Teoria cafelei

Pentru început, vă mărturisesc că, în țara cafelei, cu greu am găsit câteva pachete care, deși mai scumpe decât cea mai scumpă cafea de supermarket din Bucale, nu aveau o calitate grozavă. Le-am dat cadou, pentru asta le cumpărasem. Probabil, n-am avut posibilitatea de a merge la magazinul potrivit.

Revin. În România, consumul cafelei a reflectat cumva starea națiunii în diferite perioade. Interbelic, se consuma în ceșcuțe mici, nu ca astăzi în clondire. Încă am un serviciu de cafea de atunci, dar folosesc clondirul.

Nu știu cum a fost în timpul războiului. Dar în anii ’50 era o raritate. Trăiam într-un oraș în care se consuma cafea tradițional. Dar, de unde nu e, … În sfârșit, pot să vă spun că se consuma cicoare – Franck cafea. Știu și ce gust avea, fiindcă ai mei îmi puneau în laptele pe care eram obligat să-l beau dimineața. În orașul meu mai exista cafea, de contrabandă.

În sfârșit, sovieticii și-au retras trupele din România și, treptat, unele produse au revenit pe piață. Printre ele și cafeaua. Prin ’65 reapăruse cafeaua la nisip prin niște dughene specializate. Cafeaua era totuși un lux, costa peste 100 de lei kilogramul. Când ți se cântăreau 100 g, pe celălalt taler al cântarului balanță se punea o pungă goală, similară ambalajului pe care îl primeai. Aș spune că, la vremea respectivă, 100 de lei aveau valoarea a vreo două-trei sute în banii actuali, un salariu mare era pe la 2.500 lei.

În cei vreo cinci-opt ani de relativă relaxare (nu prosperitate), se vindea cafea măcinată, dar și boabe, prăjite sau crude. Mai existau câteva mașini din perioada antebelică pentru prăjit și măcinat. Când te nimereai în apropiere, mirosul cafelei te îmbăta. Există bucureșteni care-și amintesc colțul cu alimentara dotată cu o asemenea mașină, a fostului proprietar armean, aflată într-o clădire pe Nuferilor, lângă Catedrala catolică.

A urmat iepoca de aur a criminalului gângav ceașcă (toate Leprele au apetit la aur și atunci, și acum). Cafeaua a dispărut de tot. A fost înlocuită cu ceva care avea gust de cafea, cu etichetă Cafea, care era denumită de toți nechezol. Cât de nocivă era, ce consecințe putea avea consumul, mergeți și întrebați în Ghencea, deși nu asta a fost cauza decesului. Nemernicul nu a gustat nechezolul.

Foarte puțină cafea veritabilă mai circula, fie de contrabandă, fie din pachet. Adică, rude de pe afară își spălau păcatul petelor din dosarul celor rămași trimițându-le lucruri care lipseau pe aici. Unii făcuseră o adevărată afacere din asta.

Nu doar cafeaua lipsea, lipseau toate alimentele de bază, benzina. Tot ceea ce se comercializa era de cea mai proastă calitate. Fiindcă iepoca era de aur.

Acum nu stăm prea rău, există cafea, există și altele, există și ciurucuri, pe rafturi sau în societate. V-am scris deja despre relația dintre cafea și starea nației. Însă, suntem iar la cotitură.

Eu zic să cumpărați cafea fiindcă nu se știe, lucrurile se repetă ciclic mai ales dacă nu ne învățăm minte.

Foto: facebook.com.

66 de comentarii la „Teoria cafelei

  1. Ce bine de mine, în perioada aceea nu beam cafea, am încercat o dată, la recomandarea colegilor, în perioada premergătoare bacului, în loc să fiu ”freș”, cum susțineau, am adormit instant de-am pierdut din timpul alocat pentru învățat. 🤦‍♀️😂

    Apreciază

  2. In vremea lui ceausescu am gustat cafea „Unica”, tinuta la mare pret de bunica in sertarul cu cartusul Kent pentru urgente. Pachetul era scris cu caractere chirilice, iar gustul era foarte clar diferit de cafeau normala de azi. Era oare inlocuitor de cafea?

    PS

    De cafea m-am lasat (cu regret), am facut stoc de cacao inca din vremea pandemiei ca merge bine cu miere si lapte.

    Apreciat de 1 persoană

    • Cred că am văzut și eu cafea d-aia. E păcat – alterează și gustul mierii și cel de cacao. Beau și eu câte o cacao tare din când în când. Îmi place mult ceai negru, dar nu prea mai există. Am ceai turcesc foarte bun, nu este bun decât fiert în ibricele speciale și n-am răbdare.
      Pe vremea nechezolului beam ceai negru tare – chinezesc, rusesc, ceylonez. Ultimul nu era totdeauna de calitate.
      Cafeaua este însă cea mai standard.🙂 Totuși, îmi place s-o savurez citind WP.😀 Uneori, cumpăr frișcă adevărată.
      Pentru câte zile v-ați făcut proviziile de bunker?😀

      Apreciază

  3. Florin bag seama ca de ceva timp ai o.mica teama de razboi si daca ma uit la cati „ciuci” si „ciolaci” are tara asta printre conducatori, parca tind sa-ti dau dreptate.
    Totusi stiu sigur ca avem specialisti in armata si servicii si in caz de ceva eu chiar am incredere. Oricum, primele artificii o sa fie pe la mine si nu pe la tine.

    Despre cafea, nu stiu daca e tocmai cum spui, pt ca in cesti mici se bea cafeaua arabeasca cu chardamon, in cesti putin mai mari se bea aia turceasca care e facuta la nisip dar si cea fiarta de 2 ori si in cele din urma la cana (de neam prost) se bea cafeaua aia americana care-i lunga, multa si proasta.
    Dintre toate eu o prefer pe cea arabeasca care e f f f f putina dar si cappucinno freddo pe care nu o face nimeni aici, asa cum se face in Grecia.

    Nechezolul nu era otravitor, era o.mizerie precum era si salamul cu soia, dar nu era otravitor. Veganii consuma azi o gramada de naut si ovaz fara sa-i oblige cineva …

    Auzi, cum ai reusit tu sa stai aici in comunism pt ca nimic nu-ti placea? 🤣🤣🤣🤣

    Apreciat de 2 persoane

    • Privind primul dvs. paragraf, sunt complet de acord, doar că n-au importanță 200 km.
      Nechezolul nu era din năut, nici din orz. N-am găsit nicăieri compoziția.😀 Deci nu se cunosc consecințele.
      Ar fi fost nevoie de o fugă serioasă. Când mergeam in delegații la ruși, îmi luam mereu bilete cu escală Budapesta, Berlin, Varșovia. Dar ar fi fost foarte complicată trecerea graniței. Sunt multe mii de victime care n-au putut fi contabilizate deși s-au ocupat niște agenturi fără succes. Autoritățile au ascuns cu încrâncenare. Răspunsul este – fiindcă n-am putut.😀

      Apreciat de 1 persoană

    • Normal ca primele artificii o să fie la Constanta si nu la Bucuresti pentru că Putin stie bine ordinea prioritatilor si anvergura inamicilor. Cei mai periculosi trebuie eliminati primii. Iar la anvergura cât o sura a bloggerului tomitan asa ar fi normal, ca Putin sa-l fi trecut primul pe lista cu inamici irecuperabili: Sticri. Dacă-l elimină pe Sticri cu rachete, Dobrogea e ca si cucerita, punte către Bulgaria si Serbia… Ungaria e luata deja asa că Romania e ca si încercuită, iar d-l Florin, în loc să emigreze acuma cât încă se mai poate, stă si face teoria cafelei în asteptarea dez-astrului. 😦

      Apreciat de 1 persoană

  4. Eu am avut norocul să cunosc pe cineva de la un restaurant bine aprovizionat, ”Usturoiul” din Baia Mare, care îmi vindea pe ascuns câte o cutie de cafea instant Amigo. De atunci m-am învățat să beau câte o cafeluță, din când în când. Odată am primit, chiar de la directorul întreprinderii la care lucram, un borcan cu astfel de cafea, pentru că i-am reparat aparatul de măcinat boabele de cafea. Așa am văzut ce beau cei „de sus”.

    Apreciat de 2 persoane

  5. lucrurile se repetă ciclic !!! ??? – Ei asi! Iluzii, sperante… nălucii… Totul este unic si irepetabil… 🙂

    P.S. Urmatoarea criza a cafelei s-ar putea sa fie planetară nu natională… Cei smecheri vor pleca pe Marte, împreuna cu Elon Musk…

    Apreciat de 1 persoană

  6. Proviziile „de bunker” sunt mai multe:

    Proviziile de miere, cacao sunt calculate pentru 10 ani de consum rationalizat pt o familie de 4 persoane. Cacao ambalata am in jur de 12-15 kg.

    Paste fainoase, suc de rosii (prod proprie), gemuri, compoturi avem stoc pentru 2 ani, ultimele trei au materie prima din gospodarie (solar si asa ca pot fi extinse perioadele.

    Ceai (ieftin , la plic, de la supermarket) am pentru 3-4 ani (verde, negru si alte sortimente) dar am menta si musetel in gradina – putem extinde perioada.

    Condimente pentru 4 ani.

    Am gandit si realizat partial (mai trebuie bateriile, astept programul european) un sistem de fotovoltaice care sa alimenteze pe langa altele unitati de AC in fiecare camera pentru (incalzire in iernile blande, ori racire in varile toride), pentru ierni aspre am pastrat trei sobe (una cu plita si cuptor), piesele sunt garantate 10 ani. Sistemul a functionat incepand cu ultima iarna.

    In plan (anul viitor) mai sunt un sistem solar de incalzire apa calda menajera si un put pentru apa irigatii (si la mare nevoie -potabila cu filtrare si dezinfectare).

    Cu totii stim sa acordam primul ajutor (eu am si avut primul pacient salvat de la sufocare-colega de munca aplicat complet si corect manevra H), doi membri ai familiei au pregatire superioara in medicina si ceva instrumentar.

    Pe parte de divertisment am o biblioteca de peste 1500 volume (cam jumatate din ele citite) selectate vreme de 40 de ani (nu am pus la socoteala scriitorii rusi ori sovietici care ocupa peste 1 metru liniar) si o colectie de peste 1000 filme bune (nu lipseste comedia neagra „Moartea lui Stalin” si nici cele mai bune filme SF) in format digital-peste 20 terraB, stocare magnetica si optica, astea le pot spune ca-s rezerve de consum dupa pensionare, daca va fi.

    Nu e paranoia de razboi (stiu sigur ca apocalipsa nucleara nu vine), pandemie sau reinstaurare regim sovietic ci necesitate pentru familie (sotia are o boala grava, nerecunoscuta prin tarile ortodoxe-nu mai poate lucra, nu se poate pensiona, nici primi ajutor de insotitor) in caz ca patesc ceva iar copiii sa poata termina scoala fara sa faca foame sau frig.

    Proviziile „de bunker” au rol de asigurare in lipsa unor conturi consistente, pensie speciala, imobiliare si alte delicii materiale pentru care invidiez sincer (asa zisa) elita politica.

    Apreciat de 1 persoană

      • Va garantez ca nu va fi apocalipsa nucleara in secolul acesta! Putin este nebun dupa manual dar nu toti cei din jur ii impartasesc delirul, la accidentul Prigojin „fidelul” Medvedev (si altii foarte vocali) deja plecasera din Moscova si nu ca sa organizeze rezistenta.

        In plus, acolo Sus cineva ne iubeste si este in firea lucrurilor ca atunci cand ne solidarizam, raul sa nu invinga!

        Apreciat de 1 persoană

  7. eu sunt „mare” bautoare de cafea buna! 😊 Eu cumpar de la manufacturi care au licenta de prajire. Conteaza enorm de mult calitatea boabelor, amestecul (procent Arabica si procent Robusta) si bineinteles gradul de prajire.

    apoi, pentru o cafea buna, e nevoie de un aparat bun! ( ex.Graef Contessa Espressomaschine). Boabele se macina proaspat cu un anumit grad, se preseaza si se fixeaza in esspresor. Apa incalzita la o temperatura soeciala trece prin sita cu o anumita presiune si asa, se obtine un espresso cremos, delicios!

    preparatul cafelei a evoluat… astazi se stie ca acea cafea facuta la filtru nu este sanatoasa (am baut in anii’90). Personal, nu am acasa un espressor cu sita, am doar un automat De’Longhi Magnifica Evo… din lene 🫣😁 Apesi doar pe buton si gata cafeluta. La serviciu avem un espressor cu sita si preparatul cafelei este ca un ritual. Preincalzim cestile (doar doua cesti se pot face simultan) in timp ce macinam o sita de boabe. Apoi se „stampileaza” pulberea de cafea, se fixeaza sita si se apasa manerul de apa si presiune. Primul semn ca se prepara o cafea buna, este ca licoarea curge precum „cozile de soricei” 😋 Ceva mai putin din jumatea de cafea in ceasca este crema/ spuma. Hmmmm, delicioasa!

    de cand beau la serviciu espresso obtinut asa, nu mai imi place cel de la automatul nostru de acasa 😁 Dar daca ai musafiri si vrei sa faci 5-6 cafele, atunci este practic automatul!

    cafenelele care se respecta, au aparate cu sita!

    in 1991 am fost prima data in excursie in afara granitelor României. Am fost la Istanbul si am baut cafea la nisip. Visez si azi la aroma aceea care m a invaluit! A fost cea mai buna cafea, in amintirile mele… Poate ca daca as bea azi, nu ar mai la fel. Atunci insa… Am trait si eu vremurile comuniste! Nu aveam relatii si beam cafea cu naut (amestec), gata macinata. Cand primeam boabe adevarate, mai fierbeam o data zatul 🫣😅😁 Pe atunci era moda ” cafea la ibric” fiarta pe aragaz. In timpul studentiei am baut ness Amigo. In sesiuni, o cutie imi ajungea doar 3 zile! Ma hraneam practic cu cafea! Si imi mergea bine 🫣😅 acum cativa ani, am descoperit in magazin Amigo si cuprinsa de nostalgie, am cumparat o cutie si mi am facut imediat un ness asa cum il faceam pe atunci. Frecam o lingurita plina de ness cu o lingurita rasa de zahar si trei picaturi de apa fierbinte pana obtineam o crema spuma maro-deschis. Apoi umpleam cu apa fierbinte ceasca. Mi am facut o pofta pe timpul preparatului 😁 am sorbit o gura… hm! Nimic deosebit! Dupa ce am baut cafeluta, m a apucat un tremuraaaat! Doamne, parca si palpitatii am avut! 😅🫣😁 Cum de beam la 20 de ani cate 10-15 cafele pe zi habar nu am!?! Ma bucur ca am supravietuit 😜😂 Acum, folosesc ness doar la creme pentru prajitura!

    sorry, iar m am lungit la povesti!

    Apreciat de 2 persoane

    • Akismet v-a reținut.😀
      Când exista cafea, se găsea la nisip (ibrice mici) în diverse locuri, în București și în Constanța, poate și alte orașe. Era bună. Este și acum un magazin mai special prin Dorobanți, dar nu mi-l permit.🙂
      Acum beau Jacobs la ibric, dar direct pe flacără. Cafea boabe, n-am prea mai văzut.

      Apreciat de 1 persoană

    • How old is Richard? It was the only armed resistance in our country until around 1956. The terror of the dictator Ceaușescu was the worst in the communist camp. At the time, from an economic and standard of living point of view, Romania was only above Bulgaria in the Communist Camp, and the communist countries were the last in Europe. In 1986 I went to Warsaw. Compared to Bucharest, there were goods in the shops, I actually bought them. Thanks Maggie.

      Apreciat de 1 persoană

        • Before 1990, you could not legally emigrate from Romania. Few exceptions – generally Jews. Illegal emigration meant fleeing across the border, costing thousands their lives.
          After all, the evolution of the coffee market in Romania after 1945 was the mirror of the standard of living.🙂

          Apreciat de 1 persoană

        • I agree with your proposal. In fact, the structure you gave to the chapter on Romania is very good. You have been to the mountains of Asia. When I travel, I mostly follow the natural spectacle. Romania excels in this aspect. Places that you could not see in the extremely limited time should be mentioned. For example, the Danube Delta, the mountain massifs that are crossed by tourist trails – the Făgăraș ridge, the Retezat mountains, the Ceahlău massif, the massifs near the Prahova valley (Bucegi, Postăvar, Piatra Craiului). In the Apuseni mountains there is a splendid karst area – caves, canyons, avenues. Then the spectacular roads that cross the mountains – the one through the Mestecăniș pass (through which you should have passed), Transfăgărășanul (through the Făgăraș mountains), Transalpina. These should be handled much like you did – access points, accommodation conditions.

          Apreciat de 1 persoană

  8. Imi amintesc mirosul cafelei proaspăt prăjite care se simțea de cum intram, copil fiind, în alimentara din cartier. Mai târziu, când am mers la serviciu, aveam un coleg care fuma Gauloises Blonde (pe vremea aceea se fuma în birou) și bea o cafea foarte, foarte tare, într-o ceașcă grea din ceramică. La fumat nu m-am dedat, dar mi-a împărtășit rețeta lui originală de preparare a cafelei: „pui zahăr ca de la tine și cafea ca de la altul”! Între timp, am scos zahărul și am adăugat lapte. Teodor nu cred că ar fi de acord!

    Apreciat de 1 persoană

    • Totdeauna am băut ceva de genul acesta, foarte tare – cafea, ceai negru, cacao. Am trecut prin diverse combinații – zahăr, miere (la ceai), stevia, fără. Acum beau cafea cu câteva firimituri stevia (în comerț se vinde de fapt eritritol), uneori cu multă frișcă naturală. Ceaiul foarte tare, mi se strepezesc dinții de la tanin, fără nimic. Cacao dulce. Dar ceai de calitate nu prea se găsește pe nicăieri. Am băut chinezesc (pe vremuri), rusesc, ceylonez, englezesc, turcesc. Cel turcesc cere multă răbdare la preparat fiindcă merge doar la bain marie, cu ibricul dublu – n-am răbdare.🙂

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu