Colanul dacic

Desigur ați auzit de brățările dacice pe care noi, urmașii, le-am plătit gras. Ați auzit și despre colanele hawaiiene – din flori tropicale, pe care le agață de gâtul vizitatorilor niște fete frumoase cam dezbrăcate sau niște băieți cam la fel. Iată că apăru colanul dacic (cât pe ce să scriu ciolanul), pe numele lui întreg traco-geto-dacic altoit de romani. Însă ultima lui versiune, 9.06.024, este de proveniență chinezească.

Are dreptate Trump, oare ce nu mai este astăzi made in China? Fiindcă versiunea 9.06.024 nu mai este o simplă sfoară de usturoi, este o sfoară de usturoi chinezesc, acela cu căței mari și lătrători. În sfârșit, nu este chiar lătrat, dar nu vă pot scrie altfel. Este vorba despre obiceiul acela poporar, un fel de concurs între mujici sau mujice.

Numai că, Piedone nu s-a limitat doar la colan pentru a-și atrage această categorie a electoratului. Cu totul natural, visceral, de parcă i-ar fi în sânge, dușmanul Fii-rii a decis să declare că el este „omul care vorbeşte în limbajul celor mulţi, înşelaţi, omul care încă mănâncă parizer, da, încă mănâncă usturoi„.

Dincolo de faptul că mulțimea celor înșelați este uriașă și nu cred că-i vor acorda toți votul, ar trebui să ne gândim care-s ăia cei mulți al căror limbaj îl știe Piedone – or fi cei de pe maidan, poate din mahala?, or fi atât de mulți interlopi? Doar toți au drept la vot, inclusiv analfabeții.

Renunț să mă mai întreb dacă eroul nostru știe și alt limbaj, este clar că nu. Nu mă întreb nici dacă este bine ca acest limbaj să fie folosit pentru administrarea unei capitale europene. Percep însă sintagma ca pe o amenințare – ăștia cu limbajul celor mulți vă vor conduce. Este ceea ce România a experimentat cu rezultate dezastruoase 45 de ani. Urmări există și azi, Piedone este doar una.  Asta nu trebuie să se mai repete.

De aceea trebuie să votați. Cum comenta cineva, cine spune că nu votează fiindcă toți sunt la fel, este ca și cum nu te-ai spăla pe dinți fiindcă nu te sărută nimeni.

Foto: playtech.ro.

66 de comentarii la „Colanul dacic

  1. Sper sa nu se simta vreun cititor de-al tau jignit (cu exceptia unuia.de care ma doare-n cot), dar o sa.spun ca Piedone reprezinta patura de jos a populatiei din Bucale. Ca atare, o sa manince usturoi, o sa mearga prin piata, o sa spuna ca cel mai bun parizer e ala de Tulcea, etc. si toate astea pt a parea popular.

    Florin, eu cred ca acum, fie ca e Fii-rea sau Piedone contra lui Nicusor, asiatam la lupta dintre 2 sisteme diferite. Nicusor reprezinta sistemul oamenilor mai educati, care nu prea accepta coruptia, spaga, „cloaca cu bugetari”, pe scurt sunt cei orientati catre civilizatia din vest. Poedone si Fii-rea reprezinta „scarbosenia” balcanica a naturii acestui popor, adica aceia care sunt obedienti, aceia care sunt corupti si coruptibili, intr-un cuvant „PSD” sau aceia care se conduc dupa sistemul „da-mi un cur sa-l pup, daca are grija de mine”. Aici intra tot sistemul bugetar, inclusiv majoritatea celor din invatamant si spitale care se tin unii pe altii.
    Ai idee cati „dobitoci” cu doctorat avem in invatamantul nostru? Facultatile sunt pline de „doctori”, facuti la copiator doar pt functii si beneficii salariale.

    Apreciat de 3 persoane

  2. Inainte de vot facem un scurt consiliu de familie si punem intrebarile referitoare la trecut, prezent si viitor:

    S-a imbunatatit traiul in ultimii 4 ani? (Puterea de cumparare a crescut?)

    Drepturile sunt mai multe sau mai putine? (Suntem liberi?)

    Perspectivele sunt mai bune? (Investitii corecte si bine facute)

    Daca toate sunt „da”,ii votam pe cei de la putere. Daca nu, votam cu opozitia democratica. Ne alegem o formatiune politica si votam toti 5 cu ea. Partidele pro-ruse, cu simpatii extremiste ori conduse de persoane cu probleme psihice ies din calcul.

    Apreciat de 3 persoane

  3. Bunicul a votat cu Iuliu Maniu.

    Tata a votat cu Iliescu.

    Eu am votat cu Constantinescu.

    Am observat ca in perioada economica buna Dreapta la putere creste puterea de cumparare (angajatii la patron muncesc pe rupte-adica mai mult decat prevede legea), stanga la putere creste inflatia, la patron e mai putin stres la angajati.

    Cu Dreapta la putere: aveam 2 masini, vacante, serviciu: 12 ore munca/zi (9 ore platite), bani pusi deoparte si programare la cardiolog. Activitatea suplimentara in apicultura era sprijinita (program european fara spaga)-produceam 2 tone miere /an. Autoritatile foarte receptive cand erau probleme.

    Cu Stanga la putere: 9 ore munca/zi (8 platite), abia imi permit facturile si mancarea. Activitatea suplimentara in apicultura lovita (guv. Ponta) si in final redusa la subzistenta (miere falsa ieftina pe piata, nu-mi convine sa produc 2 tone miere naturala ca sa o vand pe nimic).Autoritatile extrem de ostile, nu tin seama de lege.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Sigur, daca iese Dreapta, cresc productia de miere. Acum productia e mica (300 Kg/an) si nu mai merg pastoral ca padurea (odinioara salvata de la incendiu de noi ) s-a vandut si au taiat-o complet niste lepre. Vand doar la rude si prieteni apropiati, restul pun in camara, sa am pentru viitor. Mierea se poate pastra oricat timp, e alimentul ideal. In plus e bun conservantul, pe Alexandru cel Mare l-au pus in miere dupa moarte, ca sa nu se descompuna pana la locul de inmormantare, aflat la distante de parcurs in luni de zile.

    PS

    Daca vor oligarhii sa-l pastreze pe Nebun ca pe maimutoiul Lenin, ma ofer sa le pun la dispozitie mierea necesara, ei sa doar sa livreze corpul rece…

    Apreciat de 1 persoană

    • OK. O să mă înscriu și eu cu câteva borcane. Da’, nu d-aia scursă de pe cadavru😀. N-am încredere în ce găsesc prin magazine. Care-i treaba cu cristalizată / ne-cristalizată?🙂

      Apreciază

      • Mierea naturala cristalizeaza (exceptie mierea de salcam curat, care a stat lichida si 2 ani).

        Va scriu din ce am observat eu, la ce am recoltat din 1984 si pana astazi:

        Miere de rapita – cristalizeaza rapid dupa recoltare (2-3 saptamani), culoare galben foarte deschis (spre alb), cristale fine, aspect de crema. Romanii nu o cumpara, culoarea probabil ii face suspiciosi. Majoritatea recoltelor le-am dat la en-gross-isti

        Miere de salcam - aproape transparenta sau galben transparent (daca mai are si miere de pomi fructiferi), are parfum discret, gust specific, foarte placut. In ultimii 10 ani nu s-a mai facut salcam in zona, probabil schimbarile climatice. Borcanul de miere de salcam l-am folosit de-a lungul timpului pe post de cartus de Kent la doctor.

        Miere de coriandru (scriu din amintiri vechi) – cristalizeaza dupa 3-4 saptamani, cristale obisnuite, culoare galben diferit, mai inchis. Parfum intens, specific. Foarte greu de recoltat, albinele sunt extrem de nervoase probabil de la uleiurile specifice, miros etc. Cand am avut cules masiv, mi-au cumparat recolta de acasa alti apicultori.

        Miere de floarea soarelui – cristalizeaza la o luna dupa recoltare, culoare galben intens, cristale mari. De mai multi ani am doar acest sortiment deoarece nu mai merg in pastoral.

        Mai recoltez rar, in august, un soi de miere foarte parfumata, in cantitati mici, probabil de la lucerna, izma, nu stiu exact.

        Din stupina recoltam pentru consum propriu: miere, pastura, propolis (foarte utilizat in pandemie cu rezultate spectaculoase) si foarte rar laptisor de matca – consumat pe loc. Apilarnil se poate recolta, nu am incercat, nu am simtit nevoia.

        Stupina (ce a mai ramas din ea dupa ce Politia, in dispretul total al legii, ne-a interzis activitatea pe vatra constituita legal cu fonduri europene, pe motiv ca albinele inteapa pe un vecin neglijent cu apa si gunoaiele, nu am avut bani si timp de mers in instanta) se gaseste in jud Vrancea, comuna Nanesti, Strada Principala, la numarul 40.

        https://www.google.com/maps/@45.5487044,27.5003353,3a,68.9y,289.64h,85.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1s_knJlrkG1LR_JZJtJYWNpQ!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

        Nu am folosit vreodata antibiotice, nu folosim zahar sau alte substante pentru hraniri de stimulare. Stupii sunt din lemn, cu faguri de ceara naturala. Centrifuga de recoltat miere este din inox, la fel ca tot instrumentarul, in conformitate cu normele europene. Depozitarea mierii se face in borcane de sticla, in magazie cu temperatura constanta si ferite de lumina soarelui. Cand faceam comert, de la fiecare lot extras pastram 2 borcane cu eticheta (proba si contraproba). De-a lungul timpului mi s-a intamplat foarte rar ca un lot extras prea repede, in an ploios sa nu fie maturata mierea (nu avea eliminata toata apa) si a inceput sa fermenteze incet. Lotul respectiv a mers la tuica.

        In Bucuresti trimit putina miere anual, la o ruda din Sectorul 5. Daca doriti cateva borcane, discutam in a treia decada a lunii iulie. Pretul mierii a fost intotdeauna la pretul casului (branza de oaie), asa era la primul descalecat, asa e si acum in Romania. In magazin gasiti mult mai ieftin, posibil importuri din Ucraina.

        Despre mierea din magazine, am considerat paranoica parerea celor care credeau ca e falsificata, pana cand au inceput analizele de laborator la diferite branduri, gasiti rezultatele pe internet. La pretul din magazin oricum e foarte clar ca nu e miere conforma, miere din Europa. Legea permite sa scrie pe eticheta ca e amestec cu miere extracomunitara (care poate fi orice !!) si gata, se poate vinde pe piata. O colega absolventa de chimie alimentara, acum 20 de ani mi-a adus un curs intreg cu falsurile la miere, de unde am aflat ca mierea se poate falsifica cu melasa, glucoza, zahar etc o intreaga industrie amintind de „secretul lui Bacchus”. Calitatea mierii se poate constata NUMAI prin analize de laborator, orice metoda empirica are erori foarte mari sau e complet gresita.

        Acest comentariu nu este reclama, nu sunt comerciant.

        Apreciat de 4 persoane

        • Deci, cristalizarea este un proces absolut natural și cam obligatoriu?
          Aveți pe cineva care se ocupă de stupină, îmi închipui că necesită atenție și muncă?

          Apreciază

        • Mierea naturala cristalizeaza, exceptie face salcamul pur (aproape incolor ca aspect). Cristalizarea depinde de raportul glucoza-fructoza din acel sortiment de miere.

          Ca sa devina iarasi lichida mierea poate fi incalzita: borcanul pus intr-un vas cu apa care se incalzeste. Nu trebuie incalzita apa prea tare ca se caramelizeaza mierea si isi pierde proprietatile alimentare. Deoarece apreciez mierea lichida, folosesc aceasta metoda (incalzire la bain-marie) pentru consum propriu.

          Se considera ca mierea incalzita isi pierde din proprietatile terapeutice.

          Stiu ca exista metode chimice de impiedicare a cristalizarii (probabil se adauga fructoza, nu am incercat vreodata si nici nu recomand.

          In momentul de fata stupina e in grija socrilor mei, eu si sotia mergem mai mult la recoltare, cand e treaba multa, primavara la despachetare si transfer familii in stupi reparati si curati.

          Apreciat de 2 persoane

      • Mierea scursa de pe cadavru se face mied (am facut de cateva ori dar iese mult prea tare pentru gustul meu) si este oferita de sufletul raposatului personalului din Kremlin. Care refuza sa bea merge in Siberia.

        Apreciază

      • Poate ca cei care inca mai spera ca un politician sau altul o sa le reprezinte drepturile au propria lume. Nu exista vreun politician in lumea asta care sa faca oridine in cloaca din Bucale. Acolo nu poti sa faci nimic pt ca sistemul corupt te blocheaza. Trebuie schimbat sistemul, dar cine crezi tu ca o sa-l sxhimbe?
        A dat (prietenul tau) Nicusor pe cineva important afara? A facut vreo sxhimbare importanta acolo?
        A facut ceva palpabil in Bucale?
        ………

        Poate ca a dorit, dar nu a fost lasat si nu o sa fie lasat sa o faca.

        Iti doresc succes cu lumea ta reala unde crezi ca votul tau chiar conteaza (intr-o tara unde sistemul securist conduce din umbra afacerile din primarii)

        Apreciază

Lasă un comentariu