Obârșia

Fiindcă astăzi acești nemernici se serbează și sunt încă în viață, fiindcă tocmai am aflat despre vizita lui Dorneanu, făcută în urmă cu doi ani, în ciuda dezacordului Externelor, la Sankt Petersburg la o conferință despre justiție, la care au mai participat doar niște foste „sovietice”, fac o repostare. Cred că de acolo i se trage democrația lui Dorneanu.

Născut pe lista neagră

De câte ori aud acest cuvânt mă gândesc la Obârșia Lotrului, punct de plecare spre splendidele căldări ale Părângului – Iezer, Câlcescu, Vidal, Dracului cu lacurile Zănoaga Mare, Câlcescu, Pencu, Vidal, Păsări – o tură frumoasă pentru un montagnard, cu retur pe lângă lacul acela minunat dintre jnepeni, de pe creastă. Regret că trebuie să mă trezesc din visare și să cobor împreună cu dvs. pe pământ, aș zice chiar în noroi.

Subiectul nostru este sorgintea celor care-și spun azi social-democrați, socialiști, să vedem de pe unde-și trag ei ADN-ul sau pe unde le-a căzut buricul, cum spune soacră-mea. Nu vă speriați, e rezumatul rezumatului.

Începuturile mișcării social-democrate din România sunt teoretic pe la mijlocul sec. XIX, dar se concretizează abia la sfârșitul acelui secol. O serie de intelectuali de marcă dar stângiști iau la puricat Manifestul PC – în 1893 răsare PSD al Muncitorilor din România, reconstituit în 1910…

Vezi articolul original 641 de cuvinte mai mult

3 comentarii la „Obârșia

Lasă un comentariu