Pentru idioți

Vă amintiți seria de cărți, oarecum de popularizare, „Pentru idioți” sau cam așa ceva? Același public pe care mă strădui să-l lămuresc acum.

Am tot scris, bazat pe datele la care am avut acces în trecut, pe ceea ce observam la ședințele CAER (un fel de organizație economică, o palidă, falsă imitație a Pieței Comune, precursorul UE), referitor la statutul codaș, inferior al patriei noastre, fostă socialistă, codașă chiar și în Lagărul comunist. Eram sub RDG, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria atât privind puterea economică, cât și nivelul de trai. Eram jos de tot, în coada cozii, fiindcă Lagărul era codașul Europei.

Nu aveam posibilitatea de a scana documente pe vremea aceea, nici să le păstrez nu mi-a trecut prin cap. Iată însă că am dat peste un articol care oferă niște date care susțin afirmațiile mele, inclusiv privind cauzele acestei situații. Rezum datele esențiale oarecum comentate.

În 1913, România (Valahia și Moldova) avea un PIB/locuitor de 67% din media Europei. Sigur, pe acea vreme, statistica nu funcționa ca acum, dar este o valoare relativă. În 1938, România Mare coborâse la un PIB/locuitor de 51% din media Europei (după criza 1929-1933, dar anul luat ca referință în statisticile comuniste când se refereau la regimul burghezo-moșieresc). În 1989, cu 45 de ani de pace și guvernare comunistă, România ajunsese la un PIB/locuitor de 32% din media Europei. În 2019, a ajuns la 69% din PIB-ul/locuitor mediu al Uniunii Europene. UE cuprinde cele mai dezvoltate țări europene.

Numai că, politica duplicitară a clicii de după ’89 ne coborâse în 2000 la 26% din media Europei. Sunt sigur că vă aduceți aminte mineriadele, FMI, …, inflația cumplită a primilor ani ’90.

Ceea ce vreau să subliniez este modul în care România a coborât de la 51% la 38% din PIB-ul mediu pe locuitor al Europei. Mai ales, cum am fost ajutați în acest scop de marele frate de la răsărit.

Așadar, România a ieșit înfrântă din război, nu am date dacă s-a ținut cont de efortul României de război după data fatidică de 23 august 1944. La 10 februarie 1947, ministrul de Externe al României, Gheorghe Tătărescu, semnează Tratatul de Pace dintre Puterile Învingătoare în Al Doilea Război Mondial și România. Despăgubirile către URSS (care tocmai ne adusese libertatea) erau 300.000.000 de dolari (și atunci, tot dolarii erau iubiți). Însă, prin clauzele ascunse și prin tratatele bilaterale pe care România a fost silită să le semneze cu sovieticii, aveam de plătit către URSS de peste 4 ori mai mult decât suma stipulată oficial în Tratatul de Pace.

Pe 13 februarie 1947, referatul Ministerului de Finanțe al Regatului României menționează suma totală estimată de plată către URSS de 1,2-1,35 miliarde dolari 1947, cam 14,5-16,4 miliarde dolari la cursul din 2021. Sunt incluși cei 300.000.000 de dolari despăgubiri de război, întreținerea trupelor de ocupație, restituirile de bunuri, anularea datoriilor Germaniei față de România simultan cu obligația României de a plăti către URSS datoriile pe care le avea față de Germania, despăgubirile plătite cetățenilor și firmelor aliate pentru distrugerile suferite de industria petroliferă, demontarea și mutarea în URSS a fabricilor aparținând cetățenilor și firmelor germane etc. Statul român a fost obligat de URSS să accepte cursul dolarului din 1938, mult mai puternic decât în 1947, contrar prevederilor explicite din Tratatul de Pace semnat la Paris. Regele fusese alungat, șefii statului român sunt trimiși chiar de la Kremlin, pentru a fi reprezentați mai bine. În 1947, capacitatea de export a României era doar 50.000.000 dolari/an.

Nu știu dacă este adevarat că sub presiunea sovieticilor Romania a refuzat Planul Marshall. Dar acesta a constat în 13 miliarde dolari din 1948 (145 miliarde dolari în 2021) investiți în economia Europei pentru a repara distrugerile provocate de război, bombardamente, etc. Vă amintiți „nu ne vindem țara„? De pe atunci datează. Iată o caricatură a vremii, era considerat cadoul otrăvit:

În final, Planul s-a oprit la Cortina de fier. Concluziile referatului Ministerului de Finanțe au fost “Ca să-și plătească fără nicio ajustare sau fără niciun sprijin extern sarcinile Tratatului de Pace, României i-ar trebui un sfert de secol. În acest timp, niciun progres nu ar mai fi permis, decât pentru menținerea capacității de plată, iar populația ar fi osândită la o permanentă și fără ieșire viață de mizerie“.

Tratatul specifica retragerea trupelor aliate în termen de 90 de zile, dar nu mai târziu de sfârșitul anului 1947. Cum cunoașteți, retragerea s-a efectuat în 1958. Până la urmă, în baza mai multor acte semnate de Groza și Tătărescu, guvernul român s-a obligat să livreze către URSS mărfuri românești în valoare de 300.000.000.000 lei (pe prețuri “1 aprilie 1945”) în rate de câte 50.000.000.000 lei pe an, începând cu anul 1948. Detalii suplimentare găsiți în articolul citat.

Ce a urmat, este cunoscut – teroare, foamete, o ușoară relaxare la sfârșitul anilor ’70-’80, apoi iar foamete și lipsuri. Desigur, totul sub înțeleapta conducere a partidului adus din stepele Rusiei.

Însă, în socoteala anterioară, nu a fost inclusă apariția ulterioară a Sovromurilor, cu sedii la Moscova, care s-au substituit până spre 1960 ministerelor românești.

Reiau încheierea referatului Ministerului de Finanțe: „în acest timp, niciun progres nu ar mai fi permis, decât pentru menținerea capacității de plată, populația ar fi osândită la o permanentă și fără ieșire viață de mizerie“. Asta este metoda de guvernare rusească de acum și de oricând – guvernarea, stăpânirea prin mizerie.

Am scris pagina pentru amatorii de suveranism, idee izvorâtă acum 7-8 ani din nesecatele izvoare sputnik. Oare de ce suveranismul ăsta demonizează doar UE?

24 de comentarii la „Pentru idioți

  1. Un articol care „țintește” la fix, nelăsând deloc loc de întors!
    De dorit ca audiența să fie pe măsura adevărurilor pe care le conține, care au fost exprimate sintetic, cu o precizie (a expunerii / argumentării) aproape… chirurgicală.
    Felicitări autorului!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Edificarea Europei merge foarte greu în absența unei limbi europene. 🙂 Faptul că în limba română cuvantul limbă/limbi mai are si alte sensuri (în afara celor referitoare la limbaj per se), face enunțul de despre edificarea Europei înca si mai confuz si mai ambigu (decat este) sub aspect simbolic. In mirificul context mioritic nu este deloc de mirare că se manifestă pe la noi, pe plaiuri, niste limbi în favoarea unor cuvinte sforăitoare precum „suveranism„, necesare ca etapă lexicală preliminară întru integrarea limbii în slavă. Slava cerului, desigur. Nu se spunea oare în scoală ca limba română este o limba latina cu puternice influente slave? Iata, „influentele” se văd in aceste personaje mujicologice care grohăie si guită din limbă.

    Apreciat de 1 persoană

      • Asta era formula stas de partid si de stat, promovată ideologic întru multumirea înfrătitului popor sovietic eliberator-cotropitor-ocupator. Nu-mi vine să cred c-ati uita-o. Presupun că pe vremea când erati elev de scoală era o formula destul de pritocită… chestia asta cu puternicele influente slave asupra unei limbi slabe, derivată din latina bulgară. Ni se facea asadar favoarea de a fi acceptati ca rude (sarace si indepartate) compatibile cu slava, numai buni de de integrat in uniune. N-am reusit insa nici sa ne integram nici sa ne dezintegram… Suveranismul ne-a fost mereu far si calauză… sau cam asa ceva… Apa trece, pietrele rămân, câinii latră, ursu merge, nu mor caii cand vor câinii, noi suntem români aici pe veci stăpâni…

        Apreciat de 1 persoană

  3. P.S. @Florin – frumoasă „aluzia” din titlu referitoare la publicul tintă al blogului. Văd că cei cu musca pe caciulă s-au sfiit să acorde like si nici nu s-au grăbit să comenteze… Asteapta să se manifeste mai intai „idiotii”, si apoi se vor simti in siguranta si vor comenta, avand senzatia linistitoare ca li se pierde urma în masele populare…

    Apreciat de 1 persoană

  4. Cred ca cifrele din 1989 sunt cam optimiste (eram mult mai saraci), sa fie de vina diferenta dintre cursul oficial (1 USD=20 Lei) si cel real (1 USD=100 lei)?

    Salariul mediu era atunci 25 USD/luna. In anii 2000, (cu mineriade fraude si un presedinte pentru linistea criminalilor), crescuse doar la 45 USD/luna. Abia dupa ce aderarea la NATO si UE au devenit certe, au venit investitiile si au crescut veniturile.

    Binefacerile suveranismului se pot vedea cel mai bine in Coreea de Nord: mai toti cetatenii au silueta, nu cunosc bolile cardiovasculare si in umanimitate de idei construiesc cu entuziasm viitorul atomic al tarii sub conducerea prea-iubitului Kim.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu știu realitatea Holocaustului de la noi, există versiuni contradictorii. Totuși, evrei polonezi au scăpat pe la noi.
      Am supărat foarte tare un evreu american spunându-i cum a venit comunismul pe aici. Fusese în România cu niște livrări de echipamente pentru armată, cred că radare.
      Cei mai mulți despre care scrieți au venit din stepe, aduși de tancurile sovietice.

      Apreciat de 1 persoană

      • Nu chiar toti. Cred ca Silviu Brucan a fost bine-merci in tara. Inteleg din prezentarea lui pe Wikipedia ca, in 1943, in plina ocupatie nazista, a fost chiar si arestat dar a fost in scurt timp eliberat. Arhitectul Marcel Iancu a emigrat chiar inainte de razboi dar autorul Casei Scanteii si a mausoleului din Parcul Carol nu (nu ca ar fi fost vreun malefic dar a fost totusi si arhitect sef al capitalei in perioada de dupa plecarea trupelor sovietice din 1958). Am gasit mai multe exemplare de Monitor Oficial din 1946 in care abunda schimbarea numelor tipice in unele cu rezonanta romaneasca. Si, pana la urma, chiar si aia din stepe au venit inapoi, ca tot de aici plecasera – Ana Pauker n-a fost victima a holocaustului desi era in puscarie si a fost lasata sa plece in URSS in 1941.

        Apreciat de 1 persoană

        • În copilărie, am cunoscut (copii sau adulți) destui evrei. Unii fuseseră bine, alții aveau stampila pe mâna. Erau din gama oamenilor normali, se străduiau doar să plece. Unul era chiar pediatrul meu, foarte priceput.
          Am avut foarte mulți colegi la primul loc de muncă. Poate 30%. Și ăștia au plecat cam toți. Unii erau OK, alții nu. Era unul singur strălucitor. Mai erau câțiva foarte muncitori. Erau și foarte slabi. Cei pe care i-am urmărit întâmplător, s-au descurcat bine. A fost o singură excepție care s-a întors.
          Am avut un văr (plecat (pasionat de istorie, mai întâlnesc uneori pe WP articole semnate de el. El susținea că au fost feriți evrei români de deportări și avea dovezi. Nu mai rețin detaliile. Era și un pic adept al unor conspirații cu fotografii trucate. Cred că în momentul de față este foarte greu de stabilit adevărul. Apoi, este un moment în care a reizbucnit antisemitismul și știu că la propaganda asta contribuie chiar și evrei. Circulă un interviu cu autorul versetelor (îmi scapă numele acum), aflat și el pe o Listă Neagră, serios de Neagră. Cred că a fost pentru DW și se referă la problema palestiniană. Nu pare părtinitor.

          Apreciat de 1 persoană

        • Nu vreau sa para ca sunt cumva antisemit. Dimpotriva, am o mare admiratie pentru poporul evreu pentru modul cum a supravietuit si a reusit sa se adune intr-un stat puternic. Asta pentru ca mereu au fost educati si au avut cap nu doar ca sa le ploua in gat ( se vedea ponderea oamenilor care au contribuit la cultura si stiinta relevanta pentru omenire). Dar ma enerveaza un pic felul in care folosesc acum holocaustul ca pe o armura. Ceea ce le-au facut in decenii palestinienilor este odios avand in vedere ca reprezinta cam tot ceea ce au reprosat ei celorlalti pe tema discriminarii, segregarii. Terorismul a fost inventat de evrei istoric vorbind, ca instrument pe care l-au folosit si impotriva romanilor cat si impotriva britanicilor in timpul mandatului Palestinei. Acum, de cate ori fac cate un abuz, imediat pun armura victimizarii pe ei ca sa nu ai cum sa le reprosezi ceva fara sa te acuze ca esti antisemit. Si o fac si obraznic-agresiv, dupa cum se vede in luarile de cuvant ale unor ambasadori ai lor la ONU sau la UNESCO, mai ales ca stiu ca americanii le canta mereu in struna.

          https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/07/09/israeli-diplomat-says-unesco-resolution-is-less-important-than-fixing-his-toilet/

          https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-68994032

          Nimeni nu le mai poate spune nimic iciodata in timp ce ei pot acuza mereu pe oricine, la generatii distanta de ceva ce nici nu ar trebui imputat unor natiuni asa, la gramada. Altfel, vorba Sosoacai (aoleu, am ajuns sa citez balena ucigasa !) de ce ar trebui noi romanii sa fim obligati sa studiem istoria evreilor si a holocaustului ca un fel de gest de penitenta perpetua!?

          Apreciat de 1 persoană

        • Una din tehnicile propagandistice este „pericolul”. Pericolul domină populația Rusiei de mai mult de 100 de ani. Pe fiecare arie geografică, propaganda lansează „pericole”. Pericolul nazist, pericolul homosexual, pericolul evreiesc. Ultimul a produs dezastre în ultimul război mondial. Pe mine mă preocupă pericole reale care ne pândesc pe noi, „geto-dacii”.🙂
          Deși este reală mâna de evrei de stepă care au venit pe tancurile sovietice și ne-au adus „libertatea”, în momentul de față, cu excepția unor jeguri precum cel de la aur, nu prea există pericolul evreiesc pentru România. Ne interesează doar prin perspectiva unui conflict internațional. Nenorocirile le-au făcut masa de jeguri geto-dacice, mult mai mulți decât șleahta de stepă. Principalele pericole reale care ne privesc sunt legate de Rusia din exterior și sculele lor din interior, inclusiv urmașii acelor jeguri geto-dacice, urmașii torționarilor.
          Privind relația evrei – palestinieni am scris că este o dilemă, ambele „popoare” putând revendica istoric teritoriul, chiar cu mileniul distanță. Adică nu vreau să mă pronunț, iar sintagma „poporul evreu” este de aceeași talie cu „pericolul evreiesc”.
          Însă, știu fără dubii, din experiența românilor, că Hamas este o mare mizerie, că a molipsit „civili” pe care i-a făcut la fel de mizerabili. Gândiți-vă la istoria noastră recentă pentru a înțelege mai bine ceea ce vreau să spun, este o mare asemănare.
          Similar, fără a fi iubitor de ucraineni, judec lucrurile prin interesul real al României, al meu și al dvs

          Apreciat de 2 persoane

        • Mizeriile precum Hamas apar pentru ca exista un teren cu o fertilitate oarecare. Adica Netanyahu e fara probleme un fel de George Simion care genereaza agresivitate la agresivitate. Insistenta lui pe politica de colonizare a teritoriilor palestiniene, traiul palestinienilor intr-un exil fortat al refugiatilor fara o perspectiva de a avea un stat propriu sau ca sa se intoarca in locurile de unde au fost expulzati, toate astea sunt justificari pentru Hamas de a exista. Sunt echivalentul zelotilor care erau fundamentalistii evrei care ii terorizau pe romani in antichitate. Problema mea este ca denuntarea agresivitatii lui Netanyahu este practic imposibila azi pentru ca, dupa cum spuneam, imediat omul isi pune armura de victima si te trezesti ca esti antisemit si pro terorism arab. Si daca se mai implica si factorul „woke”, asa cum e cazul in universitatile din SUA, obtinem reteta perfecta pentru extinderea conflictului cu potential de victime colaterale.

          Apreciază

        • Mai degrabă un dracnea și este de stepă.😀
          Hamas practică stăpânirea prin mizerie și teroare. Versiunea Hamas nu diferă mult de cea Putin, de a lui ceașcă, … Toate regimurile autoritare care urmăresc luxul unui nucleu practică asta. În prezent, Putin nu este singurul, sunt mulți. Dacă va fi război se vor uni, inclusiv alde Hamas.

          Apreciază

Lasă un comentariu