamentul cu o altă familie. Ăsta a fost și este modelul pentru controlul populației.

      Apreciază

  3. Desigur, eu am comentat doar ce-am văzut. Aceleași blocuri, adică pricepi matale, după proiect rusesc, ca n-au făcut rușii blocurile după Le Corbuzier, că stau în cutii de chibrituri… scuză-mă! Jumătate din populația urbană a României stă la confort III, hai, de la mine, îmbunătățit.
    Nu suntem mai breji ca ei și nici ei ca noi, dar la ce-am văzut, ne bat.
    Tu te afli într-o stare de sedițiune care te împiedică să fii obiectiv (atât pe cât poate fi subiectiv un om), o stare de negare similară iredentismului, când toate punțile sunt rupte.

    Apreciat de 1 persoană

    • Moșule, eu am fost pe autostrăzile lor pe vremurile alelalte, și pe bulevardele largi. St. Petersburg este un oraș istoric minunat. Moscova este un oraș modern mult mai mare decât Bucureștiul. Nu ne putem compara cu ei. Dar mizeria populimii este mai mare ca la noi.

      Apreciat de 1 persoană

    • Câtă dreptate ai maure… ”Tu te afli într-o stare de sedițiune care te împiedică să fii obiectiv (atât pe cât poate fi subiectiv un om), o stare de negare similară iredentismului, când toate punțile sunt rupte.” 🙂 El e îmbrățișat de negare, orice ai face, spune, scrie, el e contra, parcă ar fi un ou încondeiat cu ”nu”. 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      • Era punctual… să nu generalizăm 😉 Toți avem idiosincrasiile noastre. Le purtăm, așa cum și spuneam într-o postare trecută, cu noi, câteodată chiar neștiind că le avem, ni se pare normal, logic așa, și refuzăm aprioric orice ar contesta acest sistem de valori. Eu am căutat să completez teoria lui Freud, adăugând cei șapte ani de acasă, care, în opinia mea au o influență mai mare în evoluția ulterioară a unei ființe umane decât aspectul hormonal, animalic, pe care se bazează teoriile lui Freud. Tot ceea ce este învățat înaintea declanșării activității hormonale se constituie la noi, și nu numai la noi, la toate mamiferele (nu mă hazardez mai departe) într-un fond, un fel de hard prime, care e considerat de individ un fel de „tabula sacralis”. Individul nu mai are posibilitatea de a judeca, a cântări cu propriile sale puteri și pe măsura experienței, cele înregistrate, uneori samavolnic, în „cei șapte ani de acasă” pentru că valul hormonal ce îndeamnă, obligă, la reproducere prin orice mijloace, uneori chiar cu sacrificiul de sine, preia aproape total controlul și o nouă filă se deschide, în care de data asta sunt contabilizate, supuse unui examen critic, autocorector alte aspecte ținând strict, după cum spunea și Freud, de sexualitate: cuib, lupte pentru teritoriu și femele, îngrijirea puilor, apărarea de inamici.
        În această perioadă el va căuta (vorbesc la masculin, pentru că, de… 😉 ) o persoană care să se asemene cu mama lui, cu bunica, sau cu persoana pe care a văzut-o având grijă de el din fragedă pruncie (de aici și anumite înclinații homosexuale, și nu am contabilizat aspectul feromonic, de compatibilitate biologică, care nu este relevant în această discuție), se va însoți cu prieteni care aduc cu tatăl său, sau prin frondă, atunci când tatăl este un exemplu negativ, cu opusul, va avea aceleiași veleități, dorințele nerealizate și defulate, ale părinților, devenind priorități existențialiste.
        În această perioadă, cea mai lungă din existența unui individ, el tot adaugă informații noi în acest „hard”al maturității, perioada de dresaj social (școala), de dresaj casnic (căsnicia), de dresaj productiv (serviciul), de dresaj mediatic și relațional, care pot veni în contradicție cu „tabula sacralis”. În cel mai fericit caz se ajunge la o atitudine de fațadă. Se mimează adaptarea, uneori cu mari eforturi, iar în cele nefericite se ajunge la schizofrenie, paranoia… etc.
        Așa numitele persoane normale sunt de fapt niște bolnavi care-și duc boala în cârcă.
        Abia atunci când cuibul de golește, iar activitatea hormonală slăbește, abia atunci apare o fisură , se redeschide traseul analizei critice, și putem compara volitiv informațiile din cele două „harduri”.
        Unii pot avea bucuria de a constata o sincronicitate alții, mari diferențe: a mei m-au învățat numai prostii, sau n-am ascultat de maică-mea și uite unde-am ajuns 😉
        Personal, pentru că cele două aspecte par a fi în echilibru, am decis să fac pace! 😀

        Apreciat de 1 persoană

        • Bre, las-o dracu’ dă capră că eram bat aseară. Ce atâta teorie ideo- ce vrei tu. Faptele îs clare. Rușii au fost aici, 20% din actualul teritoriu al țării cu peste 3 milioane de victime oficiale doar din Basarabia. Zdrențele au venit cu ei sau au fost ridicate din noroaie de tancurile lor și îs p-aci încă. Propaganda rusească lucrează prin orice, inclusiv prin Zdrențe. Pentru noi, nu există evoluție singulara – ori UE, ori Rusia. Ultima variantă a fost încercată 45 de ani cu urmări grave, neînlăturate nici astăzi. Punct.
          Ăsta e subiectul discuției. Dacă ți se pare că am înșirat ceva eronat, scrie. Dacă tot ce-am înșirat este adevărat, asta este.

          Apreciat de 1 persoană

  4. Iar te contrazic, Albatroaso, sory!
    De cele mai multe ori omul vrea, dar nu se poate… nu discut la nivel de societate, aici intervin alte legități, ci la cel personal. De câte ori nu ne propunem a face câte ceva, ceva despre care am conștientizat a fi benefic nouă, și de câte ori am și făcut-o…, Orice schimbare presupune o intervenție asupra creierului care-i foarte conservator, iar aici mai apare o discuție: de fapt câte creiere avem? Doar faptul dovedit, basic, că cel mic, se ocupă de animal, iar cel mare de intelect este fumată de mult.
    Am emis mai demult o ipoteză într-o povestire SF cum că acest encefal, este un parazit.
    Va continua… mi-e somn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu